10. dubna 2012

Studenty má za oceán přivábit americká verze Erasmu

10.4.2012    Hospodářské noviny    Strana 5    Česko, autor:   Julie Daňková       

Školství


Poprvé v historii míří americké univerzity do Česka jednat o spolupráci Díky dohodě škol může být studium v USA levnější než v Evropě

Studijním pobytem na univerzitě ve Washingtonu si čtyřiadvacetiletá Jana Novotná splnila svůj sen. Semestr zde mohla loni prožít jen díky v Česku zatím poměrně ojedinělé mezifakultní dohodě, kterou uzavřely Filozofická fakulta Univerzity Karlovy a washingtonská George Washington University.

            Díky tomu stačilo, když zaplatila vízum a pojištění, takže ji pobyt nakonec vyšel levněji, než kdyby jela například na semestr do Paříže s evropským vzdělávacím programem Erasmus. „Při výměnném pobytu zahrnuje stipendium nejen školné, ale i ubytování a stravu. Jinak bych si studium v Americe nemohla vůbec dovolit,“ vysvětluje jedinečnost partnerské smlouvy studentka, která v Praze studuje politologii a mezinárodní vztahy.

            Pražská filozofická fakulta je jednou z mála škol, které výhodnou partnerskou smlouvu s americkou univerzitou získaly, ale i tak může pobyt ve Státech zajistit jen třem studentům ročně.

Šance pro vysokoškoláky To se může změnit. Poprvé v historii přijedou do Česka koncem týdne zástupci dvanácti amerických univerzit navazovat spolupráci ze zdejšími vysokými školami. A ty bude především zajímat, jakým způsobem se vypořádat se školným amerických univerzit, které překračuje půl milionu korun za rok.

            „Pokud se v Evropě školné, tak je mnohem nižší než v USA. Takže studenti někdy dochází k tomu, že Amerika pro ně není v tomto směru atraktivní,“ potvrzuje hlavní překážku českých studentů Jakub Tesař z Fulbrightovy komise.

            Konkrétní podmínky si musí vyjednat jednotlivé školy. „Chtěli bychom začít s výměnou profesorů, tak se univerzity víc poznají a začnou si věřit. Pak se můžeme bavit o výměnách studentů a třetí etapou je společný výzkum, třeba v oblasti marketingu a managementu,“ říká Štěpán Müller z Fakulty mezinárodních vztahů VŠE v Praze.

Studium pro maturanty Veletrh, který se koná v Praze na Anglo-americké vysoké škole, je určen nejen pro univerzity, ale i středoškoláky toužící po studiu v USA. O aktuální informace o stipendiích a podmínkách přijímacího řízení by se měli zajímat především ti, kterým do maturity zbývá ještě celý rok. Právě na ně nabídka univerzit, které do Prahy přijíždějí, cílí.

            „Největším problémem pro české zájemce o studium v Americe je neinformovanost. Na první pohled celý proces vypadá komplikovaně a je problém se ve všem vyznat a vědět, co a v jakém okamžiku má student udělat,“ říká z vlastní zkušenosti Marek Svoboda, který nyní studuje bakalářský program na Columbia University v New Yorku.

            Středoškoláci musí na přijímací proces začít myslet nejpozději během prvního pololetí třeťáku, potvrzuje Matěj Šenkárčin, který na University of Pennsylvania studuje prvním rokem obor finance a mezinárodní studia. Za nejproblematičtější považuje vyplňování přihlášky. „Jedná se o soubor esejů, testů, přepisů dosavadních akademických výsledků, sepisování životopisu. Ten proces trvá měsíce a vyžaduje notnou dávku plánování a trpělivosti,“ vzpomíná na administrativní stránku cesty na americkou univerzitu Šenkárčin.

            Naděje na stipendia pro Čechy přitom nejsou liché. Na americké školy totiž proudí studenti z Asie, kteří si mohou dovolit hradit plné školné i životní náklady. „Americké univerzity mají naštěstí velký zájem o pestrost. Proto jsou ochotné dávat českým studentům stipendia, protože Číňanů a Indů, kteří platí plnou cenu, mají dostatek,“ míní Jakub Tesař z Fulbrightovy komise.



***


Americké univerzity v Praze Pro fakulty Od 15. do 18. dubna budou v Praze americké univerzity navazovat spolupráci s českými vysokými školami. Ty očekávají výměnné studijní pobyty studentů a profesorů a také možnosti spolupráce na výzkumu. Pro veřejnost Ve středu 18. dubna od 15 do 18 hodin se v prostorách Anglo-americké vysoké školy v Praze mohou zájemci seznámit s možnostmi studia v USA. 12 univerzit Tři z dvanácti univerzit mířících do Česka se v posledních letech umístily mezi 500 nejkvalitnějšími univerzitami světa v žebříčku vydávaném Šanghajskou univerzitou: Rutgers, The State University of New Jersey, Southern Illinois University Carbondale, University at Buffalo.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.