Výpis článků z archivu za měsíc: Březen 2004


Heiner Müller: KVARTET

Soutěžte s námi o 2 vstupenky na představení Kvartet, které se bude konat 5. dubna 2004 v divadle Komedie.

Pokračování

30. března 2004


Franz Kafka: Proměna

Soutěžte s námi o 2 vstupenky na představení Proměna, které se bude konat 19. dubna 2004 v divadle Komedie.

Pokračování

30. března 2004


Den transparentů

Týden neklidu začal s mírným předstihem již v průběhu nedělního odpoledne a večera vyvěšením protestních transparentů na budovy Filozofické a Právnické fakulty. V průběhu pondělního dopoledne se transparenty objevily na některých dalších fakultách naší univerzity a to nejen v Praze ale i v Plzni.

Pokračování

29. března 2004


Podporujeme týden neklidu?

Téměř každý z pedagogů a studentů souhlasí s tím, že vysokým školám chybí peníze na vybavením laboratoří, nákup literatury, stipendia, podporu výjezdů do zahraničí, platy, výstavbu a údržbu budov a spoustu dalších věcí. Vzhledem k míře nespokojenosti s finační situací vysokých škol a rovněž vzhledem k tomu, že mizérie trvá v podstatě čtrnáct let,

Pokračování

23. března 2004


Univerzita Karlova zlepšuje podmínky handicapovaných studentů

V současné době studuje na Univerzitě Karlově přibližně 110 studentů s těžším zdravotním postižením. Kromě studijních povinností musejí věnovat podstatnou část svého úsilí i zařizování věcí, které jsou pro většinu studentů mnohem snazší – pohybově postižení zejména zajištění přesunů po městě, zrakově postižení především získávání studijní literatury v čitelné formě....

Pokračování

23. března 2004


Akademický senát UK podpořil změny ve fungování menz UK

Při každé obměně senátorů volí Akademický senát UK své předsednictvo. V čele stanul opět profesor Václav Hampl (2. LF). Neměl protikandidáta. Není to tím, že by v senátu vládla diktatura. Senátoři jsou zkrátka se svým předsedou spokojeni, a proto neměli důvod navrhovat někoho jiného. Místopředsedou se stal opět dr. Josef Staša (PF UK), muž vždy elegantně oblečený a s neodmyslitelným motýlkem, u kterého my ostatní senátoři obdivujeme jeho perfektní orientaci ve všech navrhovaných legislativních úpravách. Dále byli voleni čtyři členové předsednictva.

Pokračování

Petr Bednařík, 22. března 2004


NA HRANĚ …úpadku vysokého školství aneb Konec vzdělanosti v Čechách

Do publika jsou vítáni všichni mladí lidé, zejména ti, kterých se stav českého vysokého školství bezprostředně týká: přijďte v pondělí 22.3.2004 do Malostranské Besedy, Praha 1, Malostranské nám. 21, sraz účastníků natáčení je v 18 hodin, začátek natáčení 18.30. Moderují Lucie Vopálenská a Alena Červenková. Pořad se bude vysílat v 18.05 hod. 29.3.2004 na programu ČT 2.

Pokračování

22. března 2004


Neil LaBute: TVAR VĚCÍ

Soutěžte s námi o 2 vstupenky na představení Tvar věcí, které se bude konat 25. března 2004 v divadle Komedie.

Pokračování

19. března 2004


6 . rámcový program EU (2002-2006)

Univerzita Karlova v Praze je zapojena v 6. RP 15 projekty, z nichž 4 jsou projekty 1. lékařské fakulty - výzkumné projekty z oblasti onkologie, hematologie, diabetologie a vrozených metabolických vad.

Pokračování

18. března 2004


Proč jsme neklidní?

České vysoké školy získaly od roku 1999 veřejnoprávní statut, ale způsobem řízení a financování (které je trvale nedostatečné) zůstávají státními. Česká republika má nízký podíl vysokoškolsky vzdělané populace, ale neexistuje víceletý plán, který by byl politicky a finančně garantován a jehož splnění by vyrovnalo zpoždění za vyspělými zeměmi. Nejcennějším, co vysoké školy mají, je intelektuální kapacita.

Pokračování

16. března 2004


DEJA DONNE: THERE WHERE WE WERE

Soutěž o 2 vstupenky na představení There Where We Were, které se bude konat 18. března 2004 v divadle Komedie, Jungmannova 1, Praha 1

Pokračování

15. března 2004


Rostou šance na přijetí na vysokou školu?

Tu a tam ve sdělovacích prostředcích proskočí zpráva o tom, že šance na přijetí na vysoké školy v České republice mírně rostou (např. on-line magazín Práva z 8.1.04). Debaty se točí také kolem toho, jaká opatření by u nás zvýšila podíl vysokoškolsky vzdělané populace– hodně se v této souvislosti hovoří o zavedení školného na veřejných vysokých jako o řešení tohoto problému. Nebudeme se zde pouštět ani do úvah o financování vysokého školství, ani do diskuse o tom, že v České republice existují soukromé vysoké školy. Zmíníme jen jeden z faktorů, které šance studentů na přijetí na vysokou školu ovlivňují. Jde o záležitost, která leží mimo bezprostřední dosah vzdělávací politiky státu, a přesto je nutné s ní do budoucna počítat: počet mladých lidí v České republice klesá.

Pokračování

Ondřej Svatoň, Centrum pro studium vysokého školství, 15. března 2004


4. ročník Akademického mistrovství Clifford Chance v debatovaní

První březnový víkend se při Fakultě právnické ZČU v Plzni konal 4. ročník Akademického mistrovství Clifford Chance v debatovaní. Akademické mistrovství, ze kterého se stává uznávaný a prestižní debatní turnaj, přilákal do Plzně 25 týmů z celé České republiky i ze Slovenska.

Pokračování

Jan Špalek, 9. března 2004


The Challenges for an enlarged Europe.

I am very pleased that the Czech Republic, as well as a significant portion of what was formerly Eastern Europe will be joining this process on 1 May 2004. After all, in the 20th century this part of Europe bore the heaviest of burdens. This is where the two World Wars left the deepest scars. It was in this part of Europe that the Nazi horrors hit the hardest

Pokračování

2. března 2004




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.