Výpis článků z archivu za měsíc: Květen 2012


Dětská pouť 2012

Pod záštitou starostky Městské části Praha 2 paní Jany Černochové připravila ve čtvrtek 31. května pro děti svých zaměstnanců a dětské pacienty 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ve spolupráci se Spolkem mediků českých, IFMSA tradiční Dětskou pouť v zahradě Psychiatrické kliniky.

Pokračování

31. května 2012


Umění z času lovců

Výstava velkoformátových fotografií MgA. Ing. Martina Frouze z Českého egyptologického ústavu FF UK byla slavnostně zahájena 24. května v prvním patře přerovského zámku. Expozice je doplněná unikátními originály uměleckých předmětů mladého paleolitu, z nichž nejcennější je Předmostská venuše, která se na místo svého objevení vrací po sto dvaceti letech. Výstava Umění z času lovců je přístupná veřejnosti až do 25. září 2012, a to denně kromě pondělí od 8 do 17 hodin.

Pokračování

31. května 2012


Zemřel prof. MUDr. Zdeněk Dienstbier, emeritní prorektor Univerzity Karlovy

S hlubokým zármutkem oznamujeme, že dne 22. května 2012 zemřel ve věku nedožitých 86 let světově uznávaný profesor a radiobiolog, emeritní proděkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a emeritní prorektor Univerzity Karlovy v Praze, vědecký pracovník a pedagog, zakladatel Ligy proti rakovině prof. MUDr. Zdeněk Dienstbier, DrSc., dr. h. c.

Pokračování

29. května 2012


Má-li vysoké školství dobře fungovat, musí mít dominantně veřejný charakter

Překlad britského dokumentu Braňme veřejné vysoké školství se stal základem debaty prorektora UK Stanislava Štecha, prvního náměstka MŠMT Jiřího Nantla a předsedy SK RVŠ Miroslava Jašurka. V rámci diskuse, která proběhla ve středu 23. května, její účastníci hledali především odpověď na otázku, zda je třeba bránit veřejné vysoké školství.

Pokračování

25. května 2012


Rektor UK předal pohár vítězům Univerzitního maratonu

Vítězná štafeta Běhu o pohár rektora Univerzity Karlovy, kterou se stal tým studentů Masarykovy univerzity z Brna, převzala na slavnostním čtvrtečním galavečeru pohár z rukou rektora Univerzity Karlovy prof. RNDr. Václava Hampla, DrSc.

Pokračování

25. května 2012


Demokracie jako výzva světovým financím – poučení z islandské zkušenosti

Prezident Islandské republiky Ólafur Ragnar Grímsson v rámci své návštěvy Česka rovněž proslovil přednášku na půdě Univerzity Karlovy. „Island v současné době zažívá impresivní ekonomický růst a má nižší nezaměstnanost než většina evropských zemí. Jsme rádi, že se Jeho Excelence s námi podělí o tajemství, které pomohlo úspěšně vyvést Island z krize,“ přivítal v pátek 18. května rektor UK profesor Václav Hampl váženého řečníka ve Vlasteneckém sále Karolina.

Pokračování

22. května 2012


Pro své absolventy a přátele Univerzita Karlova připravuje pamětní medaile

Univerzita Karlova v duchu tradice prestižních světových univerzit vypsala neveřejnou anonymní soutěž na návrh pamětní medaile. Oslovila za tímto účelem řadu známých i začínajících talentovaných medailérů. První cenu získal návrh ak. soch. Jana Lukáše, druhou cenu návrh Mgr.A. Jana Háska a třetí cenu návrh Terezy Eisnerové. Všechny návrhy včetně tří vítězných budou v podobě sádrových odlitků vystaveny od 22. 5. do 8. 6. v prostorách Karolina.

Pokračování

22. května 2012


Ohlédnutí za veletrhem Svět knihy

V neděli 20. května skončil v pořadí 18. ročník mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy Praha, na nějž zavítalo 36 000 návštěvníků, což je přibližně o 2 000 méně než vloni. Během čtyř dní se mohli zájemci seznámit s takřka kompletní českou produkcí, především beletrií, ale zároveň i publikační činností většiny univerzitních nakladatelství či nakladatelství s odbornou literaturou. Celkem se letos na veletrhu prezentovalo na 400 vystavovatelů z více než 30 zemí a regionů celého světa.

Pokračování

21. května 2012


Český rozhlas a Univerzita Karlova uzavřely deklaraci

V reprezentačních prostorách pražského Karolina dnes slavnostním podpisem stvrdili vzájemnou spolupráci rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl a náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu Mgr. René Zavoral. Cílem této spolupráce je zvyšování informovanosti veřejnosti o problematice vysokoškolského vzdělávání a o rozvoji vědeckého poznání.

Pokračování

21. května 2012


UK udělí kardinálu Vlkovi k jeho životnímu jubileu slavnostní ocenění

Rektor Univerzity Karlovy prof.  Václav Hampl se rozhodl udělit emeritnímu arcibiskupovi pražskému J. E. Miloslavu kardinálu Vlkovi při příležitosti jeho životního jubilea slavnostní ocenění – čestné uznání jeho osobního přínosu pro kultivování a rozvoj duchovních tradic a dlouhodobé působení k překonávání historických antagonismů v českém prostředí i na poli mezinárodním. Toto uznání je vyjádřeno také udělením historické medaile Univerzity Karlovy.

Pokračování

18. května 2012


Evoluci a stvoření nelze stavět proti sobě, říká kardinál Duka

Palčivým otázkám darwinovského pojetí evoluce či Božího stvoření se věnovali vědci a teologové z řady fakult Univerzity Karlovy. Konference nazvaná Evoluce versus Stvoření se konala ve středu 16. března na Filozofické fakultě UK. Kardinál Dominik Duka ve svém příspěvku připomněl, že Charles Darwin byl věřícím člověkem.

Pokračování

17. května 2012


Výstava připomíná muzikologa Slavického jeho hudbou

K nedožitým pětašedesátým narozeninám hudebního skladatele a muzikologa prof. PhDr. MgA. Milana Slavického uspořádala Filozofická fakulta UK výstavu mapující jeho mimořádný přínos české hudbě i hudební vědě. Výstava potrvá až do konce srpna a expozici textových a fotografických panelů doplňují ukázky Slavického skladeb.

Pokračování

16. května 2012


Tipy, co by vám nemělo na Světu knihy uniknout

Už 17. května otevírá své brány 18. ročník mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy Praha, jehož čestným hostem je tentokrát Rumunsko. Organizátoři pro vás připravili spoustu zajímavých novinek za zvýhodněné veletržní ceny, setkání s autory, přednášky a workshopy. My vám přinášíme několik tipů, kde se na Výstavišti můžete setkat s odborníky z Univerzity Karlovy nebo jejich knižní produkcí.

Pokračování

16. května 2012


Studenti psychologie mají k dispozici první e-knihy v češtině

Šest českých e-knih získala pro studenty oboru psychologie Knihovna psychologických a sociokulturních věd v Celetné ulici, do konce roku by jich mohlo být už několik stovek. Knihovna se totiž spojila s dalšími humanitními pracovišti a knihy bude nakupovat jako konsorcium za výhodnější ceny. Studenti se tak už nebudou moct při zkouškách vymlouvat, že odborná literatura byla rozpůjčovaná. E-knihy mají čtenáři k dispozici kdykoliv a kdekoliv na neomezeně dlouhou dobu.

Pokračování

15. května 2012


Chemie na Přírodovědecké fakultě získala nejvíce ocenění z UK

Medaile a ceny Učené společnosti ČR pro rok 2012 byly uděleny na XVIII. valném shromáždění společnosti, které proběhlo 14. května v Karolinu. Laureáty cen se staly i přední osobnosti Univerzity Karlovy v Praze.

Pokračování

15. května 2012


Internet versus autorská práva: krádež, nebo nesmyslný boj?

Jak se vyrovnat s autorskými právy, když internet ruší hranice? Touto otázkou se zabývala řada odborníků na konferenci Autoři, knihy, knihovny, technologie, právo, věda a etika v době internetu aneb Pokus o mapování problému, která se uskutečnila 11. května v Praze. Proděkan Fakulty humanitních studií profesor Jan Sokol na shromáždění volal po změně současného autorského zákona. „Do budoucna by se měla lépe rozlišit míra autorství a povaha výsledného díla,“ nastínil svou představu legislativy.

Pokračování

14. května 2012


Nespořit si na důchod je hazard, varoval studenty ministr Kalousek

Studenti Univerzity Karlovy měli mimořádnou příležitost diskutovat s ministrem financí Ing. Miroslavem Kalouskem o stavu veřejných financí. Ministr se se studenty sešel ve čtvrtek 10. května na Právnické fakultě UK na pozvání Spolku českých právníků Všehrd. „Zapomeňte na to, že by vaše důchody dosáhly čtyřiceti procent platu, jako je tomu dnes,“ upozornil ministr posluchače.

Pokračování

11. května 2012


Molekulární biolog Vondrejs našel svou vědu v umění

Pár tyčí a lanek důmyslně propojených tak, že je pohromadě v různých tvarech drží jen vnitřní napětí. Fascinující sochy, kterým se říká tenzegrity, vytváří doc. RNDr. Vladimír Vondrejs, CSc., z katedry genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty UK. Od 12. května je bude vystavovat v Muzeu umění a designu v Benešově.

Pokračování

10. května 2012


S Evropskou unii vznikla nová mocná politická elita, upozornil filozof Scruton

Od konce sedmdesátých let přednášel na tzv. bytových seminářích v Československu, ve středu 9. května se sešel tentokrát už nikoli tajně se studenty Univerzity Karlovy na Právnické fakultě. Britský konzervativní filozof a politolog Roger Scruton se studenty hovořil o současném stavu Evropy i budoucnosti Evropské unie.

Pokračování

10. května 2012


CERN je velmi harmonická symfonie, říká jeho ředitel prof. Heuer

Před sto sedmdesáti lety přednášel ve Vlasteneckém sále Christian Doppler. Minulý pátek zazněla v reprezentativních prostorách Karolina přednáška neméně proslulého fyzika, generálního ředitele Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) prof. Rolfa-Dietera Heuera. Před jejím zahájením převzal prof. Heuer z rukou děkana MFF prof. Zdeňka Němečka pamětní medaili.

Pokračování

9. května 2012


Tým docenta Sklenáře získal cenu časopisu Živa

Za poutavou sérii článků o rostlinách jihoamerických And obdržel tým vedený doc. RNDr. Petrem Sklenářem, Ph.D., z katedry botaniky Přírodovědecké fakulty UK ocenění redakce časopisu Živa za nejlepší seriál roku 2011. Čestné ocenění tým vědců převzal z rukou prof. RNDr. Heleny Illnerové, DrSc., v reprezentativních prostorách Akademie věd ČR, v bubenečské vile Lanna ve středu 2. května.

Pokračování

3. května 2012


Německá agentura představila svoje granty pro doktorandy

Mezinárodní programy na podporu mladých vědců a především tzv. doktorandská kolegia prezentovala v Praze největší německá agentura podporující vědu, (DFG). Tento soukromoprávní spolek, jehož členy jsou univerzity, akademie a výzkumné organizace, získává finance z větší části od jednotlivých spolkových zemí a v roce 2010 hospodařil s rozpočtem ve výši přibližně 2,6 miliardy eur. Předností DFG je komplexní systém programů podpory pro všechny fáze vědecké kariéry.

Pokračování

2. května 2012


Na majáles v tričku a kšiltovce Univerzity Karlovy!

Dejte všem na majálesu vědět, jakou vysokou školu studujete – pořiďte si tričko Univerzity Karlovy. Ideálně by mělo být v červené barvě, která patří k tradičním symbolům nejstarší univerzity ve střední Evropě.

Pokračování

2. května 2012




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.