18. ledna 2012

Univerzita Karlova spustila multimediální projekt Jan Palach


17.1.2012

Při příležitosti 43. výročí sebeupálení, úmrtí a pohřbu Jana Palacha se uskutečnila prezentace webového projektu v Malé aule Karolina za přítomnosti rektora Václava Hampla.

Patronát nad webovými stránkami převzala filmová režisérka Agnieszka Holland, která bude v letošním roce o událostech spojených s Palachovým činem natáčet hraný film. Univerzita Karlova pořádá u příležitosti vzpomínky na Jana Palacha i několik dalších akcí.

Internetové stránky www.janpalach.cz představují životní příběh studenta Filozofické fakulty UK Jana Palacha, který se 16. ledna 1969 zapálil na Václavském náměstí. Svým šokujícím činem chtěl vyburcovat domácí veřejnost z rezignace, do které se začala propadat šest měsíců po srpnové okupaci Československa.

Palachův protest měl mimořádný ohlas nejen v domácím prostředí, ale i v zahraničí. Dodnes je jeho jméno známé po celém světě. Na stránkách jsou zmíněné události představeny různým způsobem. Vedle historických textů, dobových fotografií a archivních dokumentů, z nichž některé jsou publikovány poprvé, je možné přemýšlet nad jejich odkazem také prostřednictvím řady filmových, televizních a rozhlasových dokumentů. Webové stránky jsou v anglické a polské jazykové mutaci.

Dne 19. ledna 2012 dojde k přejmenování Centra studijních a informačních služeb na Knihovnu Jana Palacha s happeningem k tématu svobody slova.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.