Studenti UK se mohli věnovat jeden den jen sportu

16. května 2012

16. 5. 2012; autor: Helena Stinglová, Lucie Kettnerová; rubrika: Studenti

Jak už se stává při Rektorském sportovním dnu zvykem, počasí účastníky venkovních aktivit do poslední chvíle napínalo, jestli se spustí déšť. Naštěstí se nebe 16. května jen výhrůžně mračilo, takže si sportovci mohli vyzkoušet i méně tradiční sporty jako podvodní rugby, aqua fitness či woodkopf, speciální pomůcky byly připraveny i pro handicapové studenty. To vše za osobní podpory rektora Univerzity Karlovy prof. Václava Hampla.

Ve Sportovním centru UK Hostivař si mohli studenti vyzkoušet klasické sporty jako florbal, basketbal, volejbal nebo fotbal, který zvlášť přilákal hodně zájemců. Vedle toho se však mohli pustit i do různých specialit.

Šnorchl, ploutve a potápěčské brýle potřebovali studenti a zaměstnanci Univerzity Karlovy, kteří si chtěli vyzkoušet podvodní rugby. V České republice ne zcela známý sport přilákal do plaveckého bazénu Sportovního centra UK Hostivař skupinku odvážných sportovců. Stejně jako suchozemské i vodní rugby není hra pro žádné neduživce. Vyžaduje dobré plavecké schopnosti, mrštnost a především pořádný objem plic.

„Podvodní rugby není extra známý, ale zato extra zábavný sport. Jako jediná hra vůbec je podvodní rugby 3D sportem,“ usmíval se jeho velký propagátor Mgr. Pavel Havránek z Právnické fakulty UK, který v doprovodu několika profesionálních hráčů radil studentům, jak naložit se zhruba dvoukilogramovým kulatým míčem na dně bazénu.

Základní pravidla hry jsou snadná, pět proti pěti hráčům se snaží dopravit míč do koše, který je umístěn v hloubce na dně bazénu. Koše jsou tradičně dva, a každý tým má proto navíc svého brankáře, který vlastním tělem musí koš chránit. „Brankář udělá ze sebe vlastně takovou pokličku,“ vysvětloval Havránek. Vyhrává samozřejmě ten tým, který dá nejvíc košů.

Komu se nechtělo zkoušet výdrž pod vodou, mohl otestovat svou trpělivost. Softbalové hřiště se ve středu odpoledne proměnilo v pole pro originální původní českou hru woodkopf, kterou vymysleli herci Ivan Trojan a Ivan Řezáč. Pro hru vytvořili i speciální terminologii. Dva „kebuláči“, tedy hráči, dostanou „fošnu“, tedy dva metry dlouhé prkno, které si umístí na „head-flek“ neboli na temeno hlavy. Jeden druhému se pak snaží fošnu z head-fleku srazit. Komu první spadne, prohrál.

„Přišel jsem dnes jenom na woodkopf, tradiční sporty jsou pro mě moc tradiční. Podobnou zkušenost mám z první třídy základní školy, kdy jsme v družině na hlavě nosili knihy,“ usmíval se Oskar Maxa, student programování na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Jeho kamarádi zatím spekulovali, zda mu v soutěži neusnadňují práci jeho kudrnaté vlasy, které by mohly „fošnu“ na hlavě lépe držet.

Vodní sporty a cyklistiku si do podolské loděnice přišlo užít 68 handicapovaných

Sportovalo se i v podolské loděnici, kde se už tradičně scházejí studenti se speciálními potřebami. Kánoe, motorový člun, oplachtěný katamarán, dvojkola či handbiky byly připraveny ale nejen pro ně, nýbrž i pro žáky školy Jaroslava Ježka pro zrakově postižené a klienty Centra Paraple. Zvlášť děti byly z možnosti plout chvíli po Vltavě nadšené a projevovaly obdivuhodnou odvahu při nastupování na poněkud vratká plavidla. Dojatí pak byli i jejich rodiče, když viděli, že zvládnou stejné aktivity jako jejich zdraví kamarádi.

Podvečerní vítr způsobil, že vltavské vlny občas připomínaly spíše ty mořské a plavba v člunu se dala přirovnat k jízdě na jachtě. Naštěstí posádku vždy tvořili zkušení asistenti, takže ani letos se nikdo „neudělal“. Sportovní den byl zakončen oblíbeným opékáním buřtů a posezením v tělocvičně.

Sportovní výsledky:

(Celkem se do sportovních aktivit zapojilo 1 000 studentů a zaměstnanců UK)

Florbal

  1. FTVS

  2. Piraňa

  3. Koskenkorva

Softbal

  1. Cvičky, FTVS

  2. Krásní, PřF

  3. Nejlepší, PřF

Tenis

  1. Barbora Homolková, PrF

  2. Karolína Černá, PřF

  3. Nikola Neumanová, PrF

  1. Jiří Brabec, PřF

  2. Jiří Peťura, PrF

  3. Jakub Nedal, 2. LF

Volejbal

  1. Vítr z hor, MFF

  2. Vestex, 3. LF a MFF

  3. Cinkomanko, PřF

Fotbal

  1. Celtic THK, FSV

  2. Motolští mistři, 2. LF

  3. Chirurgové, 1. LF

Orientační běh

  1. Soňa Tolarová

  1. Michal Kučera

Netradiční pětiboj

  1. Ondřej Hunčovský,  FTVS

  2. Jiří Doležal, FTVS

  3. Filip Fujda, FTVS

Zalabákův dvojboj

  1. Jiří Doležal, FTVS

  2. Michal Broda, Martin Bendl, FTVS








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.