Výpis článků z archivu za měsíc: Březen 2011


Handicap dětí s nízkou porodní váhou vyřeší nové Cetrum komplexní péče

Osm procent všech dětí narozených v České republice se rodí s nízkou porodní váhou a právě jim bude poskytovat péči ve všech oborech medicíny Centrum komplexní péče pro děti s perinatální zátěží, které bylo včera slavnostně otevřeno.

Pokračování

29. března 2011


Tuberkolóza, nemoc nejen sociálně slabých

„Tuberkolóza byla a je nemoc sociálně slabých, ale můžete ji dostat i když jste přetížená a pracujete třeba na ministerstvu. Je to otázka Vaší vnímavosti k tuberkulóze a s kým se stýkáte,“ uvedl u příležitosti Světového dne tuberkolozy prof. MUDr. Jiří Homolka, DrSc. přednosta I. kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí 1. LF UK a VFN.

Pokračování

25. března 2011


Prof. Růžena Dostálová převzala vyznamenání Řecké republiky Commandeur de l´Ordre du Phénix

Z rukou velvyslance Helénské republiky v ČR J. E. Constantinose Kokossise včera převzala za celoživotní vědeckou, pedagogickou a překladatelskou práci Prof. PhDr. Růžena Dostálová, CSc. jedno z nejvyšších státních vyznamenání Řecké republiky Commandeur de l´Ordre du Phénix.

Pokračování

25. března 2011


Hic Salta

První letošní číslo čtvrtletníku HIC SALTA přináší rozhovor s ministrem školství Mgr. Josefem Dobešem, který se věnuje budoucnosti sportu v České republice. V časopis si můžete přečíst rozhovor s nejúspěšnější současnou českou plavkyní Simonou Baumrtovou. Číslo ke stažení zde.

Pokračování

24. března 2011


Predikce katastrofy je obtížná - říká odborník na japonské dějiny David Labus z Ústavu Dálného východu

Nedávné zemětřesení v Japonsku přirovnávala média ke katastrofě z roku 1923. Jaké byly příčiny vysokého počtu obětí zemětřesení roku 1923 a proč umírali zbytečně lidé v Kóbe, nám vysvětlil odborník na japonské dějiny David Labus z Ústavu Dálného východu.

Pokračování

23. března 2011


Americký velvyslanec N. Eisen rozkrývá záznamy o svých československých předcích

Ve středu 23. března 2011 navštívil Centrum vizuální historie Malach na Matematicko-fyzikální fakultě UK velvyslanec Spojených států Norman Eisen. S historií Centra a s archivem rozhovorů s pamětníky holocaustu, kterých je shromážděno 52 000, ho seznámil ředitel Ústavu formální a aplikované lingvistky MFF UK prof. RNDr. Jan Hajič, Dr., který Centrum zakládal.

Pokračování

23. března 2011


Škola jako místo setkávání aneb ukažme si, co vše se ve školách daří a zaslouží si pozornost

V pořadí čtvrtý ročník konference nazvané Škola jako místo setkávání tentokrát s podtitulem Ukažme si, co vše se ve školách daří a zaslouží si pozornost se uskutečnil 18. března 2011 v prostorách Filozofické fakulty UK v Celetné ulici. Katedra psychologie, která je každoročním organizátorem setkání, připravila pro posluchače opravdu zajímavý a nabitý program, navíc opět stihla připravit sborník příspěvků ještě před zahájením konference.

Pokračování

21. března 2011


Prestižní Nature Reviews Genetics publikoval článek postgraduálního studenta z Hradce Králové

Postgraduální student Lékařské fakulty UK v Hradci Králové Ondřej Libiger spolu se svými kolegy publikoval v neprestižnějším světovém časopise v oboru genetiky článek o statistických metodách, které zkoumají vztahy mezi variantami DNA a onemocněním. Libiger již osmým rokem působí na univerzitě a ve výzkumném centru v kalifornském San Diegu. Letos na jaře se chystá na PhD obhajobu na Lékařské fakultně v Hradci Králové. 

Pokračování

21. března 2011


Usnesení Vědecké rady FF UK v Praze

Vědecká rada Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze nesouhlasí s návrhem angažování pana Ladislava Bátory do struktur vedení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Jsme přesvědčeni, že lidé s podobnými xenofobními postoji by neměli zastávat žádné podobné funkce.

Pokračování

17. března 2011


Prezident Slovinska Danilo Türk představil na UK svou knihu Základy mezinárodního práva

„Knihy se nemají jen kupovat, ale také číst.“ S úsměvem a slovy ponaučení, které mu vštěpovali na gymnáziu v Mariboru, kde koncem 60. let studoval, zakončil dnešní přednášku a především prezentaci českého vydání své knihy „Základy mezinárodního práva“ prezident Slovinska J. E. Danilo Türk. Ve Vlasteneckém sále Karolina mu naslouchali rektoři, prorektoři a akademičtí hodnostáři pražských vysokých škol, pedagogové, studenti, zástupci diplomatických misí v ČR a domácí i zahraniční hosté.

Pokračování

16. března 2011


Zhrozil jsem se, když jsem viděl tsunami, napsal z Japonska doktorand Igor Píš

V reaktoru jaderné elektrárny Fukušima 1 hrozí tavení palivových tyčí. Obavy ze selhání chlazení vyjádřil v rozhovoru pro i-Forum i Mgr. Igor Píš, doktorand Katedry fyziky povrchu a plazmatu MFF UK, který pobývá v Japonsku na studijním pobytu.

Pokračování

14. března 2011


Filozofická fakulta v pozadí třech nominací na cenu Magnesia Litera

Na dvou nominovaných publikacích na letošní cenu Magnesia Litera se podíleli členové Ústavu české literatury a literární vědy, knihu „Fridrich Falcký v zrcadle letákové publicistiky“ vydala FF UK spolu s nakladatelstvím Togga v ediční řadě Opera Facultatis philosophicae Universitatis Carolinae Pragensis. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 10. dubna od 20.00 hodin ve Stavovském divadle.

Pokračování

14. března 2011


Evakuace místo diskuse. Japonské zemětřesení poprvé

Obvyklá fráze, kdy se zpravodaj hlásí přímo z „epicentra“ dění, znamená v případě doc. PhDr. Jiřího Nekvapila, CSc. z Ústavu lingvistiky a ugrofinistiky Filozofické fakulty UK holou skutečnost. Doc. Nekvapil se v úterý v noci vrací z Japonska. „Zažil jsem to zemětřesení v bizarním kontextu,“ píše v kratičkém mailu, kterým odpověděl na otázky redakce časopisu i-Forum před tím, než odjížděl na letiště směr Praha.

Pokračování

14. března 2011


Ústav pro klasickou archeologii FF UK - silná tradice, silná budoucnost

„Mezi tradicí a budoucností/Úloha klasické archeologie ve středoevropském prostoru“ je název odborného setkání, kterým si dnes Filozofická fakulta UK připomíná 100 let založení Ústavu klasické archeologie. „Klasická archeologie v sobě nese aktuální situaci ústavu, který má velmi silnou tradici a pozitivně vzato i silnou budoucnost,“ zahájil oslavy děkan Filozofické fakulty UK PhDr. Michal Stehlík, Ph.D. „Když vidím aktivity a projekty členů ústavu, doufám, že nás opravdu čekají lepší dny.“

Pokračování

11. března 2011


Chorvatský prezident navštívil UK

Americký systém uplatnění bakalářů selhává v prostředí evropských podmínek a nenaplňuje se i původní představa, že by boloňský proces mohl zkrátit délku studia. Většina studentů chce pokračovat ve studiu a získat titul magistra. Tak vidí proměnu vysokého školství po Bologni chorvatský prezident Ivo Josipović, který včera navštívil Univerzitu Karlovu.

Pokračování

9. března 2011


Právo = symetrie řádu a právní stálosti. Právnická fakulta UK odhalila pamětní desku Janu Kotěrovi

Významné „osmičky“ v historii budovy Právnické fakulty UK byly důvodem k setkání studentů a profesorů, jehož se jako přednášející host zúčastnil rektor Akademie výtvarných umění doc. PhDr. Jiří Kotalík, CSc. Zaplněná velká posluchárna v 1. patře této skvostné stavby svědčila o velkém zájmu studentů a pedagogů vyslechnout si přednášku Jiřího Kotalíka „Architektura a dějiny budovy Právnické fakulty v Praze," kterou organizátoři věnovali 88. výročí úmrtí Jana Kotěry, architekta budovy, a 80. výročí realizace stavby a jejího uvedení do provozu.

Pokračování

4. března 2011


Životní prostředí z perspektivy společenských věd

Konferenci nazvanou Naše společná přítomnost: globální výzvy pro kulturní a sociální ekologii pořádala 2. března katedra kulturologie FF UK. Celodenní setkání se věnovalo problematice vztahu člověka a životního prostředí a společenskovědní reflexi environmentálních problémů. Na přípravy konference jsme se zeptali její spoluorganizátorky Mgr. Zdenky Sokolíčkové, PhD.

Pokračování

3. března 2011


„Svobodně!“ Projekt připomínající 60. výročí zahájení vysílání RFE

Český rozhlas a Radio Free Europe/Radio Liberty ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy v Praze, Ústavem pro studium totalitních režimů a Senátem PČR přichystaly pro letošní jaro soubor akcí, které mají různými způsoby přinést jak ohlédnutí, tak tolik potřebnou aktualizaci tématu svobody slova. Na tiskové konferenci konané 1. března v budově Českého rozhlasu představili zástupci zmíněných institucí konkrétní podobu oslav výročí.

Pokračování

2. března 2011


Petra Uhlíková: Na to rozum nestačí. Rizika a prevence poruch příjmu potravy

3. až 5. března 2011 se na 1. lékařské fakultě UK a Psychiatrické klinice Všeobecné fakultní nemocnice uskuteční 8. Mezinárodní a mezioborová konference o poruchách příjmu potravy. Spolupořadatelem konference je INTACT, mezinárodní projekt Marie Curie, na kterém participuje devět „Center of Excellence“ ze zemí EU. Projekt podporuje výzkum postgraduálních studentů medicíny a psychologie zaměřený na poruchy příjmu potravy. Cílem konference je mezinárodní výměna zkušeností v postgraduální výuce a prezentace výsledků výzkumných projektů zaměřených na inovační programy v léčbě a prevenci poruch příjmu potravy.

Pokračování

2. března 2011


První vzorová smlouva mezi fakultními nemocnicemi a lékařskými fakultami

Smlouvu o spolupráci mezi fakultními nemocnicemi a lékařskými fakultami, která se stane základem budoucího zákona o univerzitních nemocnicích, dnes představili zástupci Ministerstva zdravotnictví ČR, Asociace lékařských fakult a Asociace nemocnic. Ministerstvo zdravotnictví plánuje do konce příštího roku předložit paragrafové znění zákona o univerzitních nemocnicích. „Představení vzorové typové smlouvy je první krok a následovně ministerstvo zahájí práce na úpravě vyhlášky o organizaci a vnitřním fungování fakultních nemocnic,“ uvedl legislativní náměstek ministerstva zdravotnictví Martin Plíšek.

Pokračování

2. března 2011


Nabídka sportovních akcí Centra sportovních aktivit TZP

Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů Univerzity Karlovy nabízí v letním semestru lyžování v Dolomitech a Krkonoších, kanoistiku, stolní tenis, posilovnu, cyklistiku, plavání, jachting a windsurfing. Podrobnosti zde.

Pokračování

1. března 2011




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.