Výpis článků z archivu za měsíc: Listopad 2008


Praha hostila 4. plenární zasedání mezinárodní badatelské sítě CLIOHRES, tisková zpráva

Od 27. do 29. 11. 2008 se v Praze uskutečnilo již 4. plenární zasedání badatelské sítě CLIOHRES, která vznikla jako pětiletý projekt 6. rámcového programu EU a začala působit v červnu 2005 pod vedením Univerzity v Pise (prof. Ann Katherine Isaacs) a v Reykjavíku (prof. Gudmundur Halfdanarson). Letošní výroční zasedání bylo zaměřeno na problematiku genderu jako problému profese a výzkumu.

Pokračování

28. listopadu 2008


Určuje naše chápání dějin verze vítězů? FFUK hostila mezinárodní konferenci „Zkušenosti a vztahy. Lotyšská a česká společnost v letech 1918-2008“

Srovnávacím pohledům na české a lotyšské dějiny bouřlivého 20. století byla věnována mezinárodní konference „Zkušenosti a vztahy. Lotyšská a česká společnost v letech 1918-2008,“ která se 26. listopadu 2008 uskutečnila v prostorách Filozofické fakulty UK v Praze. „Název této konference je vybrán záměrně tak, aby vypovídal o podstatě vzájemných vztahů. Doufám, že bude začátkem nepřetržitého dialogu a spolupráce lotyšských a českých historiků na dalších projektech, z nichž už některé začaly, a že přinese nové pohledy na uplynulé století,“ řekla při zahájení Její Excelence Argita Daudze, velvyslankyně Lotyšské republiky v Praze, která byla čestným hostem konference a spolu s děkanem FF UK PhDr. Michalem Stehlíkem, Ph.D. nad ní převzala záštitu.

Pokračování

27. listopadu 2008


INFORMAČNÍ DEN UNIVERZITY KARLOVY, tisková zpráva

V sobotu dne 22. listopadu 2008 proběhla v pražském areálu Albertov tradiční akce s názvem „INFORMAČNÍ DEN UNIVERZITY KARLOVY“, na které se představilo všech 17 fakult UK. Návštěvníci se zde dozvěděli nejen kompletní informace o studiu na jednotlivých fakultách, ale také o dalších možnostech, které tato Univerzita, jež letos slaví 660 let od svého založení, nabízí.

Pokračování

24. listopadu 2008


Ideály jsou IN. Jaký byl informační den Univerzity Karlovy

Živá, sympatická atmosféra a čilý ruch na chodbách i v posluchárnách přivítal ty, kteří v sobotu 22. listopadu navštívili areál Univerzity Karlovy na pražském Albertově. Prostory Purkyňova ústavu a dalších dvou budov Přírodovědecké a 1. lékařské fakulty UK byly tento den zpřístupněny všem, kteří se chtěli dozvědět maximum informací o studiu na slavném vysokém učení, jehož branami procházejí studenti už 660 let.

Pokračování

22. listopadu 2008


Jedinečné dobrodružství mysli. Pět pražských vysokých škol uspořádalo Den vědy

Cílem projektu pražských vysokých škol bylo představit vedle samotných univerzit a možností, které zájemcům o studium jednotlivých oborů nabízejí, především samotnou vědu a vědeckou činnost jako perspektivní a přátelský obor ovlivňující a zkvalitňující všechny oblasti lidského života.

Pokračování

21. listopadu 2008


Společná řeč není pouze otázka jazyka. Pedagogická fakulta UK zve na výstavu Nahlédnutí

Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze otevřela minulý čtvrtek výstavu nazvanou Nahlédnutí. Představuje v ní práce posluchačů výtvarných oborů partnerské Pädagogischen Hochschule Heidelberg. Výstava je pokračováním společného projektu obou univerzit „Výtvarné umění – naše společná řeč/Bildene Kunst – unsere gemeinsame Sprache.“ K vidění je ve Studentském klubu UK v Celetné ul. 20, Praha 1.

Pokračování

21. listopadu 2008


Studentským jměním je svoboda - O výstavě Pražský student

K poznání historie studentského stavu lákají návštěvníky po schodišti rozestavěné lepenkové figuríny mladých mužů a žen - studenti v keckách s batůžkem na zádech, v elegantních šatech let třicátých, ale i ve šviháckém cylindru s vycházkovou hůlkou či v renesančním baretu a vyšívaném kabátci.

Pokračování

20. listopadu 2008


ALTERNATIVNÍ NÁVRH ZÁKONA O UNIVERZITNÍCH NEMOCNICÍCH

Vzhledem k náplni činnosti univerzitních nemocnic je pro jejich stabilitu a rozvoj nutná rovnováha mezi zájmem zřizovatele (obvykle stát), rolí univerzit a fakult, se kterými zdravotnická zařízení budou spolupracovat, a veřejným zájmem na jejich řádném fungování.

Pokračování

20. listopadu 2008


HARMONOGRAM UDÁLOSTÍ

Protože se problematika transformace fakultních nemocnic diskutuje již delší dobu, připravili jsme stručný a přehledný harmonogram nejdůležitějších událostí, které jsou spojeny s transformací fakultních nemocnic a do kterých byla UK zapojena.

Pokračování

20. listopadu 2008


Pražské vysoké školy potřebují víc peněz

Bez peněz nezajistíme kvalitní výuku ani špičkový výzkum a vývoj, shodli se rektoři pěti pražských vysokých škol. Tiskovou konferenci k tématu (pod)financování vědy hostila Vysoká škola ekonomická (VŠE).

Pokračování

18. listopadu 2008


Projev prof. Pavlíčka v Karolinu 17.11.2008

"Letošní rok je z mnoha důvodů jubilejní. Vzpomínaná výročí se vztahují též k jubileu univerzity a mají bezprostřední vztah ke vzdělanosti českého národa. Brzo budeme vzpomínat výročí vydání Kutnohorského dekretu připomínané také výstavou Pražský student otevřenou v předvečer dnešního shromáždění v Clam - Gallasově paláci."

Pokračování

17. listopadu 2008


Projev prof. Pavlíčka před Hlávkovou kolejí 17.11.2008

"17. listopad, vyhlášený v době války v Londýně za Mezinárodní den studentstva, je mnohovýznamné jubileum symbolizující úsilí o demokracii a svobodu a připomínáme jej z toho důvodu již po několik generací. Vzpomínka na toto výročí vyústila také v demonstrace a politický zvrat v roce 1989."

Pokračování

17. listopadu 2008


Oslavy Mezinárodního dne studentstva 17. listopadu 2008

Prolínání odkazu studentského boje za svobodu v klíčových momentech dějin novodobého českého státu připomněl rektor Univerzity Karlovy prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.: „Tehdejší obyvatelé Československa očekávali brzký konec války a tak také chápali a snášeli každodenní hrubý teror nacistické okupace.

Pokračování

17. listopadu 2008


Studentská komora Rady vysokých škol oslavila Mezinárodní den studentstva

Pozornost těch, kteří 17. listopadu přišli na oslavy Mezinárodního dne studentstva, se soustředila na dění u Hlávkovy koleje, na jejíž budově je umístěna pamětní deska s prostým sdělením „Zde žil Jan Opletal.“

Pokračování

17. listopadu 2008


Projev rektora Univerzity Karlovy prof. Václava Hampla k výročí 17. listopadu

Universita Karlova je obcí profesorů a studentů. Tato skutečnost, evidentní už na původní pečeti naší alma mater, ovlivňuje již po 660 let život, výuku i vědecké a společenské vyzařování naší universitní obce. Dohlíží na to císař a král Karel IV. spolu s patronem české země i její university, svatým Václavem.

Pokračování

17. listopadu 2008


"Umění nalézat a využívat informace"

Zveme Vás na kurzy pořádané Ústřední knihovnou UK.

Pokračování

14. listopadu 2008


Filozofická fakulta UK udělila pamětní stříbrnou medaili in memoriam českému asyriologovi prof. PhDr. Luboru Matoušovi

Prof. Lubor Matouš se zabýval zejména akkadským jazykem a literaturou, překlady sumerských a akkadských literárních památek a edicí asyrských textů objevených Bedřichem Hrozným. Věnoval se též interpretaci textů právních a hospodářských a studiu dějin starověké Mezopotámie.

Pokračování

14. listopadu 2008


PŘEDNÁŠKA NA TÉMA "VÝZVY PRO EVROPSKOU UNII A JEJÍ ČLENSKÉ STÁTY V PŘÍŠTÍM DESETILETÍ"

Projekt Evropské diskusní fórum na Univerzitě Karlově (Europa forum Carolina Pragensia) zastřešuje vystoupení evropských osobností, které významným způsobem ovlivňují chod soudobé společnosti.

Pokračování

12. listopadu 2008


Pekingské forum 2008 a 2. konference Mezinárodního fora veřejných univerzit (IFPU)

Pekingská univerzita pořádala 5. pekingské forum pod názvem „The harmony of civilization and prosperity for all - The universal value and the developmental trend of civilization“, jehož se zúčastnilo přes 300 delegátů z univerzit všech kontinentů.

Pokračování

7. listopadu 2008


DISKUSE NA TÉMA „ČESKÉ PŘEDSEDNICTVÍ A LISABONSKÁ SMLOUVA OČIMA EVROPSKÉHO PARLAMENTU“

Tématem tohoto EDF je velmi aktuální otázka českého předsednictví EU a ratifikační proces Lisabonské smlouvy. Právě Česká republika by měla sehrát důležitou roli při svém předsednictví v nalezení kompromisu a dokončení ratifikace této smlouvy.

Pokračování

5. listopadu 2008


EDF: „ČESKÉ PŘEDSEDNICTVÍ A LISABONSKÁ SMLOUVA OČIMA EVROPSKÉHO PARLAMENTU“

Tématem diskuze byla velmi aktuální otázka českého předsednictví EU a ratifikační proces Lisabonské smlouvy. Právě Česká republika by měla sehrát důležitou roli při svém předsednictví v nalezení kompromisu a dokončení ratifikace této smlouvy.

Pokračování

5. listopadu 2008


„Svatý Václav a jeho kult“

Kolokvia „Svatý Václav a jeho kult“ se zúčastnilo celkem 22 specialistů, kteří zastupují různé vědecké disciplíny: historii, teologii, dějiny umění, klasickou filologii, archeologii a numismatiku.

Pokračování

5. listopadu 2008


Představujeme nové profesory

IForum Vám přináší seznam nově jmenovaných profesorů.

Pokračování

1. listopadu 2008




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.