Výpis článků z archivu za měsíc: Květen 2014


Od politických poprav studentů Právnické fakulty UK uplynulo 65 let

V květnu před pětašedesáti lety se v pankrácké věznici ovinuly kolem krků Karla Bacílka a Borise Kovaříčka smyčky a oba studenty pražských práv usmrtily. O rok později stejný osud potkal také dalšího studenta Právnické fakulty UK Veleslava Wahla.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 28. května 2014


Multimediální výstava plná her se zamýšlí nad tím, jak se dožít stovky a užít si to

Zajímá vás, jak bude vypadat vaše tvář, až vám bude 50 nebo 70 let? Zvažujete, jak velkou mít rodinu, a přemýšlíte o tom, jak zkombinovat péči o děti s pracovními povinnostmi či jaká je pravděpodobnost, že se změní vaše pracovní kariéra? Pak zajděte na multimediální výstavu Lidé v proměnách času do Křížové chodby Karolina.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 22. května 2014


Jaký druh krásy může spasit svět, ptali se účastníci kolokvia

Mezinárodní kolokvium s názvem Jaká „krása spasí svět“? se uskutečnilo 12. a 13. května na Katolické teologické fakultě UK. Mezi netradičně umístěnými uvozovkami se skrývá citát z románu Idiot ruského spisovatele F. M. Dostojevského.

Pokračování

Mgr. Marie Benáková, 21. května 2014


Nejlepší bez přijímaček. Kamenožrout nabídne kurz geologie i v angličtině a ruštině

Uvést středoškoláky do fascinujícího světa geologie je cílem internetového korespondenčního bezplatného semináře Kamenožrout. Kromě české verze nyní organizátoři chystají i anglickou a ruskou jazykovou mutaci. Těm nejúspěšnějším řešitelům semináře fakulta promine přijímací zkoušky.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 20. května 2014


Ceny časopisu Živa putují i na Přírodovědeckou fakultu UK

Články o racích a račím moru a o ultrafialových kresbách na křídlech motýlů zařadila redakční rada a redakce časopisu Živa mezi nejlepší texty, které loni vyšly v tomto populárně-naučném přírodovědeckém periodiku. Jejich autoři, Eva Kozubíková-Balcarová a Pavel Pecháček, působí na Přírodovědecké fakultě UK.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 14. května 2014


Děkan Přírodovědecké fakulty UK odhalil bustu významného biologa Julia Sachse

Na Univerzitě Karlově během její dlouhé historie studovala a působila řada světově významných vědeckých osobností, vedle jiných i biolog a průkopník experimentální fyziologie rostlin Julius von Sachs. Jeho pobyt v Praze připomíná od úterý 6. května busta umístěná před budovou Přírodovědecké fakulty UK v Praze ve Viničné ulici. Jejím autorem je sochař Jindřich Zeithamml.

Pokračování

Helena Zdráhalová, Přírodovědecká fakulta UK, 7. května 2014


Deset let ČR v EU. Studenti si přinášejí ze zahraničí neocenitelné zkušenosti

Před deseti lety se Praha krátce po půlnoci 1. května rozzářila ohňostrojem. Hlavní město tak oslavovalo vstup České republiky do Evropské unie. První dekádu českého členství v EU si připomněla Univerzita Karlova v pondělí 5. května, když k debatě u kulatého stolu pozvala představitele tuzemské i evropské politické scény.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 6. května 2014


Botanický poklad na UK. Univerzitní herbářové sbírky patří k nejstarším na světě

Patří mezi pětadvacet nejstarších sbírek celého světa, jejich historie se začala psát už v roce 1775, za tu dobu se v nich nashromáždilo přes dva miliony položek. Herbářové sbírky UK poutají pozornost nejen tuzemských botaniků, zájem o jejich studium projevují i badatelé ze zahraničí.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 5. května 2014




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.