Výpis článků z archivu za měsíc: Květen 2006


Akademické hry: Úspěch pro UK

Sportovci UK uspěli na Českých akademických hrách v Brně. Univerzitní reprezentanti zvítězili ve fotbale, volejbale, ženské házené a mnoha individuálních disciplínách. Kompletní výsledky uvnitř.

Pokračování

29. května 2006


Zemřel Viktor Fischl

Zemřel Viktor Fischl. Spisovatel, diplomat a doktor honoris causa teologických věd. Univerzita Karlova mu titul udělila „za zásluhy o umělecký a duchovní rozvoj české literatury a o studium dějin Izraele.“

Pokračování

29. května 2006


Medaile J. A. Komenského pro prof. Hejdánka a prof. Hellera

Při příležitosti životních jubileí udělil děkan Evangelické teologické fakulty UK v květnu 2006 prof. Dr. Ladislavu Hejdánkovi, Dr. h. c., a prof. Dr. Janu Hellerovi medaile J. A. Komenského. Udělením medailí vyjadřuje ETF svým dvěma emeritním učitelům uznání a vděčnost za celoživotní dílo, jímž oba svojí odborností i svědectvím osobní statečnosti přispěli k rozvoji evangelického myšlení v českém prostoru.

Pokračování

23. května 2006


Absolvent: Rozhovor s Ing. Uhlířovou

Již od začátku dubna probíhá na Univerzitě Karlově v Praze program přednášek a kurzů v rámci projektu Absolvent. Projekt Absolvent vznikl na Univerzitě Karlově již v roce 1998. Jeho cílem je oslovit zejména budoucí absolventy UK, snaží se je co nejlepším způsobem připravit na vstup do pracovního procesu. Mezi formy pomoci studentům patří www portál Absolvent, profesní poradna Informačně-poradenského centra UK a zejména cyklus přednášek a kurzů.

Pokračování

19. května 2006


Sportovní den zahájil rektor horolezeckým výstupem

Letošní sportovní den, poznamenaný deštivým počasím, zahájil výstupem na horolezeckou stěnu v prostorách Fakulty tělesné výchovy a sportu UK rektor univerzity prof. Václav Hampl. V průběhu celého dne probíhají sportovní akce v několika lokalitách v Praze a okolí. Letošní organizaci sportovního dne si vzala na starost Právnická fakulta UK, nabídka sportů se oproti loňským letům rozrostla, figurují zde i takové sporty jako korfbal nebo speedminton.

Pokračování

17. května 2006


Soutěž spolku Carolinum

Již třetím rokem vypisuje SAP UK soutěž o dvě ceny, každá ve výši 10. 000,- Kč pro mladé vědecké pracovníky, zaměstnance UK do 35ti let věku, především pak pro studenty, imatrikulované na fakultách UK, za studii, esej nebo článek časopiseckého rozsahu - na vybraná témata z oblasti přírodovědy, filozofie či společenských věd. Letošním tématem je "komunikace".

Pokračování

15. května 2006


Právnická fakulta UK stříbrná na soutěži z evropského práva

Studentka Univerzity Karlovy se stala nejlepší mluvčí turnaje v Chorvatsku.

Pokračování

9. května 2006


Prof. Wilhelm oceněn za šíření dobrého jména ČR v zahraničí

Bývalý rektor Univerzity Karlovy prof. Ivan Wilhelm dostal od ministra zahraničí Cyrila Svobody cenu GRATIAS AGIT za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Mezi oceněnými jsou např. Tomáš kardinál Špidlík, Madeleine Albrightová nebo Jaroslava Moserová, in memoriam. Více fotografií uvnitř!

Pokračování

4. května 2006


IPC uspořádalo seminář o studiu v Evropě

Dne 3. května 2006 pořádalo Informačně-poradenské centrum UK v Zelené posluchárně UK v tomto semestru poslední z cyklu seminářů pro studenty fakult Univerzity Karlovy, věnovaných možnostem zahraničního studia. Seminář s názvem Jak se studuje v Evropě? byl tentokrát koncipován jako diskuse se hosty - studenty několika fakult UK

Pokračování

4. května 2006


Proběhla konference Cesty ke společnému světu

Dne 27.4.2006 proběhla u příležitosti 30 let zahájení výuky prostorové orientace zrakově postižených v ČR konference Cesty ke společnému světu. Konferenci pořádal Institut rehabilitace zrakově postižených UK FHS spolu s Výzkumným ústavem práce a sociálních věcí pod záštitou náměstka ministryně MŠMT, doc. RNDr. Petra Koláře, CSc., který předal Mgr. Pavlu Wienerovi, řediteli  IRZP UK FHS, nejvyšší resortní vyznamenání - medaili Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy I. stupně za vynikající práci v oblasti výuky prostorové orientace a samostatného pohybu zrakově postižených.

Pokračování

2. května 2006


Poúnoroví exulanti se sešli nad knihou Rozchod 1948

„Ještě neutichla euforie z květnového vítězství nad fašismem, ještě nedozněl radostný zpěv miliónů vítající konec válečného běsnění, když si lidé počali pozvolna uvědomovat, že svět se rozděluje do dvou mocenských bloků. To nevěstilo nic dobrého pro poválečný vývoj osvobozeného Československa.“ Těmito slovy nás uvádí pracovník Archivu UK PhDr. Zdeněk Pousta do knihy jedenácti rozhovorů s poúnorovými exulanty.

Pokračování

svo, 1. května 2006


Zlatá medaile University Karlovy pro velikána humanitních věd

V pátek 27. dubna byla za mimořádné zásluhy v oblasti humanitních věd předána zlatá pamětní medaile University Karlovy profesoru Wolfgangu Iserovi, světoznámému literárnímu vědci, zakladateli Kostnické školy recepční estetiky a průkopníku nového oboru literární antropologie.

Pokračování

1. května 2006




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.