Výpis článků z archivu za měsíc: Červen 2008


Prejav absolventa Univerzity Karlovej v Prahe pri príležitosti 660. výročia jej založenia

Je mi cťou a milou povinnosťou, že môžem prehovoriť na slávnostnom stretnutí absolventov rôznych fakúlt Univerzity Karlovej, ktoré sa koná v Košiciach, a to pri príležitosti 660. výročia založenia našej Alma mater, organizovanom Mgr. Helenou Miškufovou zo Slovensko-českého klubu v SR.

Pokračování

30. června 2008


České akademické hry 2008

Ve dnech 14. – 20. června se konal v Brně 7. ročník Českých akademických her. Pokračuje tradice, kdy se každoročně sejdou vysokoškoláci, aby změřili síly v řadě sportovních disciplin. Letošní ročník zažil velkou změnu, byl přesunut termín her ze začátku května do poloviny června, protože se pořadatelům nepodařilo zajistit ubytování v průběhu letního semestru.

Pokračování

27. června 2008


Profesor PhDr. Jiří Holý, DrSc. laureátem Humboldt Research Award

Profesor PhDr. Jiří Holý, DrSc. z Ústavu české literatury a literární vědy se stal laureátem Humboldt Research Award, kterou každoročně udílí Nadace Alexandra von Humboldta (Alexander von Humboldt-Stiftung).

Pokračování

25. června 2008


"Bílá kniha není Bible – je to brána k diskusi"

Při debatě zástupci ministerstva několikrát vyzdvihli, že Bílá kniha je „živý organismus“ a jakýsi prostředek k vedení diskuse. V minulosti totiž podle ministra školství chyběl diskusím jakýsi rámec, který by jasně určil, která témata je nutné projednat.

Pokračování

25. června 2008


Rozloučení s profesorem Vladimírem Sadkem

Shromáždili jsme se zde, v budově původní synagogy karlínské, dnes sboru Církve československé husitské, abychom se naposled rozloučili se zesnulým profesorem University Karlovy, Vladimírem Sadkem. Před více než čtyřiceti léty se poprvé setkaly naše životní osudy a od té doby až do jeho náhlého, pro mě tak nečekaného odchodu,  byly naše životní dráhy úzce spjaty.

Pokračování

20. června 2008


PŘEDNÁŠKA: Reforma zdravotního pojištění: zdravotní systém sociální nebo socialistický?

E-klub studentů Institutu ekonomických studií FSV UK upořádal přednášku na, které vystoupili zástupci ministerstva zdarvotnictví, včetně ministra MUDr. Tomáše Julínka, MBA. V semináři se přednášející snažili posluchačům vysvětlit jednotlivé body připravované reformy českého zdravotnictví.

Pokračování

17. června 2008


Usnesení 96. zasedání Pléna České konference rektorů

ČKR  požaduje zásadní změnu rozpočtového rámce pro veřejné vysoké školy s výhledem na roky 2009-2011, který je v příkrém rozporu s programovým prohlášením vlády ČR. ČKR požaduje, aby v rozpočtu veřejných vysokých škol byly plně započteny výkony a oprávněné navýšení prostředků s ohledem na předpokládaný růst mezd a vývoj inflace

Pokračování

13. června 2008


Zemřel prof. RNDr. Zbyněk Šmahel, CSc.

Univerzita Karlova v Praze  Přírodovědecká fakulta s hlubokým zármutkem oznamuje, že dne 7. června 2008 zemřel Prof. RNDr. Zbyněk Šmahel, CSc.

Profesor Zbyněk Šmahel věnoval oboru antropologie celý svůj profesní život.

Pokračování

12. června 2008


Mezinárodní konference SIA 2008 na Farmaceutické fakultě UK v Hradci Králové

Na půdě Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové proběhla ve dnech 2. – 4. června 2008 mezinárodní konference SIA 2008, pořádaná v rámci oslav 660. výročí Univerzity Karlovy v Praze.

Pokračování

12. června 2008


Suburbanizace.cz

Děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze prof. RNDr. Pavel Kovář, CSc.  a hejtman Středočeského kraje Ing. Petr Bendl zahájili 6. června 2008 výstavu s názvem Suburbanizace.cz  …bydlím v satelitním městečku.

Pokračování

11. června 2008


Právní úprava vysokého školství

Komentovaný zákon o vysokých školách bohužel zatím nebyl vydán. Všichni, kdo ke své práci zákon o vysokých školách potřebují, by jistě komentář či alespoň vydání s poznámkami uvítali, zatím se tedy musí spokojit s holým textem zákona, popř. využít recenzovanou publikaci, která však obsahuje předpisy platné a účinné k roku 2003.

Pokračování

5. června 2008


První pražské Vědohraní

První pražské Vědohraní proběhlo v pondělí 2. června 2008 na Novoměstské radnici v Praze. Pro děti školního věku byly připraveny soutěže, hrátky a pokusy, každou hodinu se také konaly srozumitelné přednášky odborníků.

Pokračování

5. června 2008


Zemřel prof. Vladimír Sadek, CSc.

Akademická obec Husitské teologické fakulty UK s hlubokým zármutkem oznamuje akademické obci i laické veřejnosti, že nás náhle opustil prof. Vladimír Sadek, CSc., profesor hebraistiky a judaistiky na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy.

Pokračování

4. června 2008


“Nothing less than some fundamental rethinking is needed”

Idea pokroku v medicíně podle prof. Callahana lidem nabízí falešnou jistotu manipulovatelnosti se smrtí a stářím. Technologie a vědy nepopiratelně přispěly k prodloužení života a zájmu o zdraví, ale z ekonomických a demografických důvodů tento trend není trvale udržitelný. Přidělování nákladné péče (známé pod anglickým termínem rationing) je nevyhnutelné a s tím souvisí dohoda o etických pravidlech takového rozhodování.

Pokračování

3. června 2008


Byla podepsána dohoda o spolupráci mezi Univerzitou Karlovou a Universidad Central de Venezuela

Rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl podepsal s prof. Antonio Parísem, rektorem Universidad Central de Venezuela, Caracas dohodu o vzájemné spolupráci obou univerzit. Jedná se o první venezuelskou univerzitu, se kterou UK podepisuje smlouvu.

Pokračování

2. června 2008




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.