Výpis článků z archivu za měsíc: Listopad 2005


1. lékařská fakulta mezi stovkou oceněných

Děkan 1. lékařské fakulty UK prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc. převzal dne 25.11.2005 ve Španělském sále Pražského Hradu v rámci galavečera "Českých 100 nejlepších"  z rukou ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR  JUDr. Petry Buzkové diplom potvrzující, že naše 1. lékařská fakulta patří k nejlepším v ČR v kategorii "Nejlepší vzdělávací instituce"

Pokračování

30. listopadu 2005


Národní muzeum zažívá „zlaté časy médií“

Média zažívají zlaté časy. Nejen v obecné rovině, toto úsloví se vztahuje především k právě zahájené výstavě v Národním muzeu. Výstava o médiích se stala hlavním projektem letošní sezóny. Na ploše jednoho hektaru se mohou návštěvníci seznámit s historií tradičních i nových druhů médií, jejich rolemi v zásadních historických událostech, ale také sami zkusit do mediální „kuchyně“ nahlédnout. V interaktivní části výstavy se každý může posadit za hlasatelský stůl televizního zpravodajství nebo třeba k rozhlasovému mikrofonu.

Pokračování

28. listopadu 2005


Rychetský přednášel o paradoxech v ústavním soudnictví

.. Téma pojal Rychetský zajímavě a v hodině nastínil a vyjmenoval několik paradoxů ústavního soudnictví v ČR. „První z nich je již v samotné preambuli Ústavy - Česká republika je právní demokratický stát. Zatímco právní znamená založený na vládě práva, demokracie je postavena na vládě lidu. Logicky si to odporuje,“ říká Rychetský. Podobné právní neshody chce odstranit Institut ústavního soudnictví.

Pokračování

28. listopadu 2005


Tři významní autoři představili své novinky v Karolinu

Knihy tří významných autorů byly ve středu představeny v prostorách Karolina. „Obecné dobré podle Melantricha z Veleslavínů“ – tak se jmenuje počin PhDr. Miriam Bohatcové, monografie o dějinách knihtisku a české knihy v 16.–17. století, završující celoživotní práci autorky. Uznávaná česká divadelní vědkyně prof. Eva Stehlíková představila publikaci Antické divadlo. „Doufám, že kniha poslouží především dnešním studentům. Ve chvíli, kdy jsem nastupovala na univerzitu, byla o tomto tématu k dispozici jenom kniha z roku 1906,“ říká autorka. Do třetice výsledek svého zkoumání knih a knihoven českého středověku uvedl prof. Ivan Hlaváček.

Pokračování

25. listopadu 2005


Kandidáti na děkana FF UK se představili akademické obci

Kandidáti na funkci děkana (abecedně) doc. Martin Kovář a dr. Michal Stehlík se akademické obci představili dnes 24. listopadu 2005 na předvolebním shromáždění akademické obce a předvolebním jednání Akademického senátu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Jednání a diskusi moderoval dr. Josef Herman, člen kurie učitelů Akademického senátu FF UK.

Pokračování

25. listopadu 2005


2008 - Evropský rok mezikulturního dialogu

Evropská komise vyhlásila rok 2008 Evropským rokem dialogu mezi kulturami (European Year of Intercultural Dialogue). Pro Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze je to podnět ke zvážení přípravy dalšího pokračování již uskutečněného mezinárodního kolokvia s názvem "Dialog kultur: tlumočení a překlad." Ústav translatologie FF UK se mezikulturním dialogem dlouhodobě zabývá.

Pokračování

24. listopadu 2005


Studentskou cenu dostal bývalý předseda studentské reprezentace

U příležitosti oslav výročí 17. listopadu udělila Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) podruhé výroční Cenu Jana Opletala. Jejím laureátem se stal David Tonzar, bývalý dlouholetý předseda národní studentské reprezentace, který si cenu převzal na slavnostním shromáždění v pražském Karolinu.

Pokračování

22. listopadu 2005


V Hradci otevřeli Výukové centrum Lékařské fakulty

Dne 21. listopadu 2005 bylo slavnostně otevřeno Výukové centrum Lékařské fakulty v Hradci Králové Univerzity Karlovy v Praze v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové. Výukové centrum pomůže významně řešit současný tíživý nedostatek výukových prostor nejen pro klinické obory, ale i při výuce v doktorských a bakalářských studijních programech.

Pokračování

21. listopadu 2005


Nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových udělila medaile Josefa Hlávky

Správní rada Nadace „Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových“, v souladu se statutem, udělila Medaili Josefa Hlávky prof. Blahošovi, prof. Slípkovi, prof. Maternovi, prof. Šmokovi a studentům z deseti českých a moravských škol.

Pokračování

16. listopadu 2005


Nové výukové centrum Lékařské fakulty v Hradci Králové Univerzity Karlovy v Praze

První úvahy o výukovém centru se objevily v přípravě zadání architektonické soutěže na výstavbu interních oborů ve Fakultní nemocnici.  Vítězný návrh situoval výukové centrum do středu nového centrálního prostoru před novou severovýchodní frontu interního pavilónu. Fotografie uvnitř!

Pokračování

14. listopadu 2005


Rektoři UK a bratislavské univerzity chtějí dále spolupracovat

Dnes dopoledne podepsali rektor Univerzity Kalrovy v Praze prof. Ivan Wilhelm a rektor Univerzity Komenského v Bratislavě Doc. František Gahér smlouvu o prodloužení spolupráce mezi oběma univerzitami. Jejím předmětem bude více než stovka vědeckých projektů a dalších aktivit.

Pokračování

10. listopadu 2005


Databáze v knihovně Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze

Knihovna UK ETF je významnou knihovnou pro obory teologie, filozofie a religionistiky. Nabízí také podstatné zdroje pro historii a další humanitní popř. sociální vědy. Základ knihovny tvoří fond čítající přibližně 120 tisíc svazků knih a časopisů. Roční nárůst fondu je přibližně 2000 knih a 800 čísel časopisů (223 titulů). Knihovnu navštěvuje cca 2500 čtenářů z řad studentů či vyučujících na UK, ale také z řad odborné veřejnosti.

Pokračování

9. listopadu 2005


Oslavy 25. výročí spolupráce UK a Univerzity Hamburk

Program oslav uvnitř. Dohoda o spolupráci s Univerzitou Hamburk byla podepsána dne 17.5.1980 v Praze tehdejšími rektory UK prof. Češkou a UH prof. Fischer-Appeltem. Byla to první dohoda UK se západní univerzitou.

Pokračování

3. listopadu 2005




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.