Výpis článků z archivu za měsíc: Květen 2009


Rektor Univerzity Karlovy vyhlašuje 16. ročník soutěže o Bolzanovu cenu

Bolzanova cena je prestižní cenou Univerzity Karlovy v Praze určenou studentům. Uděluje se studentům Univerzity Karlovy za mimořádně objevné práce s vynikajícím tvůrčím obsahem a zpravidla s interdisciplinárním tematickým přesahem zpracované uchazečem v průběhu studia. Jde o mimořádné ocenění jednotlivců z řad studentů. Soutěž o získání Bolzanovy ceny vyhlašuje rektor Univerzity Karlovy. Rektor může vyhlásit priority zaměření ceny v daném roce. Cena se uděluje ve třech kategoriích, a to v kategorii společenskovědní včetně teologických oborů, kategorii přírodovědné a kategorii lékařské.

Pokračování

28. května 2009


Tisková zpráva: Parazit toxoplasma zvyšuje riziko autonehody pouze u osob s krevní skupinou Rh minus

Vědci z Univerzity Karlovy a Ústřední Vojenské Nemocnice prokázali zvýšené riziko dopravních nehod u Rh-negativních řidičů nakažených parazitem toxoplasma. Mezinárodní časopis BMC Infectious Diseases 26. května uveřejnil rozsáhlou studii českých vědců ukazující, že parazit toxoplasma, kterým je celosvětově nakažena přibližně třetina populace, výrazně zvyšuje riziko dopravní nehody.

Pokračování

27. května 2009


600 let Univerzity v Lipsku: Klíčovými principy jsou svoboda učit a učit se.

Na počátku května začaly oslavy 600. výročí vzniku Univerzity v Lipsku, které potrvají několik měsíců až do konce roku. Na počátku května roku 1409 odešla totiž z Prahy část profesorů a studentů Karlovy univerzity na protest proti změnám poměrů v univerzitní samosprávě, vyvolaným kutnohorským dekretem krále Václava IV. Přes výrazně dramatický charakter tehdejší roztržky, na jejímž základě vznikla univerzita v Lipsku, založená dne 2. prosince 1409 pod patronací míšeňských markrabat Bedřicha a Viléma, hlásila se lipská univerzita vždy ke svému mateřskému, pražskému Karlovu vysokému učení. Právě proto byla na zahajovacím koncertu 600. výročí oslav vzniku lipské univerzity dne 9. května 2009 jako nejčestnějším hostem rektor Univerzity Karlovy v Praze Prof. RNDr. Václav Hampl DrSc. s doprovodem.

Pokračování

27. května 2009


České olympijské hnutí slaví 110 let

Ve Velké aule Karolina se dnes uskutečnilo slavnostní zasedání Českého olympijského výboru ke 110. výročí založení Českého olympijského hnutí. Slavnostní shromáždění na půdě Univerzity Karlovy přivítal její rektor prof. Václav Hampl.

Pokračování

25. května 2009


Univerzity navazují mezinárodní kontakty na veletrhu v USA

Poprvé ve zcela samostatné národní expozici představí zástupci českého vysokého školství možnosti studia v České republice na veletrhu NAFSA International Education Expo, který se koná 24. až 29. května v Los Angeles v USA a je nejvýznamnějším celosvětovým setkáním zástupců škol, organizací a firem zapojených do mezinárodních vzdělávacích výměn.

Pokračování

24. května 2009


Nelze nikdy zapomenout. Právnická fakulta UK odhalila pamětní desku popraveným studentům

Na místě, kde byla původně umístěna zakládací deska Právnické fakulty Univerzity Karlovy, mohou kolemjdoucí od včerejšího odpoledne vidět desku jinou, která za oddanost samotným základům práva, spravedlnosti a demokracie ručí životními osudy těch, kterým je pamětní deska věnována - osudy komunistickým režimem mučených a popravených studentů Právnické fakulty UK Karla Bacílka, Borise Kovaříčka a Veleslava Wahla.

Pokračování

22. května 2009


Nakladatelství Karolinum se ve „Světě knihy“ rozhodně neztratilo

15. mezinárodní knižní veletrh a literární festival SVĚT KNIHY PRAHA 2009, který se uskutečnil na pražském Výstavišti ve dnech 14.–17. května, tentokrát věnoval hlavní téma předsednictví České republiky v Radě Evropy. Svůj stánek mělo v Průmyslovém paláci i Nakladatelství Karolinum.

Pokračování

22. května 2009


DEMENTI - článek STŘEDOČESKÝ KRAJ, TO NEJSOU JEN POPLATKY

Reagujeme na článek Středočeský kraj, to nejsou jen poplatky, který uvádí informaci, že hejtman Rath u projektu středočeské univerzity : „…. při zakládání školy počítá s pomocí Karlovy univerzity”.

Pokračování

22. května 2009


Humanitní vědy a Evropa. V Praze bylo zahájeno 5. setkání děkanů evropských humanitních fakult

Do 24. 5. 2009 potrvá v Praze dnes zahájené páté setkání iniciativy „Prague Network“ – sdružení děkanů humanitních fakult Evropy. Děkani těchto fakult se každoročně setkávají od roku 2005, aby diskutovali o aktuálních problémech, které vyplývají především z boloňského procesu strukturování vysokoškolského studia a které souvisejí s mobilitou studentů a akademiků.

Pokračování

21. května 2009


Titul doctor honoris causa pro prof. Dr. Solomona Halberta Snydera

Prof. Dr. Solomon Halbert Snyder, přednosta Ústavu neurověd při Lékařské fakultě Univerzity Johns Hopkins, převzal 20. května ve Velké aule historické budovy Karolina čestnou vědeckou hodnost doktora lékařských věd.

Pokračování

20. května 2009


Muzikantské mládí koncertovalo pro Evropu

V Dvořákově síni pražského Rudolfina se konal 4. května letošního roku Slavnostní koncert u příležitosti českého předsednictví Evropské unie. Uspořádalo jej Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska společně se Soukromou ZUŠ Music Art v Praze, jako partneři koncertu se na jeho organizaci a uměleckém a finančním zabezpečení podílely Katedra hudební výchovy Univerzity Karlovy v Praze – Pedagogické fakulty a Úřad městské části Prahy 5.

Pokračování

19. května 2009


17 osobností převzalo ceny a medaile Učené společnosti ČR

Učená společnost České republiky udělila své ceny. Stalo se tak v prostorách Císařského sálu Karolina během XV. valného shromáždění této prestižní organizace. Diplomy převzalo celkem 17 osobností a to jak světově uznávaných vědců, tak i těch, kteří mají na vědeckou kariéru dobře našlápnuto – mladých vědeckých pracovníků a studentů středních škol. S cenou pamatuje Učená společnost ČR také na pedagogy, kteří podporují zájem o vědu a výzkum na středních školách a vytvářejí podmínky pro individuální vědeckou činnost studentů.

Pokračování

19. května 2009


Česká společnost RSJ je na světové špici v obchodování s finančními deriváty

Společnost RSJ je největší a nejžádanější společností na londýnské derivátové burze, zaujímá přední místa i na burze v Chicagu. Její celosvětové obraty dosahují řádů biliard korun, a to díky vlastním matematickým modelům, systému řízení a úspěchům v obchodech s deriváty. Mohl se o tom přesvědčit profesor Jan Švejnar s dalšími předními ekonomy. (Tisková zpráva, Praha, 14. 5. 2009)

Pokračování

15. května 2009


Kardinál Miloslav Vlk požehnal základní kámen k pomníku kardinála Berana

13. května v 10 hodin požehnal Kardinál Miloslav Vlk základní kámen k pomníku kardinála Berana. Slavnostní akt se uskutečnil před Katolickou teologickou fakultou Univerzity Karlovy v Dejvicích.

Pokračování

15. května 2009


Nakladatelství Karolinum na 15. mezinárodním knižním veletrhu Svět knihy Praha 14.-17. května 2009

Nakladatelství Karolinum je jedním z vystavovatelů letošního 15. mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy Praha, který se uskuteční ve dnech 14.-17. května 2009 na Výstavišti v Praze-Holešovicích. Představeny zde budou knižní novinky Nakladatelství Karolinum a atraktivní pro návštěvníky stánku a celého veletrhu budou autogramiády jeho autorů.

Pokračování

14. května 2009


Prohlášení AS 1. LF UK

Akademický senát 1. lékařské fakulty UK vyjadřuje zásadní znepokojení nad formulacemi v materiálu „Strategické investice v resortu Ministerstva zdravotnictví v roce 2009“ projednávaný vládou České republiky na svém zasedání 4.5. 2009, kde je uvedeno využití finančních prostředků z Fondu národního majetku České republiky a ve které se předpokládá zastavení investic do VFN a z toho vyplývající její budoucí zrušení v prostoru Karlova náměstí. Tyto formulace byly dne 5.5. 2009 dementovány tiskovým prohlášením Ministerstva zdravotnictví ČR, a proto vítáme snahu MZ ČR rekonstruovat Všeobecnou fakultní nemocnice na Karlově náměstí.

Pokračování

13. května 2009


Utrpení je velkým motorem našeho činění. 1. lékařská fakulta UK si připomněla svého někdejšího pacienta Psychiatrické kliniky Bedřicha Smetanu

Přívětivé a přátelské prostředí Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy čekalo na novináře, kteří se zúčastnili dnešní tiskové konference ke 125. výročí úmrtí skladatele Bedřicha Smetany, jednoho z nejslavnějších pacientů tohoto ústavu; a ani po více než století, které uplynulo od smrti geniálního skladatele, není skutečná příčina jeho choroby uspokojivě objasněna. „Nemáme pro vás připraveno žádné senzační odhalení,“ řekl v úvodu Prof. MUDr. Jiří Raboch, DrSc. přednosta Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN, „scházíme se proto, abychom se na mistrovo onemocnění podívali očima současné lékařské vědy a rekapitulací průběhu jeho choroby a shrnutím dosavadních dohadů i teorií o její diagnóze vzdali hold a úctu našemu bývalému pacientovi, protože tak to bohužel bývá, že někteří z nich v naší budově opouštějí tento svět.“

Pokračování

13. května 2009


Rektorský den dal příležitost sportovat i handicapovaným

Studenti a vyučující pražských fakult UK se 13. května opět převlékli do sportovního, aby se zapojili do již tradičního Rektorského sportovního dne, který se koná pod záštitou rektora UK. My jsme sledovali dění v loděnici Regata, kam organizátoři pozvali i žáky školy Jaroslava Ježka pro zrakově postižené a klienty Centra Paraple, aby jim umožnili vyzkoušet si vodní sporty či si zajezdit na speciálních kolech pro handicapované.

Pokračování

13. května 2009


Tisková konference na téma Současnost a perspektivy 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí

Za jeden stůl zasedli zástupci akademické obce, Všeobecné fakultní nemocnice (VFN), ministerstva zdravotnictví a města Prahy, aby reagovali na informace, které proběhly médii v uplynulých dnech, o zrušení Všeobecné fakultní nemocnice na pražském Karlově náměstí.

Pokračování

11. května 2009


Rektor UK dodatečně předal Cenu za prezentaci

Rektor UK Václav Hampl dodatečně předal Cenu za prezentaci Mgr. Michale Benešové, Veronice Jáchimové a Viktoru Portelovi za přípravu aktivit k připomenutí činu Jana Palacha.

Pokračování

6. května 2009


Sdělení Univerzity Karlovy

Vláda České republiky na svém zasedání dne 4. května 2009 souhlasila s využitím finančních prostředků Fondu národního majetku České republiky ve výši 1,5 miliardy Kč na financování strategických investic v resortu Ministerstva zdravotnictví.

Pokračování

5. května 2009


Tisková zpráva Ministerstva zdravotnictví ČR

Informace o rušení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze jsou nepravdivé a zkreslené, ministerstvo žádné podobné kroky rozhodně neplánuje!

Pokračování

5. května 2009


Aktuálně.cz: Vláda chce zrušit nemocnici na Karlově náměstí

Stop stav pro investice do pražské Všeobecné fakultní nemocnice doporučila vláda na svém předposledním zasedání.

Pokračování

5. května 2009


Pedagogická fakulta hostila česko-slovenskou studentskou konferenci

Devátý ročník Studentských psychologických dnů se uskutečnil 23. a 24. dubna 2009 na katedře psychologie Pedagogické fakulty UK. Univerzitu Karlovu zde reprezentovaly čtyři práce.

Pokračování

3. května 2009




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.