(ČTK) • 15. července 2004

Češtinu se bude na UK učit přes 200 cizinců

PRAHA - Měsíční výuka češtiny na Univerzitě Karlově (UK) v Praze přilákala letos přes 200 cizinců. Na 48. ročník Letní školy slovanských studií přijedou studenti z více než 30 zemí. „Poměrně hodně účastníků je z Koreje a dělá nám radost, že přijedou i studenti z Latinské Ameriky,“ řekl ředitel Ústavu bohemistických studií UK Jan Kuklík.

Do Prahy každoročně přijíždějí studenti i učitelé češtiny. V posledních letech se na letní školu hlásí také tlumočníci z Bruselu, uvedl Kuklík. Řada lidí přijíždí do Prahy opakovaně.

Pro studenty je připraveno pět kursů podle úrovně znalostí jazyka. Vyučování je naplánováno vždy na dopoledne. Na zbytek dne jsou připraveny výlety nebo přednášky, které jsou v češtině, ale i v angličtině a němčině. Program mají studenti i o víkendech.

Pro úplné začátečníky je připravena individuální výuka fonetiky, aby se seznámili s českou výslovností, podotkl Kuklík. Největší problémy s češtinou mají podle něj studenti z asijských zemí. Je to dáno tím, že jejich jazyk má zcela jinou strukturu než čeština. Čínští studenti jezdí ale velmi dobře připraveni, poznamenal. Problémy s českou výslovností mají prý také Rusové.

Letní školu češtiny pořádají rovněž vysoké školy v Brně, Olomouci, Českých Budějovicích a Ústav jazykové a odborné přípravy v Poděbradech. Cizinci se češtinu učí i na Mezinárodní letní jazykové škole Západočeské univerzity v Plzni.

Studenti si kurs platí většinou sami, zhruba 280 cizincům hradí pobyt české ministerstvo školství. Nejvíce „stipendií“ získali studenti z Německa, Francie, Rakouska, Itálie, Ruska a Polska. Do Česka na náklady hostitelské země přijedou i dva Argentinci a Kolumbijci, čtyři Číňané a šest Mexičanů.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.