Výpis článků z archivu za měsíc: Květen 2010


Prohlášení Akademického senátu Univerzity Karlovy

Akademický senát Univerzity Karlovy (AS UK) vyjadřuje rozhodný nesouhlas se způsobem přípravy a projednávání Plánu implementace reformy finanční pomoci studentům. V průběhu přípravy materiál nebyl vůbec konzultován s vysokými školami a vzhledem k rozsahu materiálu byl dán vysokým školám naprosto nedostatečný časový prostor k vyjádření připomínek k tomuto materiálu.

Pokračování

31. května 2010


Rektorský sportovní den

V podolské loděnici Regata se dnes v rámci Rektorského sportovního dne pro zdravotně postižené sešlo celkem 84 účastníků z řad studentů Univerzity Karlovy, žáků školy Jaroslava Ježka pro zrakově postižené a klientů Centra Paraple. Za vytrvalého deště se studenti vydali v doprovodu 15 zkušených kolegů na tandemech po cyklostezce, vypluli na kánoích, člunech a katamaránu na Vltavu.

Pokračování

27. května 2010


Znám svou sílu. Přírodovědecká fakulta UK oslavila devadesátiny

„Znám svou sílu...“ zaznělo v písni rockové kapely Dilated, která otvírala happening Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Ten si včera 26. května fakulta nadělila ke svým 90. narozeninám. Energie, která sršela z pódia, rozevláté vlasy muzikantů v extázi zvuku drtícího elektrické kytary a bicí a vynikající výkon zpěvačky, vtahovaly ty, kteří sem přišli, do epicentra dění a připomínaly, že 90 je jen číslo - fakulta je mladá, plná síly a dědečkovská sešlost jí opravdu nehrozí. „Dožíváme se 90 let a jsme v dobré kondici,“ řekl při zahájení slavnosti děkan Přírodovědecké fakulty UK Prof. RNDr. Bohuslav Gaš, CSc.

Pokračování

27. května 2010


Udělení stříbrné pamětní medaile prof. Bedřichu Loewensteinovi

Univerzita Karlova udělila dne 26. května prof. Bedřichu Loewensteinovi stříbrnou pamětní medaili za jeho významný přínos v oblasti historických věd. Přední historik převzal ocenění z rukou rektora UK prof. Václava Hampla, který uvedl, že "Univerzita Karlova v moderní historii velmi dbá na to, aby byla spjata s duší demokratického života společnosti". Laudatio na prof. Loewensteina přednesl děkan Filozofické fakulty PhDr. Michal Stehlík. Rektor vysoce ocenil odborný přínos laureáta a jeho postoj k životu v nesnadném prostředí. Prof. Loewenstein v děkovné řeči připomněl všechny, kteří museli Alma Mater nedobrovolně opustit.

Pokračování

26. května 2010


Česká republika podpoří zavádění vyváženého přístupu ke drogám v Gruzii

Děkan 1. lékařské fakulty UK v Praze Tomáš Zima a rektor IB Eurokavkazské univerzity v Tbilisi Uli Rothfus podepsali v pátek 21. května 2010 na půdě českého velvyslanectví v Gruzii smlouvu o spolupráci. Projekt v rámci svého rozvojového programu financuje české Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Jeho podstatou je převod českého systému pre- a postgraduálního vzdělávání v oblasti adiktologie (vědy o závislostech a závislostním chování) do vzdělávacího systému v Gruzínské republice. Jde se o historicky první projekt spolupráce mezi Českou republikou a Gruzií  v oblasti vysokého školství.

Pokračování

25. května 2010


Praha ani firmy vědu nepodporují

Ostrá kritika přístupu pražského regionu k podpoře vědy zazněla včera na Kulatém stolu MF Dnes pořádaném v rámci 9. ročníku Evropského fóra vědy a techniky. Praha je desátý nejbohatší region v Evropě, ale je jediným regionem, který do podpory vědy a výzkumu neinvestuje a to přesto, že se na území hlavního města vytváří přibližně 60 procent vědeckých výkonů celé České republiky.

Pokračování

21. května 2010


Mají se z univerzit stát pouze hráči ekonomického rozvoje? Přednáška rektora UK Václava Hampla na Evropském fóru vědy a techniky 2010

Když jsem začal přemýšlet o tématu, o jehož rozvedení jsem byl požádán – totiž „Mají se z univerzit stát pouze hráči ekonomického rozvoje?“ – jedna z prvních věcí, které mne napadly, bylo, že klíčovým slovíčkem tohoto hesla asi bude ono „pouze“. O tom, že univerzity jsou a vždycky byly významným motorem ekonomického vývoje, totiž není myslím pochyb. Jde tedy o to, jestli mají, nebo nemají být navíc ještě něčím jiným.

Pokračování

20. května 2010


Inovační proces a vědu nelze smíchat do jedné nádoby, říká rektor UK Václav Hampl

Složení vystupujících na tiskové konferenci pořádané 20. května 2010 v rámci Evropského fóra vědy a techniky bylo pestré stejně jako dotazy novinářů. Zahraniční akademickou půdu na setkání s médii zastupovala profesorka Karen Maex, prorektorka pro vědu, techniku a technologie Katholieke Universiteit Leuven (Belgie) a členka vedení Evropského institutu pro inovace a technologie, české vysoké školy reprezentoval profesor Václav Hampl, rektor Univerzity Karlovy, a vědu nositel Nobelovy ceny za fyziku Peter Grünberg.

Pokračování

20. května 2010


Křest knihy Rehabilitace v klinické praxi

V reprezentačních prostorách Karolina byla dne 19. května 2010 pokřtěna monografie doc. PaedDr. Pavla Koláře, Ph.D. "Rehabilitace v klinické praxi".

"Po padesáti letech, kdy vyšla první učebnice rehabilitace, máme opět v rukou jedinečnou knihu, a to nejen z pohledu české odborné literatury, ale i zahraniční. Jednotlivé části jsou sice napsány kolektivem autorů, ale celek je díky editorské činnosti doc. Koláře nesmírně harmonický a dává ucelený obraz o klinické rehabilitaci," ocenil prof. Karel Lewit.

Pokračování

19. května 2010


Petr Vopěnka: Toto bylo mé století. O matematice s láskou

Studenti, kolegové pedagogové a vědečtí pracovníci z Filozofické fakulty a Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, Centra teoretických studií, Jednoty matematiků a fyziků ČR, lingvisté, astronomové, dle řeholního oděvu osoby „duchovního stavu,“ ale například také herec, textař a spisovatel Jan Vodňanský a další osobnosti vědy a kultury zcela zaplnili 17. května odpoledne Modrou posluchárnu FF UK v Celetné ulici, aby vyslechli přednášku prof. RNDr. Petra Vopěnky, DrSc., Matematika - úchvatný příběh lidských dějin.

Pokračování

18. května 2010


Prohlášení Univerzity Karlovy v Praze

Univerzita Karlova v Praze se důrazně ohrazuje proti manipulativnímu zařazení záběrů jejích fakult a budov a jejich označení do předvolebního spotu KSČM pro volby do Poslanecké sněmovny. Univerzita vyjadřuje hluboké znepokojení a nesouhlas s tím, aby politická strana v rámci volební rétoriky takto účelově zneužívala symboly instituce - jakou je veřejná vysoká škola - a vyjadřuje zásadní nesouhlas s užitím svého jména v tomto politickém kontextu.

Pokračování

18. května 2010


Ocenění za zásluhy o rozvoj vědy obdržel prof. Ivan Hlaváček a prof. Karel Štulík

Na slavnostním zasedání XVI. valného shromáždění Učené společnosti České republiky byla předána ocenění za zásluhy o rozvoj vědy prof. Ivanu Hlaváčkovi a  prof. Karlu Štulíkovi. V kategorii vědecký pracovník převzal cenu prof. Oldřich Král.

Pokračování

17. května 2010


Univerzita Karlova se prezentovala na veletrhu Svět knihy

Na 16. ročníku mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha 2010 měla své zastoupení tradičně i Univerzita Karlova. Knižní produkci návštěvníkům představily Nakladatelství Karolinum a Filozofická fakulta UK, prezentující se v rámci vysokoškolských vydavatelů. Svůj samostatný stánek zde měl letos i seminář romistiky, který působí při Ústavu jižní a centrální Asie FF UK a jenž se zapojil do programu připraveného v rámci tématu Literatura a sbližování kultur.

Pokračování

17. května 2010


Marie Kalbáčová převzala stipendium Pro ženy ve vědě

Stipendium L´Oréal Pro ženy ve vědě převzala ve čtvrtek 13. května RNDr. Marie Kalbáčová, Ph.D., která pracuje v Ústavu dědičných metabolických poruch 1. lékařské fakulty UK v Praze za práci "Interakce buněk s nano-materiály - Nové perspektivy pro implantologii a bioelektroniku".

Pokračování

14. května 2010


Fakulta sociálních věd si nadělila k dvacetinám konferenci

Konference „Akademické lekce pro hospodářskou politiku“ se uskutečnila za velkého zájmu studentů, odborníků i široké veřejnosti ve středu 12. května v budově Institutu ekonomických studií FSV UK v Opletalově ulici. Setkání proběhlo u příležitosti dvacátého výročí založení Fakulty sociálních věd UK a symbolicky též jako oslava dvaceti let obnovení nezávislé ekonomie.

Pokračování

13. května 2010


Ukažte nám Univerzitu Karlovu za 20 let!

Univerzita Karlova vyzývá studenty architektury, aby si jako semestrální práci zvolili uskutečnitelnou urbanistickou vizi pro rok 2030, která ukáže správný směr či alespoň principy rozvoje naší univerzity a našeho hlavního města. Ukažte nám Univerzitu Karlovu za 20 let!

Pokračování

13. května 2010


Rektorský sportovní den - fotoreportáž

Letošní Rektorský sportovní den přilákal stovky studentů a pedagogů na univerzitní sportoviště v Hostivaři, Vokovicích, Troji a na Albertově. Díky přízni počasí se vydařil i sjezd Sázavy. Přinášíme fotoreportáž z jednotlivých disciplín.

Pokračování

12. května 2010


Rektorský sportovní den 2010

Rektorský sportovní den je tradiční sportovní akcí, kterou vyhlašuje rektor UK pravidelně v půli května. Letošní Rektorský den se uskuteční ve středu 12. května a program pro studenty se speciálními potřebami se mimořádně pořádá o dva týdny později, ve čtvrtek 27. května. Zeptali jsme se PaedDr. Martina Hrubého, zda pro nás Katedra tělesné výchovy FF UK na letošní Rektorský sportovní den připravila nové sportovní aktivity.

Pokračování

12. května 2010


Smlouva mezi UK a UPJŠ Košice posiluje možnosti intenzivní spolupráce

Dnes byla v reprezentačních prostorách Karolina podepsána Dohoda o vědecké, pedagogické a kulturní spolupráci mezi Univerzitou Karlovou a Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košicích (UPJŠ Košice). V přítomnosti kancléřky UPJŠ Košice Mgr. Adriany Sabolové a prorektora UK pro zahraniční styky a mobilitu prof. MUDr. Jana Škrhy, DrSc., MBA, smlouvy podepsali prof. MUDr. Ladislav Mirossay, DrSc., rektor UPJŠ Košice, a prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., rektor UK.

Pokračování

7. května 2010


Průzkum: lidé netuší, proč kuřáci umírají

Více než dvě třetiny lidí netuší, jaká je skutečná nejčastější příčina úmrtí v důsledku kouření. Vyplývá to z průzkumu, který v březnu provedli studenti 1. lékařské fakulty v Praze. Plicní onemocnění jako nejčastější důvod smrti v souvislosti s kouřením označilo celých 69 procent dotázaných ve výzkumu studentů 5. ročníku.

Pokračování

5. května 2010


Informace MŠMT k novému psacímu písmu Comenia Script

MŠMT připravuje pokusné ověřování nového typu psacího písma na vybraných školách. Cílem ověřování bude mimo jiné zjistit vhodnost písma pro výuku ve školách. Nejpozději do 7. května 2010 je ještě možné, aby základní školy vyjádřily svůj zájem účastnit se ověřování.

Pokračování

4. května 2010


Začíná nový boj o miliony na vědu a výzkum, tentokrát se o dotace utká pět projektů

Příjem projektů v rámci výzvy na informační infrastruktury pro výzkum a vývoj z Operačního programu Výzkum a Vývoj pro inovace je u konce. O 800 milionů korun na moderní vybavení, které umožní výzkumným institucím například sdílet a archivovat velké objemy dat, se nyní utká pět projektů.  

Pokračování

4. května 2010




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.