Výpis článků z archivu za měsíc: Květen 2005


Studenti diskutovali o reformě financování kolejí

„Bude to nutit nové studenty vybrat si na začátku lépe,“ řekl mimo jiné na veřejné diskusi o reformě ubytování studentů ředitel odboru vysokých škol ministerstva školství Ing Josef Beneš, CSc. Diskuse, kterou ve středu pořádali studenti protestující proti podobě reformy financování studentského bydlení, měla bouřlivý průběh.

Pokračování

30. května 2005


Zemřel filozof Paul Ricoeur (1913-2005)

S Ricoeurem odchází opět jeden z velikánů filosofie 20. století. První světovou válku prožil jako malé dítě, v druhé se stal německým válečným zajatcem. Už před válkou a ještě po válce aktivně pracoval ve Světové federaci křesťanského studentstva; pocházel z menšinového protestantského prostředí, ale byl vždy ekumenicky velmi otevřený (měl např. velmi blízký vztah ke Gabrielu Marcelovi).

Pokračování

26. května 2005


Děkanské setkání - fotky a citáty

U příležitosti setkání děkanů filozofických fakult, které letos hostila Praha a jehož výsledkem je závazek každoroční konference, přináší iFORUM fotografickou sekvenci a výběr nejzajímavějších děkanských výroků.

Pokračování

25. května 2005


UK jako Oxford - zahajovací setkání Centra pro přenos poznatků a technologií

Centrum pro přenos poznatků a technologií představilo projekt, díky němuž by se měla zlepšit spolupráce vědecké a podnikatelské komunity a přinést tak v důsledku Univerzitě více financí. „Jde nám hlavně o zprostředkování služeb, které jsme jako univerzita schopni vytvořit, externím zákazníkům,“ řekl manažer projektu RNDr. Ivan Dvořák.

Pokračování

25. května 2005


Děkani filozofických fakult se sešli v Praze

U příležitosti prvního výročí vstupu do Evropské unie proběhlo 19.-22.5. historicky prvnísetkání devětadvaceti děkanů filozofických fakult z patnácti zemí Evropy. „Absolvoval jsem podobná setkání v zahraničí a myslím, že může být velkým přínosem i pro nás,“ řekl iFORU děkan pražské Filozofické fakulty prof. Jaroslav Vacek.

Pokračování

23. května 2005


Děkani z Evropy se sejdou v Praze

U příležitosti prvního výročí vstupu České republiky do EU pořádá Filozofická fakulta Univerzity Karlovy ve dnech od 19. do 22. května 2005 setkání děkanů partnerských univerzit z celé Evropy. Jedná se o vůbec první setkání tohoto druhu na půdě Filozofické fakulty UK, jehož hlavním cílem je prohloubení a konkretizace mezinárodní spolupráce vysokých škol. Do Prahy přijede celkem 28 účastníků z 15 zemí, mezi jinými z Německa, Španělska, Finska, Polska, Slovinska, Portugalska, Švédska, Velké Británie a dalších.

Pokračování

19. května 2005


Centrum pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy v Praze

Cílem projektu je vybudovat v rámci Univerzity Karlovy nový útvar - Centrum pro přenos poznatků a technologií (CPPT UK), jehož úkolem bude přispívat k využití poznatků získaných a technologií vyvinutých na fakultách a dalších pracovištích Univerzity Karlovy v komerční i neziskové sféře. Na realizaci projektu se bude podílet řada fakult a pracovišť UK i někteří externí poradci.

Pokračování

19. května 2005


Festivalování na Pavlači

Loni se festival studentů Fakulty sociálních věd Pavlač jmenoval Sbohem, armádo! a také letos zůstali organizátoři festivalu bojové tématice věrní: na dvoře hlavní budovy Fakulty sociálních věd UK, slangově nazývané Hollar, se 10. května vedla Válka pohlaví. Útočilo se, bránilo, ustupovalo i přesunovalo. Proti diskriminaci žen v západním světě pozvedla zbraň režisérka Olga Sommerová – nejdřív projekcí svého dokumentární filmu O čem ženy sní, posléze za podpory další bojovnice za práva žen doc. PhDr. Barbory Osvaldové i v diskusi s diváky.

Pokračování

16. května 2005


Ministerstvo, koleje, platy a Akademický senát UK

Akademický senát UK se sešel na svém zasedání v pátek 1. dubna. Vůbec v tomto semestru dalo předsednictvo AS UK zasedání na ta nejzajímavější možná páteční data. V únoru jsme  rokovali  25. února, ale k žádnému převratu v senátu naštěstí nedošlo. Pak tedy přišel pátek 1. dubna, ale aprílové žertíky se nekonaly, protože situace je v mnoha aspektech natolik vážná, že není důvod vtipkovat.

Pokračování

Petr Bednařík, 12. května 2005


Pavlač 2005: "Válka pohlaví"

Ačkoli se Pavlač 2005 objeví na Fakultě sociálních věd po deváté, přesto slaví kulaté výročí! Pavlač se v letošním roce stala součástí dvou velikých událostí. První z nich, ta Pavlači bližší, a téměř srdeční, je kulaté – 15. výročí fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Festival, tradičně pořádaný studentkami a studenty žurnalistiky zaujal natolik, že se mu fakulta rozhodla udělit čestné místo.

Pokračování

10. května 2005


Časopis Živa udělil ceny za nejlepší články roku 2004

Živa, časopis pro biologickou práci, před nedávnem udělil ceny za nejlepší články roku. Už po deváté byla hlavním kritériem při výběru textů srozumitelnost, originalita a přidaná obrazová dokumentace. „Naším cílem je, aby vítězné články nebyly výsledkem eklektického sběru informací, které jsou dostupné, ale skutečnou tvůrčí činností,“ řekli iForu redaktoři časopisu.

Pokračování

Petr Svoboda, 9. května 2005


Do Prahy se vrací Majáles

Po několikaleté odmlce zažije hlavní město oslavu studentského vysokoškolského života. Majáles roku 2005 se pořádají pod jednotnou záštitou hned v šesti městech. Pražští studenti zvolili místem hlavních oslav areál kolejí Jižní město, kde koncerty doplní soutěže, pokusy o zdolání různých rekordů nebo volba letošního studentského krále.

Pokračování

2. května 2005




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.