Výpis článků z archivu za měsíc: Prosinec 2003


Opravdu přinese GAUK něco nového?

S napětím jsem očekával dlouho předem avizovanou rekonstrukci GAUK. Protože ryba smrdí od hlavy, obával jsem se, že při jistojistém zachování stejného složení oborových komisí a rozhodovacích mechanismů to bude starý GAUK v novém kabátě. A pochopitelně jsem se trefil.

Pokračování

Mgr. Simon Cihelník, 19. prosince 2003


Udílení Cen ministryně zdravotnictví České republiky za rok 2003

Ministryně zdravotnictví České republiky MUDr. Marie Součková dnes slavnostně předala vítězným řešitelům výzkumných úkolů v oblasti medicíny a zdravotním sestrám, které se významně zasloužily o rozvoj ošetřovatelství, Ceny ministryně zdravotnictví České republiky za rok 2003. Dále udělila zvláštní uznání za celoživotní práci významným lékařům a farmaceutům a předala ocenění Ministerstva zdravotnictví odstupujícím předsedům oborových komisí Vědecké rady Interní grantové agentury MZ ČR .

Pokračování

18. prosince 2003


"Bolzanova cena, sponzorovaná Českou spořitelnou, a. s.", X. ročník

Slavnostní udělení X. ročníku této prestižní ceny se uskutečnilo dne 16. 12. 2003 v recepčních místnostech Karolina UK, uděleno bylo letos 15 cen. Rektor Ivan Wilhelm připomenul, že „soutěžní práce musí být uchazeči zpracovány v průběhu studia a na jeho základě a musí se jednat o objevné původní práce s tvůrčím obsahem“.

Pokračování

16. prosince 2003


Interaktivní centrum poznání

Dnes, ve čtvrtek 11. prosince 2003, na půdě Akademie věd ČR vrcholní představitelé Akademie věd České republiky, Národního technického muzea, Univerzity Karlovy v Praze, Českého vysokého učení technického a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze podepsali Memorandum o společném zájmu.
Vyjadřují tím společnou vůli přispět ke zvýšení obecného povědomí o roli a důležitosti vědy, techniky a průmyslu v soudobé české společnosti tím, že vybudují Interaktivní centrum poznání v prostorách Národního technického muzea.

Pokračování

11. prosince 2003


Iberoamerická cena - Premio Iberoamericano 2003

Předání Iberoamerické ceny 2003 se uskutečnilo ve čtvrtek 11. prosince 2003 ve Vlasteneckém sále Karolina. V letošním devátém ročníku získal první cenu student FF UK Maksim Ščur za práci "O hledání smyslu v románu Nebe, peklo, ráj."

Pokračování

Tisková zpráva, 11. prosince 2003


Udělení čestné medaile PhDr. Zdeňku Poustovi

Čestnou medaily Univerzity Karlovy obdržel u příležitosti svých 65. narozenin PhDr. Zdeněk Pousta, vedoucí Archivu Univerzity Karlovy. PhDr. Zdeněk Pousta pracuje v Archivu od let svého vysokoškolského studia (s přerušením v letech 1969 - 1900 z politických důvodů) a zasloužil se jako jeho vedoucí nejen o uspořádání, ale i rozvoj Archivu UK.

Pokračování

10. prosince 2003


První český dinosaurus

Vědecký tým z Přírodovědecké fakulty představil veřejnosti 18. listopadu první kosterní pozůstatky dinosaura z našeho území. Stáří nálezu bylo poměrně přesně stanoveno na 94 milionů let. Plaz měřil na výšku okolo dvou metrů a okolo 3,5 metru na délku. Pravděpodobně obýval rozlehlý ostrov, který tehdy existoval v oblasti střední Evropy. Patřil do skupiny iguanodontidů, býložravých a velice přizpůsobivých forem dinosaurů. Jejich pozůstatky jsou známé např. z Belgie, Rumunska ad. Žil patrně ve stádech, jak o tom svědčí nálezy stop z jiných míst v Evropě. V příbřežních oblastech spásal patrně nízké porosty zvláštních jehličnanů. Náš nález představuje unikátní ostrovní typ. Nálezy dinosaurů z tohoto období a této oblasti byly doposud neznámé. Zajímavý je i osud našeho Dina, jak ho pojmenoval nálezce MUDr. Michal Moučka, lékař z Kutné Hory. Tělo uhynulého ještěra se dostalo do moře (pravděpodobně bylo sneseno nějakou řekou) kde posloužilo jako potrava pro mořské dravce. Na kosti jsou patrné vrypy čelistí žraloků a také možná mořských ještěrů – mosasaurů a plesiosaurů. Objev dinosaura na našem území je naprosto unikátní. Za 200 let intenzivního výzkumu české křídové pánve se podobný nález nepodařilo učinit. Prof. Oldřich Fejfar, RNDr. Martin Košťák, Mgr. Martin Mazuch

Pokračování

Prof. Oldřich Fejfar, RNDr. Martin Košťák, Mgr. Martin Mazuch, 6. prosince 2003


Usnesení 72. zasedání Pléna České konference rektorů

1. ČKR vyjadřuje podporu protestním akcím studentů a akademických pracovníků vysokých škol, které proběhly v minulý dnech, a oceňuje trvalé úsilí ministryně JUDr. Petry Buzkové a vedení MŠMT o nezbytné navýšení finančních prostředků pro vysoké školy. Schválený rozpočet neumožňuje realizovat připravovanou reformu vysokých škol v rozhodujícím období vstupu České republiky do EU. V této souvislosti ČKR opětovně vyzývá politickou reprezentaci státu k zahájení dialogu. Pokud nedojde v roce 2004 ke změně situace, ČKR podpoří důraznější protestní akce.

Pokračování

4. prosince 2003


Grafický návrh úvodní www stránky UK

Rektor UK vyhlašuje anonymní soutěž s tématem "Grafický návrh úvodní www stránky UK" Zájemce vytvoří dvouúrovňový grafický návrh či návrhy úvodní www stránky Univerzity Karlovy v Praze (první úroveň) s odkazy na stránku druhé úrovně. Součástí návrhu musí být i grafický návrh alespoň jedné stránky druhé úrovně. Návrh bude obsahovat stránku v tištěné podobě i v podobě fungující www stránky.

Pokračování

4. prosince 2003


Tisková konference VOŠ ve spolupráci s RVŠ a ČKR

V příloze uveřejňujeme oficiální podklady VOŠ.

Pokračování

3. prosince 2003


Informace pro čtenáře

Vážení čtenáři,
účelem rubriky "i-Forum" informuje je pravidelně přinášet aktuální zprávy o hlavních bodech a výsledcích jednání univerzitních grémií a orgánů, tedy kolegia rektora, Akademického senátu, Vědecké rady, Správní rady a nejdůležitějších komisí na úrovni celé univerzity.
Tyto zprávy by neměly suplovat zápisy z jednání, ty jsou uveřejňovány jinde, ale měly by přístupnou formou informovat o činnosti těchto orgánů nejširší akademickou obec. Tím, že samozřejmě bude možné k jednotlivým zprávám zasílat diskusní příspěvky, může současně vzniknout přímá zpětná vazba. Zprávy budou postupně věcně a chronologicky řazeny tak, aby bylo možné se v nich snadno orientovat a vyhledávat.
Vaše redakce

Pokračování

2. prosince 2003


Úvodní slovo prof. Ing. Ivana Wilhelma, CSc.

Vážení čtenáři, většina z Vás si patrně vzpomene na časopis FORUM, který UK vydávala jako svoje periodikum v polistopadovém období. Před několika lety však došlo k personálním změnám v redakci časopisu, značným komplikacím v zabezpečení jeho periodicity a následnému pozastavení jeho vydávání.

Pokračování

2. prosince 2003




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.