Výpis článků z archivu za měsíc: Listopad 2007


Evropské diskuzní fórum: Výzvy kulturní Evropy

V rámci Evropského diskuzního fóra, proběhla přednáška na téma „Výzvy kulturní Evropy“. Hlavním řečníkem byl Jerome Clement předseda Arte France.

Pokračování

29. listopadu 2007


Mladých vědců je málo. Jejich vyhlídky se však zlepšují

Vysoké školy stále trápí nedostatek schopných mladých vědců. Ti odcházejí v důsledku nízkých platů do soukromé sféry či do zahraničí. S ohledem na nízký počet akademických pracovníků střední generace na českých univerzitách a na rostoucí poptávku po vysokoškolském vzdělání je přitom akademická sféra velmi perspektivní. Mnohé vysoké školy dnes navíc mladé talentované akademické pracovníky zvýhodňují.

Pokračování

28. listopadu 2007


Profesor Miroslav Verner získal cenu ministra školství za výzkum

Dne 26. 11. 2007 předal ministr školství Martin Bursík ceny ministra školství, mládeže a tělovýchovy za výzkum. V oblasti institucionální podpory vědy a výzkumu byl jedním ze dvou oceněných prof. Miroslav Verner z Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty UK v Praze, konkrétně za publikace Abusir IX. a Abusir X.

Pokračování

27. listopadu 2007


Zemřel prof. MUDr. Václav Tošovský, DrSc.

Profesor Václav Tošovský byl význačná osobnost české medicíny, české chirurgie, Univerzity Karlovy, 2. lékařské fakulty UK a  Fakultní nemocnice v Motole. Narodil se 1. července roku 1912 v malém městečku na severním úbočí Českomoravské vysočiny - v Proseči u Skutče, v chrudimském okresu. Po maturitě (1931) začal studovat na lékařské fakultě Karlovy univerzity. Po promoci 2. ledna 1937 nastoupil dr. Tošovský jako externista na interní oddělení primáře Jindřicha Wagnera ve Vinohradské nemocnici.

Pokračování

27. listopadu 2007


Martin Bursík ocenil vědce a vynikající studenty

Místopředseda vlády Martin Bursík dnes slavnostně předal Cenu ministra školství, mládeže a tělovýchovy za výzkum, Medaili MŠMT I. stupně a Cenu pro vynikající studenty a absolventy studia ve studijním programu. Následuje soupis laureátů obou cen.

Pokračování

26. listopadu 2007


Visegradský hudební tým

Proto také pod záštitou MŠMT  se uskutečnily v Praze v letních a velmi  slunečních dnech od 16. do 20. července 2007  Mezinárodní hudební semináře visegradských zemí. Ty reprezentovaly významná hudební pracoviště univerzit a vysokých hudebních škol v České republice, ve Slovenské republice, v Polské republice a v Maďarské republice. Hostitelskou školou byla Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze a její katedra hudební výchovy. Semináře se uskutečnily v prostorách Konzervatoře Jana Deyla a v konferenčním sále MŠMT v Praze. 

Pokračování

23. listopadu 2007


Konto Bariéry

Až do konce listopadu je k vidění v Křížové chodbě Karolina výstava obrazů, které budou vydraženy ve prospěch Konta Bariéry. Vernisáž, kterou moderovala herečka Tereza Kostková, zahájil rektor UK prof. Václav Hampl. Vyzdvihl aktivní účast akademické obce na charitativních projektech a samotné nadaci popřál otevřenou peněženku dražitelů. Výstava je otevřena denně od 9 do 18 hodin, vchod z Ovocného trhu.

Pokračování

23. listopadu 2007


Prof. Franz Eisele byl oceněn stříbrnou medailí

Prof. Franz Eisele převzal od České fyzikální společnosti stříbrnou medaili prvního stupně. Stalo se tak na půdě Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Byl oceněn za svou úzkou spolupráci a podporu české vědě, stejně tak i za své nepochybné odborné kvality.

Pokračování

22. listopadu 2007


QUO USQUE TANDEM

Dlouho jsem váhal, zda mám vystoupit na obranu společenských a humanitních věd, neboť takové jednostranné hledisko by neměl zastávat předseda celoakademické Vědecké rady. Nemohu však již mlčet, a to, jak se domnívám, právě v zájmu Akademie věd a konec konců i celého spektra oborů, které většinou mají své těžiště na vysokých školách.

Pokračování

František Šmahel, 21. listopadu 2007


Trička Univerzity Karlovy

Trička Univerzity Karlovy ve 4 slušivých barvách (žlutá, červená, bílá, černá) s potiskem znaku UK si můžete objednat prostřednictvím internetového obchodu Nakladatelství Karolinum, k zakoupení a odběru jsou v Knihkupectví Karolinum v Celetné ul. 18.

Pokračování

19. listopadu 2007


Informace z dnešního setkání rektora UK prof. V. Hampla s ministrem Julínkem

Setkání s ministrem Julínkem a dalšími pracovníky MZ ČR se zúčastnili rektoři univerzit, které mají lékařské fakulty  (tedy Uni Palackého, Masarykova Uni a Univerzita Karlova – rektoři: Fiala, Dvořák, Hampl). Na tomto jednání byl projednáván materiál, který rektoři obdrželi v závěru minulého týdne,   tedy  Návrh věcného záměru o univerzitních nemocnicích, což je první  písemný materiál, který rektoři z MZ ČR k tomuto tématu obdrželi.

Pokračování

19. listopadu 2007


Centrum pro přenos poznatků a technologií

Centrum pro přenos poznatků a technologií zahájilo dnes 14.11. 2007 svou činnost jako samostatná součást univerzity. Jeho posláním je systematicky mapovat poznatky a technologie, které vznikají na fakultách a pracovištích UK a mají komerční potenciál. Založení nové součásti univerzity navazuje na předcházející projekt Centrum pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy v Praze (CPPT UK)...

Pokračování

14. listopadu 2007


Prohlášení Univerzity Karlovy v Praze ze dne 12.11.2007

1. Jediné oficiální jednání vedení UK s vedením Ministerstva zdravotnictví na téma univerzitních nemocnic proběhlo dne 16. listopadu 2006, kdy se uskutečnila schůzka ministra zdravotnictví s rektorem UK.

2. Žádné další oficiální jednání, jakož jednání, na kterém by UK obdržela jakékoliv písemné podklady, dosud neproběhlo.  Na této skutečnosti nic nemění několik neformálních schůzek rektora UK s náměstky ministra zdravotnictví...

Pokračování

12. listopadu 2007


Stanovisko vedení Památníku národního písemnictví

Dne 8. 11. 2007 byla vydána tisková zpráva, v níž děkani filozofických fakult konstatují, že se po svém jednání v Pardubicích rozhodli oslovit ministra kultury s „obavami o další osudy Památníku národního písemnictví“.

Tisková zpráva nebyla zaslána na vědomí PNP a ani před jejím uveřejněním nebyl PNP dotázán na skutečnosti, o nichž se ve zprávě píše. Proto pokládá PNP za nutné  reagovat na některá tvrzení.  

Pokračování

9. listopadu 2007


Dopis kolegiu zástupců filozofických fakult

Jak dokazují zkušenosti ze slučování odborných a vědeckých institucí (např. ze slučování ústavů akademie věd), vedou tyto praktiky od počátečních slibů rozsáhlých autonomií postupně k omezování odborné i veřejné činnosti těchto ústavů, mnohdy v horizontu několika let až k zastavení jakékoliv jejich činnosti. Na druhé straně je bohužel Vaše prohlášení textem poněkud problematickým, který může obraz PNP jako odborné instituce nespravedlivě poškodit.

Pokračování

9. listopadu 2007


Znepokojení nad dalším osudem Památníku národního písemnictví

Děkani všech filozofických fakult České republiky se rozhodli po svém jednání v Pardubicích oslovit ministra kultury ČR Mgr. Václava Jehličku a vyjádřit své znepokojení nad některými skutečnostmi a informacemi, které se objevují na veřejnosti a týkající se dalšího osudu Památníku národního písemnictví.

Pokračování

8. listopadu 2007


Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK

Dne 18.10.2007 jsme oslavili 3.výročí založení  Centra sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK setkáním zdravotně postižených,doprovodů a přátel sportu zdravotně postižených...

Pokračování

5. listopadu 2007


Mezinárodní Konference mladých slavistů

Ve dnech 24. a 25. října 2007 se na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy uskutečnil již třetí ročník mezinárodní Konference mladých slavistů, které se zúčastnilo 41 referentů z 12 zemí. Součástí konference byla prezentace výsledků odborných aktivit pražských slavistických pracovišť za roky 2006-2007, zorganizovaná ve spolupráci se Slovanskou knihovnou NK ČR.

Pokračování

2. listopadu 2007


Stanovisko děkana FaF UK k případu plagiátorství

Stanovisko děkana FaF Univerzity Karlovy v Praze ze dne 2.  listopadu 2007 k případu plagiátorství na FaF UK v HK

Pokračování

2. listopadu 2007


Polární rok: Arktida-Vysoké Sudety-Antarktida

Dne 1. 11. 2007 byla na Albertově za účasti významných polárních osobností slavnostně zahájena  výstava  „Polární rok : Arktida-Vysoké Sudety - Antarktida“, jejímiž pořadateli jsou Geografická knihovna PřF UK s Krkonošským muzeem při Správě KRNAP, Vrchlabí a s Českou geologickou službou. Na vernisáži promluvili mimo jiné doc. Josef Sekyra, první Čech, jež stanul na jižním pólu, a předseda polární sekce České geografické společnosti RNDr. Michal Janouch. Výstava potrvá do 18.1.

Pokračování

1. listopadu 2007




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.