Stravovanie študentov v Trondheime ****************************************************************************************** * Stravovanie študentov v Trondheime ****************************************************************************************** Slovko "studentsamskipnad" označuje študentské organizácie, ktorých hlavným cieľom je vytv študentské prostredie. Starajú sa o študentovo blaho a potreby v mimoakademickej oblasti. "Kolejemi a menzami", avšak ich záber je oveľa širší. Okrem sprostredkovania ubytovania a menz, poskytujú i medicínske a psychosociálne služby, pomoc v oblasti kariéry a práce, ved centrá, kníhkupectvá, potraviny, tlačiarne, materské školy určené pre deti študentov a pod V celom Nórsku existuje 25 takýchto organizácií s dlhoročnou tradíciou. Trondheimská štude (SiT) poskytuje služby 28 tisícom študentom. Čo sa týka stravovania, organizácia prevádzku 21 menz, bufetov a kaviarní, ktoré sú lokalizované buď priamo na kampusoch alebo v ich blí Menzy ako ich poznáme my, tu neexistujú, čo zrejme súvisí s odlišnými stravovacími návykmi jedlo dňa je okolo piatej-šiestej hodiny, na poludnie jedia väčšinou len ľahšie jedlo (lun bagetu, doma namazaný krajec chleba, prípadne jogurt, polievku, šalát. Z týchto dôvodov je jedál v menzách obmedzený. Celotýždenné menu sa obmieňa každý týždeň, je však fixné. Člove vybrať ako u nás zo štyroch jedál, ale len z jedného. Vzhľadom k tomu, že bufety a menzy s ponukou, je však možné jedlá obmieňať. Jedálny lístok na jeden týždeň môže vyzerať napr. takto: pondelok - tortellini s pestom a - pečená ryba s ryžou, streda - kuracie stehno s hubovou omáčkou a orieškami, štvrtok - ta kotleta na orientálsky spôsob s ryžou. Takéto menu je potom napr. v týždni 9, 17 a 24. Pod jedlo, polievku a prípadne zákusok si človek musí dokúpiť sám. Nikto si však v škole nedáv nie je to zvykom, a hlavne, je to drahé. Cena je pre Nórov jedným z hlavných dôvodov, prečo uprednostňujú bagety, či dokonca celú p doma. Uvedené teplé jedlo v menze stojí 39 NOK, jeho alternatíva v trochu väčšej porcii 49 priemerný študent uvarí podobné jedlo za polovičnú cenu. Malá miska šalátu stojí napr. oko 28 NOK. Nóri považujú stravovanie sa v zariadeniach za príliš drahé. Väčšina z nich si pre desiatu (svačinu), a to nielen študenti, ale i zamestnanci. Napriek tomu, že Nóri sa neustále sťažujú na drahotu potravín, je z môjho pohľadu obed v m priemerného nórskeho študenta zarábajúceho obyčajnou brigádou rovnako drahý ako pre českéh ktorý zarobí brigádou 50-60 Kč na hodinu: obaja dajú za obed približne polovicu hodinového však je, že Nór si za túto cenu je doma schopný pripraviť oveľa väčší obed. Pre nórskeho š výhodnejšie variť doma, pre českého chodiť do menzy. Čo sa týka kvality, je však nórske stravovanie zdravšie i oveľa starostlivejšie pripravené jedla sa tu veľmi dbá, a jedlo, ktoré možno kúpiť v menze, je veľmi chutné. Otváracie hodiny sa líšia, väčšina menzí a kaviarní otvára okolo 9.30 a zatvára okolo 17, však je možné dostať len do cca. 14. hodiny. Ako som však už poznamenala, zrejme to veľa ľ pretože väčšina si kupuje čerstvé bagety, suché žemle či si nosí z domu hotový balíček. A na mnohých katedrách existujú mikrovlnky, takže si človek z domu donesený balíček môže ohr veľa peňazí.