Výpis článků z archivu za měsíc: Červen 2010


Praha hostí bohemisty z celého světa

Až do 2. července 2010 trvá v pořadí čtvrtý kongres světové literárněvědné bohemistiky, na jehož pořádání se podílejí Ústav pro českou literaturu Akademie věd ČR, v. v. i., Ústav české literatury a literární vědy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a Památník národního písemnictví v Praze.

Pokračování

30. června 2010


Usnesení 106. zasedání Pléna České konference rektorů

ČKR vyzývá ministryni školství, mládeže a tělovýchovy, aby se opětovně zabývala návrhem na složení Akreditační komise, zejména s ohledem na některé diskutabilní kroky Akreditační komise v poslední době.

Pokračování

25. června 2010


XXII. Mezinárodní James Joyce Symposium

JAMES JOYCE SYMPOSIUM je významnou akademicko-kulturní událostí s více než čtyřicetiletou tradicí, jež se koná každé dva roky v některém z významných měst na evropském kontinentě (Dublin, Londýn, Paříž, Řím). Symposia jsou pravidelně odporována vládami a vyslanectvími mnoha států a stojí také v popředí zájmu médií. JAMES JOYCE SYMPOSIUM 2010 V PRAZE bylo zahájeno 13. 6. slavnostním ceremoniálem v Karolinu, během něhož účastníky pozdravil rektor Univerzity Karlovy, prof. Václav Hampl, děkan Filozofické fakulty, dr. Michal Stehlík, velvyslanec irské republiky v České republice, jeho excelence Richard Ryan, a za hostitelský výbor promluvil dr. Louis Armand.

Pokračování

24. června 2010


V Botanické zahradě otevřen Geologický park

Dne 22. června 2010 byla v Botanické zahradě PřF UK, Na Slupi 16 otevřena stálá geologická expozice „Horniny a geologický vývoj Českého masivu.“  Geologický park slavnostně otevřel děkan Přírodovědecké fakulty UK prof. RNDr. Bohuslav Gaš, CSc. 

Pokračování

22. června 2010


Udělení japonského státního vyznamenání prof. Zdence Švarcové

Japonská vláda rozhodla dne 29. 4. 2010 o udělení Řádu vycházejícího slunce, zlaté paprsky s nákrční stuhou prof. Zdence Švarcové, Dr. za její zásluhy při výuce japonštiny, za propagaci japonské literatury a za její přispění k rozvoji přátelských vztahů mezi Japonskem a Českou republikou.

Pokračování

22. června 2010


Kdokoli s Indií zachází, nevystačí jen s angličtinou. Univerzita Karlova hostí mezinárodní indologickou konferenci

Oceněním nepřetržité péče o rozvoj studií a všech oblastí vědeckého bádání vztahujícímu se k indickému subkontinentu a zejména důrazu, jaký česká indologie od poloviny minulého století kladla na studium moderním jazyků Indie, což byl v té době ve světě průkopnický čin, bylo rozhodnutí uspořádat v Praze na půdě Univerzity Karlovy mezinárodní konferenci „Indological Studies and Research: Languages, Literatures, History and Culture - Indological Identities.“ Dvoudenní konference začala v Císařském sále Karolína dnes v dopoledních hodinách uvítáním delegátů z Indie, ČR, Chorvatska, Polska, Litvy a Bulharska.

Pokračování

18. června 2010


Komentář Univerzity Karlovy k tématu školné

Zavedení školného a otázku školného vůbec považuje UK primárně za politickou otázku a politické rozhodnutí. Dosud není zřejmé, zda politická dohoda směřuje k přímému či k odloženému školnému. V každém případě však upozorňujeme na nutnost ošetření toho, aby školné nepůsobilo jako sociální síto. Není možné, aby nadaný a kvalitní uchazeč o studium nenastoupil na vysokou školu z toho důvodu, že nebude mít finanční prostředky na pokrytí školného. Proto by vedle dosavadní státní podpory a vedle stávajících stipendií poskytovaných vysokými školami měly být předem zavedeny i další nástroje finanční pomoci studentům.

Pokračování

17. června 2010


Stanovisko Univerzity Karlovy ke změně financování výuky na vysokých školách

Univerzita Karlova souhlasí s většinou základních principů změny financování výuky na vysokých školách, která byla dohodnuta na jednání MŠMT a pověřených zástupců vysokých škol dne 16. června 2010.

Pokračování

17. června 2010


Otevřený dopis prof. Elledera

Zhodnocením kvality doktorských studií se můžete nepříliš náročnou cestou dozvědět velmi mnoho o kvalitě výzkumu na vysokých školách a provést případně jejich srovnání. Velmi přínosné by to bylo zejména na fakultách, které připravují absolventy k praktickému zaměstnání a kde prakticky zaměřené, publikovatelné studie mohou být omylem považovány za výzkumné. Typicky na lékařských fakultách. Optimální výsledek by byl dosažen mezinárodním auditem, jistě finančně náročným (šlo by však o dobrou investici), ale i běžně dostupná data z dostupných databází by mohla být informativní. Navrhoval bych následné body:

Pokračování

16. června 2010


Profesor Jaroslav Vacek převzal státní vyznamenání Mongolské republiky

Medaili udělil prof. Vackovi prezident Mongolské republiky Cahiagiin Elbegdordž výnosem ze dne 6.4.2010 za výsledky badatelské a pedagogické práce v oblasti mongolistiky, kterými přispěl k rozvoji styků s Mongolskou republikou. Dalším vyznamenaným byl Ing. Vladimír Lorenz, ředitel odboru mimoevropských zemí Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Pokračování

15. června 2010


FF UK převzala stipendia na prestižní britské univerzity

Dne 1. června 2010 převzal již počtvrté děkan FF UK Michal Stehlík, Ph.D. a proděkanka pro zahraničí doc. PhDr. Lenka Šulová, CSc. od zástupce Anglo-Czech Educational Fund stipendia pro mladé vědecké pracovníky určená pro studium na prestižních britských univerzitách. Pro akademický rok 2010/2011 bylo z celkového počtu šesti uchazečů stipendium uděleno třem.

Pokračování

10. června 2010


Ceny předsedy Grantové agentury ČR byly předány

V refektáři Profesního domu Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze dnes byly předány Ceny předsedy Grantové agentury České republiky /GA ČR/ nejlepším řešitelským týmům. Předání ceny se zúčastnili předsedové hodnotících panelů GA ČR, členové Rady pro výzkum, vývoj a inovace, představitelé Akademie věd ČR, vysokých škol, Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR a zástupci tisku. Mezi čtyřmi řešitelskými týmy, které cenu získaly, je projekt PhDr. Mgr. Jana Štochla, Ph.D. z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy „Modelování vazeb mezi asymetrií motorických symptomů Parkinsonovy nemoci a lateralitou těla.“

Pokračování

10. června 2010


9. České akademické hry

Součástí oslav 100 let trvání českého vysokoškolského sportu jsou i 9. České akademické hry, které se letos konají od 6. do 12. června. Jejich pořadateli jsou České vysoké učení technické v Praze a Česká zemědělská univerzita v Praze.

Pokračování

8. června 2010


Zdraví, síla, krása. Český vysokoškolský sport oslavil 100 let

100 let trvání českého vysokoškolského sportu založeného v roce 1910 dr. Františkem Smotlachou dnes oslavila Česká asociace univerzitního sportu slavnostním zasedáním ve Velké aule Karolina Univerzity Karlovy v Praze. Zúčastnily se ho význačné osobnosti národního i mezinárodního univerzitního sportu, představitelé českých univerzit, českého sportu a společenské a politické reprezentace ČR.

Pokračování

8. června 2010


Hic Salta!

Druhé číslo čtvrtletníku Fakulty tělesné výchovy a sportu přináší např. rozhovor s předsedkyní Akademického senátu doc. Kohlíkovou.

Pokračování

4. června 2010


Je libo pohladit si hroznýše královského? Dětská pouť 2010 v zahradách 1. LF UK a VFN

Potěžkat nohu nebo ucho slona afrického, gorilí lebku či torzo přední nohy žirafy, sebrat odvahu a pohladit si živého hroznýše královského, sledovat výcvik policejních psů, ošetřit plyšáka v Nemocnici pro medvídky, hopsat dle libosti ve skákacích stanech, navštívit Útulek pro opuštěná zvířátka, podívat se na pohádku s příznačným názvem Dešťová víla v podání souboru DAMÚZA, rozluštit kvíz ve stánku pražské ZOO a poslechnout si i krátké životopisy a pracovní profily jednotlivých zvířat, nebo jen tak mlsat rozkošně se smějící koláčky a hromady lízátek, mohly 1. června na Dětské pouti 2010 od 14:00 hodin návštěvníci Psychiatrické a Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN.

Pokračování

2. června 2010


Třetí pražské Vědohraní ukázalo, že fyzika není ani dívkám cizí

Novoměstská radnice v Praze hostila 31. května 2010 již třetí ročník akce Vědohraní, jejíž dopolední program pro školy tentokrát připravila Matematicko-fyzikální fakulta UK ve spolupráci s  Asociací malých debrujárů ČR.  Odpoledne pak bylo opět vyhrazeno dospělým, pro něž odborníci z MFF UK a AV ČR připravili popularizující přednášky.

Pokračování

1. června 2010


Habemus decanum. Do svého úřadu byl uveden nový děkan ETF UK

Na slavnostním shromáždění ve velké posluchárně Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy byl dnes rektorem UK prof. Václavem Hamplem slavnostně uveden do svého úřadu nový děkan ETF doc. dr. Jindřich Halama. Akademický senát ETF UK zvolil doc. dr. Halamu kandidátem na děkana jednomyslně na svém zasedání 20. dubna 2010.

Pokračování

1. června 2010




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.