Merkelová a Nečas diskutovali se studenty o budoucnosti Evropy

4. dubna 2012

4. 4. 2012; autor: Helena Stinglová; foto: Michal Tvrdík; rubrika: i-Forum informuje

Německá kancléřka Dr. Angela Merkelová přijela v úterý 3. dubna jen na pár hodin do České republiky. Přesto si ve svém velmi nabitém programu, který byl přesně naplánovaný minutu po minutě, našla čas na hodinovou debatu se studenty Univerzity Karlovy, kde spolu s ní vystoupil také premiér RNDr. Petr Nečas. Politici hovořili o budoucnosti Evropské unie.

Největší aula Právnické fakulty, Collegium Maximum, byla zaplněná do posledního místa. Stovky členů akademické obce Univerzity Karlovy toužily spatřit na vlastní oči jednu z nejmocnějších žen světa. Německá kancléřka předstoupila před zvědavé obecenstvo přesně ve 14.30 a studentům věnovala celou hodinu ze své jen pětihodinové návštěvy republiky.

Kancléřku na půdě Univerzity Karlovy přivítal také rektor prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc. „Univerzita Karlova v této vzácné návštěvě nevidí jen představitelku významného demokratického sousedního státu a vlivnou osobnost špičkové evropské politiky, paní spolková kancléřka Merkelová je nám také příkladem političky, která z velkorysé podpory vzdělání a vědeckého výzkumu učinila jistě i na základě své osobní zkušenosti přírodovědkyně jedno z těžišť své vlády, a to zejména v letech nejúpornějšího boje o zachování finanční a hospodářské stability Německa i celé Evropy,“ řekl rektor Hampl.

Angela Merkelová ve svém projevu upozornila studenty, jaké mají štěstí, že už nemusejí žít v socialismu ani v ohrožení válkou, a plynule navázala na historii vzniku Evropské unie. „Na začátku to měla být taková ‚unie smíření‘ po druhé světové válce, spojení Německa a Francie a definitivní ukončení válečného napětí,“ podotkla kancléřka Merkelová.

Z historie se postupně překlenula do současnosti a připomněla, že právě unie by měla přebírat stále více kompetencí jednotlivých evropských států. „Země by měly předávat unii jen ty kompetence, které Evropa umí lépe spravovat. Unie může státy lépe reprezentovat například při obchodování s Jižní Koreou. Kompetence na úrovni regionů by měly zůstávat samotným státům,“ vysvětlila.

Kancléřka Merkelová upozornila také na obrovský nárůst obchodních aktivit Číny a volala po tom, aby Evropa lépe chránila jak své investice na východě, tak také svá autorská práva. Soudobou finanční krizi označila za zátěžový test Evropské unie. „Měli bychom dosáhnout solidárního rozpočtu. Chtěla bych, abychom finanční krizi považovali za šanci. Musí nám jít především o trvalý růst. Jde o vaši budoucnost,“ podotkla kancléřka a s narážkou na Řecko zdůraznila, že není možné, aby jeden unijní stát peníze jen vydělával, a druhý pouze utrácel.

Premiér Nečas svůj projev směřoval především do budoucnosti a posluchačům představil deset tezí, které nastiňovaly jeho představu toho, kam by se unie měla ubírat. „Mojí první tezí je to, že evropská integrace od počátku byla a měla by zůstat politickým, nikoliv pouze ekonomickým projektem,“ zahájil premiér Nečas svůj projev.

Upozornil, že unie by neměla podléhat při rozhodování aktuálním podnětům, ale spíše přihlížet k dlouhodobému vývoji. „To platí i pro současné řešení krize eurozóny,“ přikyvoval.

Nečas volal také po větší integritě Evropské unie a prohloubení vnitřních trhů. Poukázal na klesání konkurenceschopnosti unie, čemuž přitakala i kancléřka.

V druhé polovině diskuse dostali prostor posluchači se svými dotazy. „Není úplně běžné, aby český student mohl položit otázku německé kancléřce,“ usmíval se moderátor debaty novinář Mgr. Jefim Fištejn. V souvislosti s přijetím fiskálního paktu studenty zajímala především otázka zadlužování unie.

Na závěr diskuse předal děkan Právnické fakulty prof. JUDr. Aleš Gerloch, CSc., kancléřce Merkelové pamětní medaili fakulty. „Paní kancléřce se tak rozšíří sbírka. Medaili Univerzity Karlovy totiž už dostala při své předchozí návštěvě univerzity,“ usmíval se děkan.

Diskuzi německé kancléřky Angely Merkelové a premiéra Petra Nečase na Právnické fakultě UK přenášela Česká televize na svém zpravodajském kanále ČT24.

První část diskuze ke zhlédnutí ZDE.

Druhá část diskuze ke zhlédnutí ZDE.









Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.