Výpis článků z archivu za měsíc: Říjen 2010


Prezident udělil státní vyznamenání. Dvě patří vědcům z Univerzity Karlovy

U příležitosti řádového dne 28. října 2010 ocenil prezident republiky celkem 22 významných českých osobností. Medaili za zásluhy získali i prof. RNDr. Jaroslav Nešetřil, DrSc., z Matematicko-fyzikální fakulty UK a kardiolog prof. MUDr. Milan Šamánek, DrSc., který působí při 2. lékařské fakultě UK.

Pokračování

29. října 2010


Skryté příběhy, pohnuté osudy. Filozofická fakulta UK ocenila své absolventy - vojáky z let 1939–1945

„Naše akademická půda je dost možná především místem pro teorie, diskuse a přemýšlení o světě. Zároveň je však místem, které v sobě má silnou tradici odvahy a obětování vlastního života pro zachování svobody.“ Potvrzením slov děkana Filozofické fakulty UK doc. PhDr. Michala Stehlíka, Ph.D. je třináct pohnutých osudů studentů a absolventů této fakulty - vojáků z let 1939–1945, kteří v době 2. světové války bojovali v řadách československé zahraniční armády proti nacismu. Po více jak šedesáti letech je jejich Alma Mater ocenila pamětní medailí Filozofické fakulty UK. Stalo se tak včera, 26. října 2010 ve Vlasteneckém sále Karolina při příležitosti 65. výročí ukončení druhé světové války a znovuotevření českých vysokých škol.

Pokračování

27. října 2010


MATEMATIKA NA UK MEZI NEJLEPŠÍMI V EVROPĚ

Univerzita Karlova dosáhla dalšího úspěchu – jako jediná univerzita z České republiky se umístila v novém prestižním hodnocení evropských vysokých škol CHE ExcellenceRanking 2010 a byla zařazena do skupiny Excellence v oboru matematika.

Pokračování

27. října 2010


Jak jednoduchý postulát, jak nesnadné je ho naplňovat. Prof. Karel Malý oslavil životní jubileum

„Životní jubileum se zpravidla slaví v komorním kruhu rodiny a nejbližších kolegů a přátel, v důvěrném a úzkém společenství lidí blízkých, kteří mají k jubilantovi osobní vztah, dobře ho znají, váží si ho, mají ho rádi a je jim s ním dobře. To vše v plné míře platí i v případě vašich narozenin, Vaše Magnificence; jen ´rodina´ se mírně rozrostla a kolegové a přátelé jsou mnohem početnější, než bývá obvyklé. Není divu, neboť tímto gratulantem je naše – a vaše – Univerzita Karlova.“ Těmito slovy zahájil rektor UK prof. Václav Hampl včerejší podvečerní shromáždění, kterým si Univerzita Karlova připomněla osmdesátiny svého emeritního rektora Prof. JUDr. Karla Malého, DrSc., Dr. h. c. Komorní setkání představitelů UK, nejbližších spolupracovníků, kolegů a přátel prof. Malého se uskutečnilo ve Vlasteneckém sále Karolina.

Pokračování

26. října 2010


Zápisné bez půjček ohrozí až třetinu studentů, jde proti plánu vlády

Národní studentská reprezentace nesouhlasí s návrhem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy zavést od roku 2011 zápisné na veřejných vysokých školách. „Považujeme to za nesystémový, nezodpovědný a ve vztahu k voličům vládních stran neospravedlnitelný krok,“ říká předseda SK RVŠ Miroslav Jašurek.

Pokračování

26. října 2010


Stanovisko Univerzity Karlovy k záměru MŠMT zavést tzv. zápisné

Ministerstvo školství na tiskové konferenci dne 25. října 2010 zveřejnilo informaci, že plánuje zavést počínaje akademickým rokem 2011/2012 na vysokých školách zápisné, které by studenti hradili při zápisu do akademického roku, a to ve výši maximálně 6 000 Kč. Toto zápisné by dle představ MŠMT mělo být zavedeno na dva roky s tím, že poté bude nahrazeno odloženým školným.

Pokračování

26. října 2010


KAREL MALÝ, EMERITNÍ REKTOR UK, SLAVÍ 80 LET

Prof. JUDr. Karel Malý, DrSc., dr. h. c., významný vysokoškolský učitel, profesor, vědec a emeritní rektor Univerzity Karlovy, oslavuje dnes významné životní jubileum.

Pokračování

26. října 2010


Vyjádření UK k informacím ČTK a ČRo1 z dnešní TK MŠMT a k tématu ZÁPISNÉ

ČTK a ČRo1 informovaly Univerzitu Karlovu o tom, že MŠMT chce do technické novely zahrnout i téma zápisné. Univerzita Karlova neobdržela v této záležitosti žádnou oficiální informaci.

Pokračování

25. října 2010


Patejdlova bouda slaví 300 let

Jeden z nejstarších objektů Univerzity Karlovy Patejdlova bouda slaví letos 300 let nepřetržitého provozu. Bývalou dřevorubeckou boudu získala univerzita v roce 1961 od Ministerstva školství a osvěty a od té doby se pořádají na Patejdlovce celoročně výcvikové kurzy studentů všech fakult. „Vždycky byla proslulá výtečnou kuchyní, “vzpomíná bývalý rektor UK a pravidelný návštěvník Patejdlovky prof. JUDr. Karel Malý.

Pokračování

22. října 2010


Studium a výzkum v Německu – pozvánka na informační seminář

V zelené studovně knihovny FF UK, hl. budova, Nám. Jana Palacha,  se 21.10.2020 v 10 hod. uskuteční seminář určený pro studenty, absolventy a pedagogy vysokých škol, kteří mají zájem o studijní nebo výzkumný pobyt v Německu.

Pokračování

21. října 2010


Slavnostní podpis prodloužení hostující profesury germanistiky

Ujednání o prodloužení stálé hostující profesury germanistiky na UK FF na další tři roky dnes podepsal rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl společně s rektorem partnerské Univerzity Kostnice prof. Dr. Ulrichem Rüdigerem. Jedná se již v pořadí o šesté období hostující profesury germanistiky na Ústavu germánských studií.

Pokračování

21. října 2010


All Rights Reserved/Some Rights Reserved. Beseda o Free Culture

Velmi sledovanou částí výstavy Free Culture, která je od 11. do 22. 10. 2010 k vidění v Centru studijních a informačních služeb (CeSIS) Filozofické fakulty UK, byla včerejší beseda o vlastnictví umělecké tvorby, možnostech jejího sdílení v počítačovém světě, proměně pojmů autorství a originalita, šíření informací a děl po webové síti, přímé dostupnosti digitalizovaných zdrojů a archivů a jejich volném využíváni uživateli, ti je totiž nejen kopírují, ale i přetvářejí podle vlastních schopností a dále je šíří.

Pokračování

21. října 2010


ČKR k volbě nového děkana Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni

Kauza Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni vážně poškodila dobré jméno celého vysokého školství v ČR. Česká konference rektorů (ČKR) pozorně sledovala celý případ a ve svém stanovisku opakovaně požadovala důsledné objasnění jeho příčin a rychlé přijetí takových opatření, která by podobnému jednání na akademické půdě napříště zabránila.

Pokračování

20. října 2010


Středoevropská šlechta v konfrontaci s totalitními režimy 20. století

Mezinárodní vědeckou konferenci Středoevropská šlechta v konfrontaci s totalitními režimy 20. století hostí ve dnech 19. a 20. října Filozofická fakulta UK. Součástí konference byl i slavnostní zahajovací večer v Pantheonu Národního muzea.

Pokračování

20. října 2010


Slavnostní otevření rekonstruované budovy 1. LF UK

„Budova v Kateřinské ulici začala sloužit svému účelu 15. října 1883, tedy přesně před pěti dny a 127 lety, ale pro zajímavost již 17. října zde byla provedena první pitva,“ uvedl děkan Zima ve svém projevu věnovaném historii a průběhu první generální rekonstrukce budovy. Oprava objektu v Kateřinské ulici si vyžádala přibližně 550 milionů korun. Fakulta se podílela na částce 25 miliony a významným způsobem přispěla na vybavení zdravotnické části stomatologické kliniky Všeobecná fakultní nemocnice v Praze.

Pokračování

20. října 2010


Mezinárodní vědecká konference Středoevropská šlechta v konfrontaci s totalitními režimy 20. století

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, Ústav pro studium totalitních režimů a Národní muzeum pořádají ve dnech 19. - 20. října 2010 pod záštitou místopředsedy vlády a ministra zahraničních věcí České republiky pana Karla Schwarzenberga mezinárodní vědeckou konferenci pod názvem Středoevropská šlechta v konfrontaci s totalitními režimy 20. století. Na konferenci vystoupí přední historici, odborníci v oboru sociálních a politických dějin z České republiky, Lichtenštejnska, Německa, Polska, Rakouska, Rumunska a Slovenska.

Pokračování

19. října 2010


Vzdělávání a věda musí být skutečnou prioritou

Děkani filozofických fakult České republiky vyjadřují jednoznačný nesouhlas s připravovaným způsobem realizace rozpočtových redukcí v oblasti vysokého školství. Nejde přitom pouze o záležitost samotných škrtů, ale také o nejistotu v možnostech čerpání dalších zdrojů, konkrétně o komplikace s využitím evropských prostředků z programů administrovaných MŠMT.

Pokračování

15. října 2010


Teologická dílna své církve. Husitská teologická fakulta slaví 60 let

Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy slaví 60 let svého založení. K připomenutí, oslavě a zhodnocení víc jak půlstoletého působení fakulty na rozvoj vzdělanosti a duchovního života české společnosti se dnes odpoledne ve Velké aule Karolina sešlo slavnostní akademické shromáždění

Pokračování

15. října 2010


Jarmark 2010 naživo

Máme pro Vás videozáznam z druhého ročníku festivalu Jarmark. Podívejte se zde na projev předsedy Studentské unie Slavena Elčiće a rektora UK Václava Hampla.

Pokračování

15. října 2010


Církev československá husitská a otázka nacionalismu v evropském ekumenickém kontextu

Mezinárodní konferenci „Církev československá husitská a otázka nacionalismu v evropském ekumenickém kontextu“ dnes slavnostně zahájil děkan Husitské teologické fakulty prof. ThDr. Jan Lášek. Dvoudenní konference začala den před slavnostním shromážděním k 60. výročí existence Husitské teologické fakulty ve Velké Aule Karolina.

Pokračování

14. října 2010


Přátelská embrya. Jan Evangelista Jirásek zahájil výstavu Život před narozením/věda a umění

Možná, že podoba přátelské příšerky mimozemšťana I.T. nebyla jen plodem fantazie výtvarných tvůrců tohoto legendárního filmu ze světa sci-fi a mimozemských civilizací. Klidně se mohla inspirovat jednotlivými stádii tajuplného světa neviditelných procesů dělení, rýhování, vzniku buněk a postupné výstavby tkání, orgánů, končetin a smyslových a mentálních schopností, které se odehrávají v bouřlivém vývoji lidského embrya tak dlouho, až se z něj vyloupne lidská podoba, jak ji známe. Do světa neuvěřitelné vizuální rozmanitosti a fantazijní bizarnosti nesčetných podob lidských embryí návštěvníky zavádí výstava fotografií předního českého embryologa Prof. MUDr. Jana Evangelisty Jiráska, DrSc., která včera začala v Křížové chodbě Karolína a která potrvá do 23. října 2010.

Pokračování

13. října 2010


Zahájení školního roku Doktorských studijních programů v biomedicíně

Slavnostní zahájení školního roku Doktorských studijních programů v biomedicíně proběhlo dnes v Modré posluchárně v budově Karolina. Zasedání se zúčastnili představitelé institucí, které se smluvně zavázaly poskytovat školení.

Pokračování

13. října 2010


Konvexní množiny a teorie potenciálu

Mezinárodně uznávaný odborník v matematické analýze a přední představitel pražské školy teorie potenciálu Prof. RNDr. Ivan Netuka, DrSc. pronesl přednášku Konvexní množiny a teorie potenciálu, která byla věnována vztahu teorie potenciálu k dalším matematickým disciplinám, zejména k integrální reprezentaci konvexních množin. Prof. Netuka rovněž prezentoval nedávné výsledky, které získal ve spolupráci s Prof. Wolfhardem Hansenem z univerzity v Bielefeldu.

Pokračování

12. října 2010


Pojďme se učit…s katedrou českého jazyka Pedagogické fakulty UK

Přes sto netradičních, neobvyklých a povětšinou interaktivních didaktických pomůcek se sešlo na výstavě, kterou až do 22. 10. 2010 ve 3. patře pedagogické fakulty v ulici M. D. Rettigové 4 pořádá katedra českého jazyka Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Výstavu najdete snadno podle panelů, které se vyznačují tím, že jsou u nich prakticky nepřetržitě nějací „hrající si“ návštěvníci.

Pokračování

11. října 2010


Podzimní inspirace v Botanické zahradě

Až do 18. října mohou návštěvníci Botanické zahrady PřF UK zavítat do horního skleníku, kde je instalována výstava tří pracovnic Univerzity Karlovy nazvaná Podzimní inspirace. Fotografie z blízkých i dalekých cest Jany Křehlové a Hany Skalákové doplňuje keramika Aleny Volkové Balvínové.

Pokračování

11. října 2010


Sbormistři oslavují a soutěží (s) hudbou

Se začátkem nového akademického roku si katedra hudební výchovy PedF UK připomíná 20. výročí založení oboru Sbormistrovství, u jehož zdrodu stál a který po 12 let vedl prof. PaedDr. Jiří Kolář. Tuto událost si připomene setkáním všech absolventů a slavnostním koncertem 6. listopadu 2010 v 19h ve Velké aule Karolina, na kterém budou dirigovat i vítězové sbormistrovské soutěže pedagogických fakult ČR a jejž uzavře jako poděkování Dvořákovo Te Deum v podání smíšeného sboru PedF, všech absolventů a symfonického orchestru. Viz plakát.

Pokračování

11. října 2010


Jarmark-fotoreportáž

V sobotu 9. října proběhl druhý ročník festivalu Jarmark. V prostorách Karolina měli studenti možnost se seznámit s činností univerzitních spolků a poslechnout si kapely MIDI LIDI, CCTV Allstars, Zrní a Improliga. Z akce přínášíme fotoreportáž.

Pokračování

11. října 2010


Katedra demografie a geodemografie na Evropské populační konferenci 2010

Evropští demografové se na své největší akci zaštiťované Evropskou asociací pro populační studia schází každé dva roky. Letošní konference se konala ve Vídni a nechyběli na ní ani zástupci Katedry demografie a geodemografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Pokračování

7. října 2010


Kolébkou vysokoškolského studia sester byla Univerzita Karlova

Ošetřovatelství se postupně vyvíjelo od příležitostného samaritánství a soukromé nebo veřejné dobročinnosti v moderní odbornou činnost. Po roce 1990 se vysokoškolské studium sester přesunulo na 1. lékařskou fakultu UK. A nebylo vůbec jednoduché prorazit s myšlenkou vzdělávání sester na půdě, která byla výsostným územím lékařů. 50. výročí vzniku vysokoškolského studia sester jsme si připomněli na slavnostním shromáždění v aule Karolina 30. září 2010.

Pokračování

6. října 2010


Mistrovství ČR zdravotnického personálu v přespolním běhu

Celkem 179 běžců se zúčastnilo třetího ročníku Plzeňského kardioběhu, který se konal v sobotu 2. října 2010 v Plzni na Roudné. Běžci zaplacením startovného přispěli na darové konto kardiologie fakultní nemocnice v částce 5.817,- Kč. Závod byl vypsán jako mistrovství ČR zdravotnického personálu v přespolním běhu, ve kterém poměřilo své síly 38 zdravotníků.

Pokračování

4. října 2010


Vizionář televize - Jaroslav Šafránek

Předpremiéra dokumentárního filmu České televize věnovaného 120. výročí narození prof. Jaroslava Šafránka, který stál u zrodu Lékařské fakulty v Plzni se koná dnes od 18.00 v posluchárně Pavlova ústavu v Plzni. Po projekci je plánována beseda s filmovým štábem.

Pokračování

4. října 2010


ČT 24: Rendez-vous s Václavem Hamplem

Rektor UK prof. Václav Hampl poprvé vystoupil v roli moderátora v programu Rendez-vous na ČT24. Jeho hostem byl docent Bohumír Janský z Katedry fyzické geografie a geoekologie Přírodovědecké fakulty UK. Záznam zde.

Pokračování

1. října 2010




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.