1. srpna 2011

Cizinci se sjeli do Prahy učit se češtinu na letní školu UK

Praha 30. července (ČTK), autor:   kli mhm

Milovníci české kultury a jazyka z celého světa přijeli na několik týdnů do Prahy. V české metropoli dnes začala Letní škola slovanských studií. Výuku češtiny pro cizince, která je spojena s výlety a přednáškami o české hudbě, literatuře a historii, pořádá Ústav bohemistických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy už 55. rokem. Podle organizátorů má akce v zahraničí dobré jméno, o čemž svědčí i nápor zájemců. Letos se přihlásili studenti z více než 30 zemí. Školit se budou do 25. srpna.

Na letní školu se každoročně sjíždějí hlavně vysokoškolští studenti, učitelé, ale také překladatelé či novináři, kteří se zajímají o českou kulturu a společnost. Přijet se do Prahy na léto učit česky přitom mohou i úplní začátečníci, kurzy se otevírají ve čtyřech úrovních obtížnosti.

"Při výuce začátečníků a mírně pokročilých se jako zprostředkující jazyk používá angličtina, němčina, francouzština a ruština, eventuálně španělština. Pro středně pokročilé a pokročilé účastníky jsou připraveny specializované semináře z českých reálií, české literatury a kultury a konverzační semináře," uvedli organizátoři.

Mezi přednášejícími budou kromě vyučujících z Univerzity Karlovy také odborníci z Ústavu pro jazyk český a Ústavu pro českou literaturu, ale i z Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem nebo Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Studenty čeká v rámci doprovodného programu také přijetí u pražského primátora, koncerty, exkurze a výlety na zajímavá místa spjatá s českou historií, například na hrady a zámky, do Mariánských Lázní nebo do Dvořákovy Vysoké. "V tomto jubilejním roce se bude rovněž pod záštitou rektora Univerzity Karlovy v rámci celofakultních aktivit nazvaných Rok svobody slova konat ve dnech 15. až 20. srpna 2011 VI. mezinárodní sympozium o češtině jako cizím jazyku," dodali pořadatelé letní školy.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.