14. prosince 2011

Dosavadní příprava reformy sklízí kritiku akademiků i studentů

14. 12. 2011, autor: P. K., rubrika: i-Forum informuje

V předvečer plánované demonstrace před ministerstvem školství se na FAMU v úterý 13. prosince debatovalo reformě vysokých škol a jejich důsledcích. Za stolem usedli rektor AMU Ivo Mathé, prorektor UK Stanislav Štech, zástupce SK RVŠ Miroslav Jašurek a AS UK Jan Sládek.

Úvodní slovo připadlo prorektorovi UK Stanislavu Štechovi, který seznámil přeplněnou posluchárnu se světovým kontextem vysokoškolských reforem a okomentoval jejich převzetí do českého prostředí.

Přístup k vysoké škole jako firmě vznikl podle prorektora UK Stanislava Štecha v souvislosti s krizí v sedmdesátých letech 20. století, kdy se nakumulovaný kapitál nemohl dostatečně uplatňovat. „Nutnost dodat nová ložiska zisku,“ tak onu dobu charakterizovali v současnosti francouzští „zdrcení ekonomové“.

Ve závěru vystoupení se Štech věnoval tzv. Bílé knize, kterou označil za nekvalitní kopii rad OECD, a varoval před jejími pohrobky, co se nedávno vynořili. Za ty považuje prorektor Štech pět IPn projektů MŠMT, jež za evropské peníze budují pilíře odmítnuté Bílé knize. Prorektor rovněž doporučil přítomným podívat se na nejslavnější videoklip MŠMT, aby pochopili, co si o nás jeho zadavatelé myslí.

Rektor AMU Ivo Mathé kritizoval průběh přípravy věcného záměru zákona o vysokých školách, především chybějící swot analýzu stávající legislativy. Podle jeho názoru by k reformě stačila novelizace stávajícího zákona, přestože má již dvacet novelizací.

Jako jednu z motivací vysokoškolských reforem označil Mathé snahu, aby se vysoká škola objevila v první stovce, dvoustovce mezinárodního rankingu a aby byla respektovaná. „To je jakýsi mindrák, který asi zřejmě akceleroval průběh reformy a přípravu zákonů. Ale ani ve věcných záměrech se neprojevilo nic, co by tuto budoucí kvalitu zajišťovalo,“ uvedl rektor AMU.

Za předstupeň poměrně skryté, ale dost zřetelné formy privatizace veřejného vysokého školství označil zástupce SK RVŠ Miroslav Jašurek vysokoškolskou reformu. Obdobně jako prorektor Štech poukázal na založení neoliberální reformy na principech hledání nových trhů a nových oblastí pro zisk. V této souvislosti odkázal na knihu Šoková doktrína: Vzestup kalamitního kapitalismu americké novinářky Naomi Kleinové. Ta dokázala, že neoliberálním reformám v různých zemích předcházela politická a ekonomická katastrofa. Pokud se do reforem vnese chaos, pak je možné reformy posunout do zamýšleného stavu, citoval Jašurek autorku.

Zástupce Studentské komory RVŠ přiblížil publiku průběh vzniku záměru zákona o finanční pomoci studentům a omezené možnosti jej připomínkovat. „Stát tu navrhuje pro banky poměrně zajímavý segment, kde si vydělat peníze,“ shrnul výhodnost zákona, který byl zamýšlen jako nástroj pro zvýšení sociální spravedlnosti. Jašurek kritizoval i absenci analýz dopadů zavedení školného na studující a na státní rozpočet.

„Apeloval bych zde, abychom si nenechali namluvit, že školné je ekonomická nutnost. Je to politické rozhodnutí, které se nemusí udělat ani letos, ani příští rok. Měli bychom po politicích chtít, aby vysvětlili, proč chtějí udělat politické rozhodnutí, jež bude mít dva jasné vítěze – banky, kterým se dostane produkt, klient a žádná rizika, a soukromé vysoké školy, které v statistikách nevychází jako takový ráj, že by se musel nutně zavádět na veřejných vysokých školách,“ uvedl poslední diskutující, sociolog a představitel Akademického senátu UK Jan Sládek.

Ve svém projevu rovněž upozornil na dopad synergického efektu všech zaváděných reforem. „Naše vláda je didaktická. Ona nás mimo jiné učí odporu, lidé se začínají zajímat o věci veřejné,“ řekl Jan Sládek.

Výzvou k účasti na dnešní demonstraci před MŠMT zakončila Apolena Rychlíková z FAMU vystoupení řečníků. Nad možností projevu nespokojenosti s předkládanou reformou se zamýšleli i jednotliví diskutující.

















Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.