4. února 2011

Čeští vědci jedou do Abúsíru zachraňovat poničené památky

4.2.2011, rubrika: Ze světa, strana: 6, autor: (jp)

PRAHA

Dnes působí v Egyptě jenom jedna česká vědkyně, která si vzala místního archeologa. Ale za pár dní tam bez ohledu na nepokoje odjede celá expedice. Povede ji profesor Miroslav Bárta z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Trojice významných českých egyptologů včera navštívila předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS), která jim slíbila podporu.

„Dnes mají na lokality, kde my pracujeme, přístup pouze egyptští archeologové. I ti tam ale mohou vstoupit pouze v doprovodu armády, která vykopávky hlídá,“ sdělil včera MF DNES Bárta.

Některé památky na pyramidovém poli u Abúsíru, kde Češi působí, poničili vykradači hrobů. Jde například o reliéfy.

V Abúsíru archeologové postupně odkrývají pohřebiště králů z páté dynastie, z doby přibližně 2 400 let před naším letopočtem. „Události z posledních dní budou do značné míry měnit program expedice. Budeme se podílet na restaurátorských a konzervačních aktivitách. I v tom jsou Češi dobří,“ dodal Bárta. Věří však, že nejde o nevratné poškození.

Češi doufají, že situace se během pár dní uklidní a nebudou muset pracovat za asistence vojáků.

Egyptologové zUniverzity Karlovy pracují u Abúsíru už několik desítek let. Objevili tam třeba hrobku princezny Chekeretnebtej s bohatou výbavou. Miroslav Verner, který loni předal vedení expedic Bártovi, tam jezdí od roku 1976.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.