10. prosince 2010

Nový dětský koutek na Filozofické fakultě UK

Ve středu 8. 12. 2010 byl v hlavní budově Filozofické fakulty UK akcí „Mikulášská AfterParty“ zahájen provoz dětského koutku. Mikuláš se dvěma anděly přivítali celkem asi sto dětí, rodičů a zaměstnanců fakulty, kteří si přišli prohlédnout nově upravené prostory. Zřízení koutku je součástí širší akce na zlepšení podmínek pro rodiče studenty i zaměstnance, v rámci níž byl například vybudován nový bezbariérový přístup do hlavní budovy nebo zřízen kojící a přebalovací koutek v tzv. Šporkově paláci. Další zlepšení přibydou v roce 2011.

Ing. Jiří Gregor, proděkan pro rozvoj FF UK, k tomu říká: „V roce 2010 jsme se kromě jiných investičních akcí jako např. zprovoznění centrální knihovny nebo zahájení dostavby 4. patra hlavní budovy zaměřili na zlepšení podmínek pro rodiče s malými dětmi v rámci hlavní budovy FF UK a Šporkova paláce. Naším cílem bylo zvýšit bezbariérovou přístupnost fakultních objektů a poskytnout matkám a otcům kvalitní zázemí pro pobyt s dětmi. Akci jsme přibližně ze dvou třetin financovali z vlastních zdrojů, jednou třetinou přispěl Operační program Praha – Adaptabilita. Věřím, že realizovaná zlepšení pomohou sladit akademický a rodinný život jak studentům, tak akademikům.“

Historie záměru: Historické fakultní budovy v centru města rodičům totiž dosud příliš komfortu nenabízely. S námětem na zřízení dětského koutku přišla v roce 2006 Studentská rada FF UK. Podobný zájem projevovali akademici. V roce 2007 zpracoval tým Informačně-poradenského centra UK pod vedením dr. Hany Urychové studii „Dětský koutek na UK“. Během roku 2009 jsme pak zajistili potřebné finance. Na jaře letošního roku tým studentů z katedry sociální práce pod vedení dr. Hany Pazlarové ještě jednou oslovil rodiče prostřednictvím webové ankety za účelem vytvoření finální podoby úprav. Autorkou stavebního projektu je ing. arch. Simona Dočkalová. Samotné práce proběhly v říjnu a listopadu.

Hrací zóna s žíněnkami pro dovádění

Dětský koutek: V dětském koutku je rodičům a dětem k dispozici parkoviště pro kočárky, hrací zóna s žíněnkami pro dovádění, dva stoly pro kreslení, brzy přibyde domácí pohovka. V druhé místnosti jsou dva přebalovací pulty s odkládacími skřínkami, kuchyňský koutek a sociální zázemí. Přístup do koutku není nijak omezen, mohou jej užít studenti, zaměstnanci, a to i z jiných fakult, nebo kterýkoliv návštěvník fakulty, např. uchazeči o studium během přijímacích zkoušek.

Přebalovací pulty s odkládacími skřínkami

Realizovaná zlepšení: Dětským koutkem se seznam zlepšení nevyčerpává. Do hlavní budovy se s kočárkem nyní dostanete novým bezbariérovým bočním vchodem z Kaprovy ulice. Pomocí ližin byl odstraněn i problém se schody dělícími přízemí budovy na dvě úrovně. Rodičům na detašovaném pracovišti v tzv. Šporkově paláci slouží kojící koutek s kuchyňkou a parkoviště pro kočárky. Škálu zlepšení v hlavní budově rozšíří v roce 2011 prostornější výtah v zadním traktu a přebalovací koutek v právě budovaném jižním křídle 4. patra. S přehledem všech zlepšení je možno seznámit se v průvodci na webových stránkách FF UK: http://www.ff.cuni.cz/FF-8048-version1-pruvodce.pdf

Dětský stolek na kreslení

Hlídání dětí: Pokud rodiče-akademici potřebují hlídání dětí, mohou si tuto službu bezplatně objednat v rámci podpory z projektu financovaného z OPPA. Rodiče-studenti budou mít brzy možnost využít systému svépomocného hlídání, který by podle předběžného jednání mohla zaštítit Studentská rada FF UK.

Znovuobjevená krása: Budování bezbariérové přístupu do hlavní budovy bylo spojeno i s určitou dávkou dobrodružství. Mnozí z nás jsme se poprvé dostali do zapomenutých zákoutí hlavní fakultní budovy. Pod hromadami harampádí a za provizorními regály ze špatně hoblovaných prken jsme objevili stopy nádherného bočního vstupního schodiště. Zašlé travertinové obklady a za komunismu v půli výšky přepažená vysoká prostora dávaly tušit nádhernou klenbu. Z počátečního nadšení přítomných se zrodil plán desítky let nepoužívané schodiště obnovit a využít jako bezbariérový vstup. Kolemjdoucí se tak mohou dnes cestou z metra k Rudolfinu pokochat pohledem na obnovený majestátní vstup a rodiče se možná při stoupání po schodišti vzhůru romanticky zasní, kdo všechno tudy již kráčel před nimi.

Více informací poskytne: Filip Malý, tel. 221 619 321, mob. 736 469 284, e-mail: rodice@ff.cuni.cz

Fotografie nového koutku

Mgr. Helena Březinová, Ph.D., z oddělení skandinavistiky Ústavu germánských studií FF UK již pracuje na poloviční úvazek. Vedly ji k tomu jak potřeby oddělení, kde by v týmu scházela, tak prostě to, že ji její práce baví. Zatím hlídání řeší za pomoci chůvy, ráda ale bude dětského koutku přímo na fakultě využívat.

Jana Pospíšilová studuje na katedře pedagogiky (kombinované studium). Koutek by pro svou dvouletou dceru chtěla využívat během konzultačních hodin nebo zkoušek.

(Lucie Kettnerová)







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.