3. září 2012

Nadaní středoškoláci nakoukli vědcům pod pokličku

3. 9. 2012; autor: Lucie Kettnerová; rubrika: Studenti

Celkem dvanáct talentovaných středoškoláků z celé republiky dostalo od 27. do 30. srpna příležitost seznámit se se základy vědecké práce v humanitních oborech a zjistit, jak pracovat s odbornými informačními zdroji a literaturou nebo jak psát a prezentovat vědecké práce. Zájemci prošli přísným výběrem, předpokladem byl prokazatelný zájem o některý z oborů, účast na odborných soutěžích nebo zapojení se do školních aktivit.

Poslední srpnový týden přivítala Filozofická fakulta UK ve svých prostorách talentované středoškoláky, kteří uvažují o studiu některého z humanitních oborů a chtějí se seznámit se základy vědecké práce. Zájem o Léto s FF UK byl obrovský, šanci dostal přibližně jen každý osmý student. „Všichni zájemci museli napsat motivační dopis, jehož součástí byl i přehled účastí na odborných olympiádách a akcí typu středoškolské odborné činnosti. Navíc jsme organizátory těchto soutěží sami kontaktovali a účast na workshopech jsme nabídli vítězům na prvních pěti místech. Zvýhodnili jsme také studenty, kteří se aktivně podílejí na činnosti školního časopisu nebo na kulturních akcích ve své komunitě,“ popisuje koordinátorka vnějších vztahů FF UK Petra Zia Sluková.

Třídenní program byl nabitý semináři, přednáškami a workshopy, které vedli zkušení odborníci z fakulty. Mgr. Lenka Veselá například studentům ukázala, jak (ne)dělat sociologický výzkum, Mgr. Radek Skarnitzl, Ph.D., odhalil čtyři pohledy na zkoumání řeči a knihovnice Radka Syrová, DiS., Bbus, prakticky předvedla, kde lze sehnat kvalitní podklady pro seminárku, kde jsou publikovány výsledky akademického bádání a jaké jsou nejčtenější články z preferovaného oboru. Velký zájem vyvolal seminář PhDr. Barbory Drobíkové, Ph.D., který se věnoval citační etice. Spousta účastníků se přiznala, že otázce plagiátorství je na středních školách věnována jen velmi malá pozornost.    

Protože z řad neúspěšných zájemců se často opakovala prosba alespoň o zaslání materiálů z kurzů, rozhodli se organizátoři vytvořit ve spolupráci s přednášejícími on-line learningovou podporu, kterou tvoří seznam doporučené literatury, případně cvičení, která by mohla studentům rozšířit přehled v dané problematice. „Zároveň byly z jednotlivých hodin pořízeny videozáznamy, které budou na webu rovněž přístupné,“ upozorňuje Petra Zia Sluková.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.