Výpis článků z archivu za měsíc: Květen 2007


Výročí U3V na 1. LF

Oslovili jsme prof. MUDr. Vladimíra Pacovského, DrSc., jednoho ze zakladatelů univerzity třetího věku na 1. lékařské fakultě, aby zavzpomínal na dobu období před dvaceti lety, kdy U3V vznikala.

Pokračování

30. května 2007


Evropské diskusní fórum: "Energetická bezpečnost Evropanů"

Ve Vlasteneckém sále proběhla diskuze na téma "energetická bezpečnost Evropanů". Své přednášky přednesli pánové Franck Chevet, generální ředitel pro energii a nerostné suroviny francouzského ministerstva hospodářství a, financí a průmyslu a Václav Bartuška, zvláštní vyslanec ministerstva zahraničních věcí pro energetickou bezpečnost.

Pokračování

30. května 2007


Návštěva ministryně školství Mgr. Dany Kuchtové na PřF UK

Fotogalerie z návštěvy ministryně školství Mgr. Dany Kuchtové.

Pokračování

29. května 2007


47. studentská vědecká konference v Plzni.

Sedmačtyřicátý ročník konference věnované studentské vědecké činnosti proběhl  23.5. 2007 na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni. Celkem 40 studentů zde prezentovalo 53 vědeckých prací.  Výsledky svého ročního bádání prezentovali  jak studenti pregraduálního studia, tak i studenti doktorandi.

Pokračování

29. května 2007


Výstava: Druhé bydlení v Česku

23.května uplynulo 300 let od narození švédského vědce, botanika tvůrce binomické nomeklatury, dvojslovného pojmenování rostlina živočichů, lékaře Karla de/von Linné, zakladatele moderní soustavné přírodovědy. Švédské oslavy byly zahájeny 28. ledna 2007 za účasti krále Karla XVI. Gustafa a královny Silvie a potrvají až do 15. prosince 2007.

Pokračování

28. května 2007


Ian Pearson diskutoval s akademiky o změnách klimatu

V rámci Evropského diskusního fóra zorganizovala Karlova univerzita 24. května ve Vlastneneckém sále Karolina přednášku britského ministra pro životní prostředí a změny klimatu Iana Pearsona. A právě o problémech, které provázejí změny klimatu, se diskutovalo (“The Challenge of Climate Change; or, a new Industrial Revolution?”). Setkání zahájil prof. Jan Škrha, prorektor pro zahraniční styky a mobilitu. Diskusi, která následovala po přednášce ministra, vedl prof. Bedřich Moldan, ředitel Centra pro otázky životního prostředí UK, a přítomna byla i prof. Lenka Rovná, vedoucí katedry Západoevropských studií FSV UK.

Pokračování

28. května 2007


V Malé aule se diskutovalo o problémech Afriky

Při příležitosti Dne Afriky byl uspořádán v Malé aule Karolina seminář nazvaný „Problems of Development in Africa versus Globalization“. Akce se zúčastnili především velvyslanci a představitelé zastupitelských úřadů afrických i dalších zemí. Za UK vystoupil prof. Kropáček (FF) s přednáškou o dosavadních aktivitách na fakultě věnovaných zejména africkým kulturám, ale i dalším oblastem.

Pokračování

25. května 2007


Evropské diskusní fórum: změny klimatu aneb nová průmyslová revoluce

UK zve na přednášku ,,Výzvy, které představují změny klimatu aneb nová průmyslová revoluce”, kterou přednese Ian Pearson, britský ministr pro životní prostředí a změny klimatu ve čtvrtek 24. května 2007 v 17.15 hodin

ve Vlasteneckém sále Karolina, Ovocný trh 3, Praha 1.

Pokračování

24. května 2007


Nová ediční řada FF UK: Opera Facultatis philosophicae Universitatis Carolinae Pragensis

Dne 22. května od 16.00 se v prostorech Karolina uskutečnila prezentace prvních dvou svazků reprezentativní ediční řady Filozofické fakulty UK „Opera Facultatis philosophicae Universitatis Carolinae Pragensis“. Nad akcí převzal záštitu prorektor pro akademické hodnosti Univerzity Karlovy v Praze profesor PhDr. Mojmír Horyna.

Pokračování

22. května 2007


Seminář doktorandů v Telči

Ve dnech 14. až 17. května 2007 se v Univerzitním centru Telč uskutečnil 2. ročník semináře doktorandů českých a slovenských muzikologických pracovišť. Seminář pořádal Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Brno s finančním přispěním Fondu rozvoje vysokých škol, spolupořadateli byly Česká společnost pro hudební vědu Praha, Univerzitní centrum Telč a Vzdělávací a konferenční centrum MŠMT Telč.

Pokračování

21. května 2007


Studenti se setkají před Rudolfinem

ISIC tour, seriál univerzitních akcí, vyvrcholí 16. května studentským setkáním před pražským Rudolfinem. Zváni jsou všichni studenti vysokých i středních škol. Před blížícími se prázdninami budou mít možnost seznámit se s širokou škálou výhod a aktuálními novinkami, které jim ISIC katy přinášejí. Připraven je také sportovní i kulturní program.

Pokračování

16. května 2007


PROHLÁŠENÍ REKTORA: UK se nepodílí na organizování ani produkčním zajištění výstavy Bodies

Univerzita Karlova sděluje touto cestou veřejnosti, že se v žádném případě nepodílí na organizování a produkčním zajištění  výstavy Bodies, která se v současné době koná v Praze. UK tedy není partnerem výstavy a případná účast mediků-studentů vychází z jejich osobního rozhodnutí a není ani povinnou ani nepovinnou součástí výuky či studia.

Pokračování

9. května 2007


České akademické hry: V celkovém hodnocení zvítězila UK

Universita Karlova zvítězila v celkovém pořadí škol ...

Pokračování

5. května 2007


FOTOREPORTÁŽ: MAJÁLES 2007

Vyvrcholením studentských oslav máje byl letos 1. a 2. května velký open-air festival na pražském Výstavišti. Třetí ročník obnoveného Majálesu nabídl výrazné změny -hlavní program ve dvou dnech, větší výběr hudebních žánrů, více doprovodných akcí a účast mnoha zahraničních kapel.

Pokračování

3. května 2007


Vladimír Vondrejs: Odposloucháno od kvasinek

Ve čtvrtek 3. května bude zahájena výstava Vladimíra Vondrejse "Odposloucháno od kvasinek". Plakát uvnitř.

Pokračování

3. května 2007


Proslov Eriky Abrams k udělení čestného doktorátu UK

"Nevím, zda teď mluvím k věci. Vím ale, že za uplynulé čtvrtstoletí — a čím dál víc od roku 1990 —, jsem se opakovaně, někdy velmi ostře střetla se zastánci takové kolektivní uzavřenosti, ať v souvislosti s obnovou nacionalismů po pádu totality ve střední a východní Evropě, nebo s komerční, konzumní logikou knižního trhu, jemuž nejvíc záleží na přesně formátovaném prodejném zabalení."

Pokračování

2. května 2007




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.