Výpis článků z archivu za měsíc: Leden 2013


V čele Přírodovědecké fakulty zůstává profesor Bohuslav Gaš

Další čtyři roky povede Přírodovědeckou fakultu UK současný děkan prof. RNDr. Bohuslav Gaš, CSc. Ve čtvrtek 31. ledna ho do funkce jmenoval rektor UK prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

Pokračování

Helena Stinglová, 31. ledna 2013


V Centru Malach si lze poslechnout i hlasy válečných uprchlíků

Již tři roky funguje při Matematicko-fyzikální fakultě UK Centrum vizuální historie Malach, které studentům, pedagogům, badatelům i nejširší veřejnosti zpřístupňuje několik archivů životopisných rozhovorů s pamětníky 2. světové války a dalších událostí minulého století. Novinkou je archiv Hlasy uprchlíků – Refugee Voices.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 29. ledna 2013


Inspirace antikou. Fakulta tělesné výchovy a sportu chce vybudovat amfiteátr

Jako ve starověkém amfiteátru si budou moci brzy připadat ti, kdo zavítají na FTVS UK. Její vedení plánuje přestavět atrium budovy v místo, kde se budou pořádat různé sportovní a kulturní akce a které bude zároveň sloužit jako oddychová zóna i koridor mezi stavbami.

Pokračování

Helena Stinglová, 28. ledna 2013


Střetu civilizací může zabránit společný dialog

Jak se žije jednotlivým náboženským skupinám v liberálním státě a jak zabránit střetu civilizací? Těmito dnes ve společnosti velmi aktuálními tématy se zabývá tým výzkumníků Katolické teologické fakulty UK v čele s proděkanem doc. ThLic. Mgr. Karlem Sládkem, Th.D.

Pokračování

Helena Stinglová, 23. ledna 2013


Pokrok v léčbě různých diagnóz rakoviny není spravedlivý

Boj proti zhoubným nádorům vyžaduje těsnou spolupráci odborníků a pacientů. Spojovat pohledy zdravotníků a nemocných se snaží pražské mezioborové onkologické kolokvium PragueOnco 2013, pořádané 1. lékařskou fakultou UK ve dnech 24. až 25. ledna.

Pokračování

Petra Köpplová, 22. ledna 2013


Studenti a pamětníci diskutovali o tom, jak nahlížet na čin Jana Palacha

Teologická debata nad etikou palachovského činu proběhla 17. ledna ve zcela zaplněné sakristii Akademické farnosti. Byl Jan Palach hrdina, mučedník nebo sebevrah? Diskusi pro veřejnost uspořádala Akademická farnost Praha ve spolupráci se Studentskou radou FF UK.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 18. ledna 2013


Palach inspiruje dodnes. Dokumenty o něm jsou dostupné v dalších jazycích

Právě před čtyřiačtyřiceti lety studenta Filozofické fakulty UK Jana Palacha vyburcovala tehdejší společenská situace a postoje lidí k zoufale hrdinskému činu. Zapálil se, aby národ probudil z letargie, do které upadl po srpnu 1968. Jemu i dalším „živým pochodním“ se věnuje multimediální portál UK, na němž letos v lednu přibyly další důležité materiály zaznamenávající jeho čin.

Pokračování

Helena Stinglová, 16. ledna 2013


Autorská práva musí znát každý na UK. Chystá se speciální kurz

Centrum pro přenos poznatků a technologií UK (CPPT) připravuje pro rok 2013 nový kurz. Určený by měl být všem členům akademické obce, kteří potřebují znát detaily o ochraně duševního vlastnictví.

Pokračování

Helena Stinglová, 10. ledna 2013


Na poslední předvolební přednášce vystoupí právník Jan Kysela

Na konci týdne budou občané Česka poprvé v historii přímo rozhodovat o hlavě státu. UK proto připravila sérii přednášek, na kterých se zájemci z řad široké veřejnosti dozví všechny podrobnosti o prezidentských volbách. Poslední z nich se uskuteční ve čtvrtek vpodvečer.

Pokračování

Helena Stinglová, 8. ledna 2013


Vše o prezidentské volbě se dozvíte na veřejných přednáškách UK

Také tápete v tom, jaké pravomoci má český prezident, co pro republiku znamená historicky první přímá volba hlavy státu či jaké povinnosti a tradice se pojí s touto funkcí? Pak si zajděte poslechnout veřejné přednášky odborníků Univerzity Karlovy. Cyklus Jak se stát prezidentem zahájil ve čtvrtek 3. ledna politolog PhDr. Josef Mlejnek, Ph.D.

Pokračování

Helena Stinglová, 4. ledna 2013




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.