Výpis článků z archivu za měsíc: Červen 2009


Evropské univerzitní společenství: Osm století svobodné kultivace intelektu a služby společnosti

Setkáváme se na půdě staroslavné lipské university v roce celoněmecky význačného kulturního jubilea: uplynulo 600 let od jejího založení. Jinými slovy: je to již 600 let soustavné akademické výuky, šest století vědecké excelence, šest století závažných impulsů saské i šíře středoevropské společnosti a také šest století středoevropských debat o tom, co je vlastně účelem university a co je cílem akademického vzdělání.

Pokračování

24. června 2009


Prohlášení rektora k aktuální situaci reformy financování vědy a výzkumu

Nelze však pominout to, že důvodová zpráva k této novelizaci předpokládala významné navýšení prostředků na vědu a výzkum počínaje rokem 2010 (o cca 8%). Ukazují-li dnes vládní materiály, že k tomuto navýšení nedojde, jde přinejmenším o krátkozrakou politiku. Ani v situaci globální hospodářské krize nemůže být stagnace státních výdajů na vědu a výzkum vydávána za úspěch, ostatně přístup některých evropských vlád ukazuje, že prozíravější politika je reálně možná.

S tímto prohlášením se dne 25/6/2009 jednomyslně ztotožnila Vědecká rada UK.

Pokračování

24. června 2009


Nová tvář bývalé menzy kolejí 17. listopadu

Univerzita Karlova v Praze a Fakulta humanitních studií UK v Praze Vás srdečně zvou na prezentaci architektonické soutěže na přestavbu objektu bývalé menzy kolejí 17. listopadu v Praze 8 pro potřeby Fakulty humanitních studií UK. Návrhy budou vystaveny od 23. do 26. června 2009, denně od 10 do 18 hodin. Projekty představují ateliéry: HŠH architekti, Chalupa architekti, Kuba & Pilař architekti, Projektil architekti, Šrámková architekti.

Pokračování

23. června 2009


Projev rektora Václava Hampla při příležitosti 90. výročí založení Univerzity Komenského

V kontextu s celospolečenskými proměnami je to také devadesát netriviálních let často složité cesty k akademické nezávislosti a svobodě a také téměř celé jedno století, ve kterém tato univerzita dokázala nalézt dostatek mravní síly, odvahy, sebereflexe a intelektuálního potenciálu, jimiž stvrdila svůj duchovní i praktický význam pro stát i společnost.

Pokračování

22. června 2009


Český příspěvek ke změně evoluční biologie

Mezinárodní tým vědců, jehož součástí je i Radka Symonová z Přírodovědecké fakulty UK, učinil převratný objev. Studie prezentovaná dne v prestižním časopise Science prokázala přítomnost tzv. obřích spermií u 100 milionů let starých korýšů skupiny lasturnatky (Ostracoda) a významně tak posunula laťku možností poznání evoluční biologie a paleontologie.

Pokračování

19. června 2009


Komentář české spoluautorky ke článku v časopise Science

Náš článek přináší důkazy o přítomnosti tzv. obrovských spermií u samců a oplodněných samic 100 milionů let starých mikroskopických korýšů skupiny lasturnatky (Ostracoda). Důvodů, proč byl tento článek přijat k publikování v tak prestižním časopise, jako je Science, je hned několik.

Pokračování

19. června 2009


Pedagog pouhým zdrojem kreditů

Řada studentů dnes považuje vysokoškolské studium za základní předpoklad další úspěšné kariéry, současně však za určité břemeno, které jim brání naplno se zapojit do pracovního procesu a co nejrychleji uspokojit své materiální potřeby. (Projev u příležitosti slavnostního jmenování docentů UK, 17. 6. 2009).

Pokračování

18. června 2009


ThLic. Prokop Brož, Th.D. - kandidát na funkci děkana

Akademický senát Katolické teologické fakulty na zasedání  dne 15. června 2009 zvolil ThLic. Prokopa Brože, Th.D. kandidátem na funkci děkana Katolické teologické fakulty.

Pokračování

18. června 2009


Univerzita Karlova má padesát nových docentů

17. června 2009 se ve Velké aule Karolina uskuteční slavnostní jmenování docentů Univerzity Karlovy. Dekret noví docenti převezmou z rukou rektora po slavnostním obřadu, který začíná v 10 hodin.

Pokračování

17. června 2009


Podpis zakladací smlouvy Pražského centra primární prevence, o.p.s.

V pondělí 15. června 2009 podepsali rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl a primátor hl. města Prahy  MUDr. Pavel Bém zakládací smlouvu o založení obecně prospěšné společnosti   – Pražské centrum primární prevence. Úspěšně tím byla završena přípravná faze celého projektu, slavnostně zahájená v září 2008 v prostorách Centra v Rytířské ulici, které pro tento účel magistrát vyčlenil.  

Pokračování

16. června 2009


Hledáme dokumenty pro výstavu Sametová revoluce

Pokud byste měli zájem podílet se na výstavě svými dokumenty, fotografiemi, vzpomínkovými texty, filmy apod., je to možné. Hlavní důraz bude kladen na archiválie a originální dokumenty, které by se mohly nacházet ve Vašich osobních archivech.

Pokračování

16. června 2009


Podpořte Světový den uprchlíků

Během své téměř pětapadesátileté existence pomohlo UNHCR více než padesáti miliónům lidí, kteří museli nedobrovolně prchnout z domova a začít nový život. V současné době poskytuje UNHCR více než 30 miliónům lidí na celém světě. Pokud byste se uprchlíků zeptali, co si přejí nejvíc na světě, téměř jistě by vám odpověděli - "najít domov."

Pokračování

16. června 2009


Smažená ledvina s panem Bloomem – letos po sto letech

16. června 1954 se skupinka literátů a spřízněných duší v Dublinu rozhodla uspořádat soukromou pouť po stopách hrdinů Odyssea, nejslavnějšího románu Jamese Joyce (1882-1941), a nevědomky tak založila novodobou tradici.

Pokračování

16. června 2009


Tak trochu jiné století. Univerzita Karlova zakusila Den pana Blooma

Bloomsday je už od roku 1954 každoroční svéráznou připomínkou osobnosti Jamese Joyce a jeho snad nejznámějšího díla Odysseus. Dnem pana Blooma, ve kterém se odehrává celý děj tohoto více jak sedmisetstránkového románu, je 16. červen. V prostorách Karolina si ho dnes připomněli také studenti i profesoři Univerzity Karlovy. Společenské setkání spojené se čtením Joyceova románu se uskutečnilo pod záštitou velvyslance Irska v České republice Jeho Excelence Donala Hamilla s chotí.

Pokračování

16. června 2009


Usnesení 101. zasedání Pléna České konference rektorů

Plénum České konference rektorů (ČKR) přijalo na svém 101. zasedání v Čeladné dne 11. 6. 2009 následující usnesení:

Pokračování

12. června 2009


Evropa je jedna. Laureátem Ceny sv. Vojtěcha za rok 2009 je Árpád Göncz

Ve Vlasteneckém sále Karolina bylo dnes zahájeno Mezinárodní kolokvium nadace Adalbert-Stiftung-Krefeld. Jeho úvodní část patřila letošnímu nositeli Ceny sv. Vojtěcha 2009, jímž se stal bývalý prezident Maďarska, politik a spisovatel Dr. Árpád Göncz. Cenu převezme z rukou prezidenta Václava Klause zítra na Pražském Hradě.

Pokračování

12. června 2009


Botanická zahrada zve do svých skleníků

Mají trny a krásně kvetou. Červeně, žlutě, zeleně... Ne, nejsou to růže, ale kaktusy. A právě nyní mohou návštěvníci obdivovat jejich krásu na výstavě kaktusů a sukulentů v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK. V ulici Na Slupi v Praze 2 je otevřena až do 21. června.

Pokračování

9. června 2009


Běh Praha-Lipsko. Etapa 4.

Dnešní „jen“ 66 km dlouhá etapa startovala z Freiberského atletického stadionu, na kterém se konal místní přebor škol. O mladé diváky tak nebyla nouze a bylo nám potěšením způsobit milé zpestření jejich programu.

Pokračování

8. června 2009


Běh Praha-Lipsko. Etapa 3.

Dnes byl před běžce postaven nejtěžší úkol celé trasy, překonat Krušné hory. Počasí nakonec ukázalo svou vlídnější tvář a nepříznivá předpověď se nevyplnila. Přesto si běžci za dnešní výkon zaslouží velké uznání. Za cíl trasy bylo vybráno univerzitní město Freiberg. V cíli všechny přivítal primátor města, který pak prof. Kruga, hlavní organizátory a běžce pozval na krátké posezení na radnici.

Pokračování

8. června 2009


Lidské hodnoty a problémy rozvoje civilizace: Vyhlášení čtrnáctého ročníku soutěže o Cenu Josefa VAVROUŠKA pro rok 2009

Vědecká rada Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze vyhlašuje veřejnou soutěž o Cenu Josefa VAVROUŠKA. Základní zaměření předkládaných prací by mělo souviset se vzájemným vztahem přírody, společnosti a kultury.

Pokračování

5. června 2009


Běh Praha-Lipsko. Etapa 1.

Dne 3. června v 12:30 byl za přítomnosti rektorů a děkanů obou univerzit odstartován Běh Praha  -Lipsko. Start byl proveden výstřelem z pistole z ruky rektora Univerzity Lipsko prof. Häusera v historických prostorách Hradčanského náměstí.

Pokračování

5. června 2009


Běh Praha-Lipsko. Etapa 2.

Start druhé etapy byl umístěn do překrásného kladenského sportovního areálu Sletiště. Závodníky dnes čekala nejdelší etapa celého běhu dlouhá 81 km s cílem ve statutárním městě Mostu. Běžci tak překročí hranice dvou krajů, středočeského a ústeckého.

Pokračování

5. června 2009


Václav Bunc: Běh Praha-Lipsko je spojením kultury těla a ducha

Za mohutného povzbuzování přihlížejících a zájmu pozvaných hostů i náhodných kolemjdoucích byl včera ve 12.30 hodin na pražském Hradčanském náměstí odstartován unikátní běh, jakási pětice půlmaratónů, jehož cílem bude Univerzita Lipsko. Trasa, spojující dva státy a dvě univerzity v průběhu šesti staletí, je téměř 300 km dlouhá a na běžce čekají v horském terénu nemnohé svízele. Sportovce přišel povzbudit děkan Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy Prof. Ing. Václav Bunc, CSc..

Pokračování

4. června 2009


Několik poznámek k médiím a extremismu.

V poslední době se množí projevy extremismu, respektive informace médií o provokacích extrémistů. Proto Fakulta humanitních studií a Ivan Gabal analysis a consulting uspořádala seminář, který se měl této tematice věnovat. Základní myšlenkou bylo, kolik příspěvků věnují média extremismu, zda je vhodné o takových aktivitách informovat, a jak se s touto tématikou média vyrovnávají.

Pokračování

2. června 2009


600 let Lipské Univerzity. Běh Praha – Lipsko: Studenti a zaměstnanci poběží z Prahy do Lipska

Celkem čtyřicet studentů a zaměstnanců Univerzity Karlovy a Univerzity Lipsko poběží ve dnech 3. až 7. června trasu Praha – Lipsko, a to u příležitosti 600. výročí založení Univerzity Lipsko. (Tisková zpráva, 2. června 2009)

Pokračování

2. června 2009


Běh Praha – Lipsko je připomenutím, výzvou i oslavou.

Organizátoři si vskutku pro „Běh Praha – Lipsko“ nemohli vybrat lepší trasu než bývalou „solnou stezku.“ V těchto dnech totiž téměř 300 km dlouhou cestu mezi dvěma partnerskými univerzitami skropí svým potem celkem čtyřicet studentů a zaměstnanců Univerzity Karlovy a Univerzity Lipsko. Běh bude odstartován zítra 3. června ve 12.30 hodin na Hradčanském náměstí v Praze a skončí 7. června v areálu lipské univerzity. Společná sportovní akce, vedoucí po trase, po které se před 600 lety vydali také zakladatelé Univerzity Lipsko, je svéráznou oslavou 600. výročí jejího vzniku, dalším cílem je obě univerzity blíže představit a poukázat na jejich dlouholetou spolupráci.

Pokračování

2. června 2009


Druhé pražské Vědohraní děti bavilo

Matematika a fyzika patří u dětí mezi ty méně oblíbené předměty. Že i tyto obory mohou být zábavné, předvedli na Novoměstské radnici v Praze zástupci Matematicko-fyzikální fakulty UK, ale i studenti z dalších škol, kteří přišli školáky do tajů pokusů zasvětit jako dobrovolníci. Odpoledne pak bylo vyhrazeno dospělým, pro něž odborníci z MFF UK a AV ČR připravili popularizující přednášky.

Pokračování

2. června 2009


Integrace je a není legrace. Pozvánka na výstavu

Přijďte si sáhnout na pohádku, přijďte si zkusit číst jako dyslektik, psát jako dysgrafik, přijďte zkusit chůzi s bílou holí... Přijďte na výstavu Integrace je a není legrace.

Pokračování

1. června 2009


Nadační fond Bernarda Bolzana vyhlásil soutěž o nejlepší vědeckou práci ve fyzice, informatice a matematice za rok 2009

Správní rada Nadačního fondu Bernarda Bolzana vyhlašuje soutěž o nejlepší vědeckou práci ve fyzice, informatice a matematice za rok 2008. Soutěž se řídí pravidly, které schválila správní rada NF BB a které jsou uvedeny v statutu soutěže.

Pokračování

1. června 2009


Renesance mladých mužů připravených k boji. Pozvánka na přednášku

Francouzské středisko pro výzkum ve společenských vědách (CEFRES), Ústav světových dějin a Ústav českých dějin zvou na přednášku Oliviera Farona "La culture de guerre dans la France de la premiere moitie du XXe siecle (Kultura válek ve Francii v 1. pol. 20. století)" pořádanou 8. června v 17:30, v hlavní budově FF, v č. 200.

Pokračování

1. června 2009




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.