15. května 2012

Chemie na Přírodovědecké fakultě získala nejvíce ocenění z UK

15.5. 2012; autor: P.K.; rubrika: i-Forum informuje

Medaile a ceny Učené společnosti ČR pro rok 2012 byly uděleny na XVIII. valném shromáždění společnosti, které proběhlo 14. května v Karolinu. Laureáty cen se staly i přední osobnosti Univerzity Karlovy v Praze.

Významný anglista, překladatel a pedagog Filozofické fakulty UK prof. PhDr. Martin Hilský, CSc., obdržel medaili za zásluhy o rozvoj vědy. Učená společnost vyznamenala vědecké a učitelské aktivity této přední osobnosti české kultury a ocenila přínos překladu Shakespearova díla, který nedávno vydalo nakladatelství Academia.

Cenu v kategorii mladý vědecký pracovník získal za rozvoj nových chemických transformací pomocí organokatalýzy RNDr. Jan Veselý, Ph.D. Doktor Veselý působí na katedře organické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, kde po návratu ze Švédska v roce 2008 zahájil vlastní výzkum a vybudoval vlastní skupinu. Ta má v současnosti 9 studentů na všech stupních studia. Doktor Veselý svou činností velmi zásadním způsobem napomáhá popularizaci vědy.

Na Přírodovědeckou fakultu směřovala i tři ocenění pro pedagogy kolektivu vysokoškolských pracovníků a studentů. Společnost je udělila za soustavnou práci s talentovanými studenty v oblasti chemie RNDr. Michalu Kolářovi, doc. RNDr. Janu Kotkovi, Ph.D., a Bc. Luďku Míkovi.

„Náš dlouhodobý poznatek je, že Praha zdaleka není vedoucí,“ okomentovala bývalá předsedkyně Učené společnosti a Akademie věd ČR prof. Helena Illnerová minimální počet oceněných pražských studentů v kategorii středoškolský student. Jak uvedla, mají mnohem lepší výsledky na malých gymnáziích nebo mimo Prahu. Výsledky soutěží a mezinárodních olympiád ukazují, že se najednou objeví někdo z malého městečka, jako je Ostrov nad Ohří. Podle Illnerové záleží především na tom, jak se který pedagog věnuje studentům.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.