17. února 2012

Česká konference rektorů varuje před radikálním snížením rozpočtu

17. 2. 2012; autor: Petra Köpplová, Helena Stinglová; rubrika: Téma

Premiér Petr Nečas na zasedání České konference rektorů (ČKR) v pátek 17. února připustil, že návrhy věcných záměrů zákonů o vysokém školství jsou v současném znění nedokonalé, a proto by o nich chtěl s rektory dále jednat. Současně podpořil zpoplatnění studia a kontraktové financování. ČKR po svém zasedání zároveň vyjádřila obavy o rozpočet vysokých škol.

Zleva rektoři: JUDr. Ivan Barančík, prof. Zdeněk Kůs, prof. Richard Hindls, prof. Jiří Dvořák, prof. Václav Hampl, doc. MgA. Ivo Mathé

„ČKR konstatuje, že souběh snah MŠMT prosadit věcný záměr zákona o vysokých školách v současné podobě zároveň se zásadním snížením rozpočtu veřejných vysokých škol může snadno způsobit kolaps celého systému českého vysokého školství a na mnoho let devastovat konkurenceschopnost České republiky v evropském i globálním prostoru,“ stojí v prohlášení, které v pátek zveřejnila Česká konference rektorů.

ČKR tak varuje před razantním snížením peněz v rozpočtu vysokých škol, které mají v roce 2014 dostat jen necelých 15 miliard. „Ze situace, kdy se částka před dvěma roky pohybovala na 22 miliardách, pokles k necelým 15 miliardám je sešup o 40 procent během pěti let. Vyjadřujeme obrovské znepokojení nad situací, které jsme nyní vystaveni,“ zdůraznil předseda ČKR a rektor UK prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

Na dvoudenní Plénum České konference rektorů dorazil jak ministr školství Josef Dobeš, tak premiér Petr Nečas. „Jednání s panem premiérem bylo poměrně přínosné. Pan premiér reflektuje, že tuto situaci vidíme jako problematickou, má zájem s námi o legislativních normách dále jednat. Termín jednání budeme hledat bezprostředně,“ prohlásil profesor Hampl.

„Pracovní skupina konference rektorů vypracovala poměrně nedávno materiál, v němž shrnuje hlavní rizika, která vidí ve věcném záměru zákona o vysokých školách připravovaném ministerstvem školství. To byla jedna z agend, kterou jsme probírali, a jedna z věcí, které jsme potřebovali panu premiérovi sdělit,“ vysvětlil profesor Hampl.

Místopředseda ČKR a rektor AMU doc. MgA. Ivo Mathé zdůraznil, že ČKR stále trvá na stažení věcného záměra zákona o vysokých školách a věcného záměra zákona o finanční pomoci studentům z jednání vlády. „Obáváme se překotných snah o legislativní změny v době, kdy jsou anoncovány silné poklesy financování.To by mohlo při synergickém efektu dopadnout ještě hůř, než si kdo dokáže představit,“ podotkl docent Mathé.

„K žádnému omezování akademických svobod, autonomie, samosprávy v naší zemi nedojde,“ prohlásil premiér Petr Nečas v diskusi se zástupci České konference rektorů.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.