Výpis článků z archivu za měsíc: Říjen 2006


Zemřel Prof. MUDr. et RNDr. h.c. Emanuel Vlček, DrSc.

Univerzita Karlova v Praze – 1. lékařská fakulta s hlubokým zármutkem oznamuje, že dne 24.10.2006 zemřel nečekaně ve věku 81 let Prof. MUDr. et RNDr. h.c. Emanuel Vlček, DrSc.

Pokračování

31. října 2006


Allostem Workshop

V roce 2004 se Ústav imunologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Fakultní nemocnice v Motole zapojil do řešení 6. rámcového programu EU –FP6 AlloStem LSHB-CT-2004-503319. Garantem projektu za Českou republiku je profesorka MUDr. Jiřina Bartůňková, DrSc., MBA, přednostka Ústavu imunologie UK 2. LF a FN Motol, agendu projektu řeší PharmDr. Klára Sochorová, postgraduální studentka UK 2. LF a nadějná vědecká pracovnice ústavu.

Pokračování

30. října 2006


Prof. Hampl: Vzdělané, kreativní a noblesní osobnosti jsou motorem vědecké produktivity

Přinášíme vám projev rektora UK prof. RNDr. Václava Hampla, DrSc. ze slavnostního předání jmenovacích dekretů DOC.

Pokračování

30. října 2006


Filozofická fakulta UK iniciovala užší mezinárodní spolupráci

"Zaměřili jsme se především na posílení vědeckovýzkumné činnosti a na ní návaznou ediční spolupráci. Zároveň bychom v některých oborech chtěli do budoucna směrovat ke společným studijním programům (join degree). Fakulty se dohodly na pravidelných setkáních, přičemž následující se odehraje v březnu roku 2007 v Bratislavě a následovat bude na podzim 2007 Praha."

Pokračování

30. října 2006


Padesát let se řídí heslem "Carpe Diem"

Výstava manželů Hudečkových v Karolinu. Sochy oslavující lásku, souznění i mateřství, dramatické piety, busty historických osobností či keramika inspirovaná přírodními motivy – to vše lze najít v rozsáhlé expozici, která se v těchto dnech nachází v prostorách Karolina a potrvá do 7. listopadu.

Pokračování

27. října 2006


Na Malostranském náměstí byla slavnostně ukončena rekonstrukce vnitřních prostor MFF

Aktualizováno!! Zástupci vedení fakulty se sešli na prvním přátelském setkání s novináři u příležitosti ukončení rekonstrukce vnitřních prostor budovy fakulty na Malostranském náměstí. O průběhu rekonstrukce si můžete přečíst uvnitř.

Pokračování

23. října 2006


Příjmy učitelů v prvním pololetí letošního roku vzrostly o 5,6 %

Průměrný příjem učitelů v regionálním školství se v 1. pololetí 2006 oproti stejnému období loňského roku zvýšil celkem o 5,6 % na 21 749 Kč. Ještě vyšší nárůst vykázali vědečtí a akademičtí pracovníci veřejných vysokých škol, kteří si polepšili o 10,1 % a pobírali v průměru 28 247 Kč. V rámci regionálního školství nejrychleji rostly příjmy na středních odborných učilištích včetně středisek praktického vyučování (SPV), kde se zvedly o 9,5 % na 23 459 Kč, dále na speciálních školách o 6,9 % na 23 007 Kč.

Pokračování

20. října 2006


Labotaj objevuje zatoulaný půvab laboratoří

Doc. RNDr. Jan Valenta, Ph.D., z Matematicko-fyzikální fakulty vyjadřuje svými neobvyklými snímky zejména „údiv nad všudypřítomnou krásou přírody“. Tématem jeho výstavy fotografií příznačně pojmenované Labotaj však nejsou taje Labe, ale prostředí, od jejichž dveří příroda zdánlivě klíč vůbec nedostala: vědecká pracoviště. Přírodní prvek však přece tvoří jejich podstatu, byť obal se skládá z kabelů, zkumavek a osciloskopů. Spočívá v dobývání tajemství, která před námi příroda schovala.

Pokračování

20. října 2006


Prof. Wilhelmovi byl udělen čestný doktorát Univerzity Komenského v Bratislavě

"Univerzita Komenského v Bratislave vysoko oceňuje Vaše vedecké dielo, ktoré ste vykonali v prospech ľudstva a ktorým ste nesmierne obohatili svetové poznanie. Oceňujeme Vaše úsilie o rozvoj medzinárodnej vedeckej spolupráce,  vážime si Vašu dlhoročnú podporu  slovenskej vedy, osobitne vedeckej práci na našej Fakulte matematiky, fyziky a informatiky," řekl v projevu rektor UKB doc. PhDr. František Gahér, PhD. Celý projev, podrobnosti a fotografie uvnitř.

Pokračování

19. října 2006


Přednášky a semináře pořádané Ústřední knihovnou UK

VÍCE ZDE Ústřední knihovna UK pořádá bezplatné semináře a kurzy, jejichž cílem je zvýšení informační gramotnosti a rozvoj komunikačních a prezentačních dovedností pracovníků a postgraduálních studentů UK.

Pokračování

17. října 2006


Výstava: Fotografie vědeckých laboratoří

Do 27.11. je v budově děkanátu MFF UK k shlédnutí výstava Jana Valenty Labotaj (fotografie vědeckých laboratoří).

Pokračování

13. října 2006


Semináře o možnostech studia v zahraničí

Přihláška předem nutná!! Tématem seminářů, které pro vás připravuje Informačně-poradenské centrum UK ve spolupráci s dalšími vzdělávacími institucemi a odbornými centry, je přehled zahraničních studijních programů, specifikace jednotlivých typů a informace o studiu v konkrétních cílových zemích.

Pokračování

10. října 2006


Slavnostní otevření nově rekonstruovaných prostor Centra adiktologie

Dne 4. října 2006 se v prostorách Vily Voračických z Paběnic (tzv. Herzova domu) v areálu Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze uskutečnilo slavnostní otevření nově rekonstruovaných prostor Centra adiktologie.

Pokračování

9. října 2006


Husitská teologická fakulta slavnostně zahájila akademický rok 2006/2007

Nový akademický rok na Husitské teologické fakultě v pondělí slavnostně zahájil děkan fakulty prof. David Holeton a nově zvolený patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta. Pozdravy akademické obci pronesli již tradičně také zástupci pravoslavné a starokatolické církve v ČR a starosta městské části Prahy 4. Součástí slavnosti byla vernisáž fotografií maďarského fotografa Krisztiána Ujlakiho. Výstava s názvem „Situační zpráva“ je instalována v budově fakulty a potrvá do konce prosince.

Pokračování

3. října 2006


Dánská princezna navštívila 3. interní kliniku 1. LF

Česko-dánské vztahy se tradují od počátku 13. století, kdy byla Markéta, dcera českého krále Přemysla Otakara I., provdána za dánského kralevice Waldemara. V 21. století však dánskému následníku již Evropa nestačí a nevěstu si našel až v australském Sydney. A právě tato mladá dáma, vystudovaná právnička a ekonomka, nyní korunní princezna Mary, navštívila 21. září 3. interní kliniku 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice.

Pokračování

2. října 2006


55. výročí koreanistiky na Univerzitě Karlově

V akademickém roce1950/51 byl na nově zřízené Katedře filologie a dějin Dálného východu Filozofické fakulty UK poprvé akreditován vedle sinologie a japanologie také zcela nový obor – koreanistika. Již v počátcích svého rozvoje – byť  oficiální přímé vztahy s Koreou byly až do roku 1990 omezeny pouze na Korejskou lidově demokratickou republiku – měli studenti a absolventi možnost uplatnit své znalosti přímo v terénu, např. v Komisi neutrálních států pro příměří v Koreji po korejské válce 1950-53, v nemocnici Čs. Červeného kříže v Čchongdžinu, při rozvíjení hospodářské pomoci a kulturní výměně s KLDR i při výuce korejských studentů na našich školách apod.

Pokračování

2. října 2006




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.