11. června 2012

Škola v Africe stojí, peníze jsou ale stále potřeba

11. 6. 2012; autor: Lucie Kettnerová; rubrika: Studenti

Nejsou to ani dva roky, co jsme informovali o sdružení Kedjom-Keku, které založil student PřF UK Martin Mikeš. Sdružení si dalo za cíl postavit v horské oblasti afrického Kamerunu školu, kde by se mohli vzdělávat jak děti, tak jejich rodiče a kde by si zároveň uvědomili, že získávat úrodnou půdu jde i jinak než soustavným kácením lesa. Letos v květnu byla škola dostavena, náklady však překročily původní rozpočet, a tak Kedjom-Keku pořádá další akce, na nichž mohou zájemci na projekt finančně přispět.

V pátek 8. června se v pražské Stromovce u kavárny Šlechtovka konalo zábavné odpoledne s Kedjom-Keku, které se zaměřilo hlavně na malé návštěvníky. Pro děti byla připravena loutková pohádka o Budulínkovi a hra probíhající na několika stanovištích, u nichž se dozvěděly zajímavé informace o Africe. Večer pak na zdejší scéně proběhly tři koncerty nadějných českých písničkářů. Celý program byl zdarma, zájemci ale mohli podpořit stavbu školy pro děti farmářů v oblasti Kedjom-Keku koupí sbírkových předmětů nebo jednorázovým darem. Proč jsou peníze stále potřeba, když škola už stojí, vysvětlil zakladatel sdružení Martin Mikeš.

V jaké fázi se nyní nachází stavba školy v Kamerunu?

Stavba školy je dokončená. Do Kamerunu se vracím na konci července, protože zbývá ještě dodělat některé věci v interiéru a dovybavit třídy. V září už začneme učit.

Kolik peněz jste nakonec za stavbu zaplatili?

V součtu to bylo asi 800 tisíc korun, bohužel se nám to trochu prodražilo, protože v oblasti Kedjom-Keku byl nepřístupný terén, takže jsme museli koupit velké auto, abychom mohli vozit materiál. Pokud bychom ovšem takovou budovu stavěli u nás, stálo by to pětkrát až šestkrát víc.

Jak se vám povedlo tuto částku vybrat?

Od několika firem jsme získali vyšší částky v řádu desetitisíců, další částky jsme vybrali na našich benefičních akcích. Bohužel se nám podařilo vybrat o 330 tisíc korun méně, než jsme potřebovali.

Kde jste vzali zbývající peníze?

Museli jsme si půjčit a vyčerpat své vlastní peníze, které jsme měli připravené třeba na studium. Stavbu jsme ale nechtěli zastavit a nyní doufám, že se nám podaří peníze získat a vše splatit. Snad když lidé uvidí, že škola už skutečně stojí, přispějí nám. Na webu zveřejníme celkový rozpočet stavby, takže veškeré výdaje budou transparentní.

Máte v plánu nějaké další benefiční akce?

Hned tuto středu 13. června pořádáme další módní přehlídku značky African-Czech Fashion, kterou připravili mladí návrháři ve spolupráci se známou osobností Martinou Nevařilovou. Předvádět nám budou Lejla Abbasová, Klára Issová, Jakub Žáček, Petr Vacek, Šárka Ulrychová nebo Ivana Jirešová. Hodně si od toho slibujeme a doufáme, že lidé přijdou s většími finančními obnosy než „jen“ s tisícovkou na šaty.

Podařilo se vám už zajistit učitele pro děti?

V Česku se nám podařilo sehnat tři dobrovolníky, kteří vycestují do Afriky na půl roku.  Jedním z nich je Vladimír Vacátko, jenž se podílel už na stavbě školy, na naši výzvu se nám pak přihlásily dvě dívky. Vybrat člověka, který by půl roku v takových podmínkách vydržel a zároveň měl učitelství v krvi, nebylo tak úplně jednoduché.

Martin Mikeš založil občanské sdružení, aby zachránil lesy v Kamerunu

Jak pomoci Africe? Třeba koupí coolichu

Hledáme učitele do pralesní sborovny v Kamerunu







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.