Výpis článků z archivu za měsíc: Červen 2011


Václav Straka žil téměř jedno století. Poctivě se vším, co přineslo

V Praze po krátké nemoci ve věku 97 let zemřel 11. června 2011 absolvent Univerzity Karlovy a veterán 2. světové války plk. v.v. Václav Straka. Byl to zkušený učitel, redaktor a šéfredaktor, ale také velký sportovec. Před druhou světovou válkou získal stipendium v Belgii, po Mnichově se aktivně zapojil do odbojové činnosti a s československými vojáky se dostal do Anglie. 17. listopadu 1940 se stal členem výboru Ústředního svazu československého studentstva v zahraniční armádě. Se speciálním vojenským oddílem se pak jako jeden z prvních Čechoslováků vrátil do vlasti.

Pokračování

30. června 2011


Páté patro Filozofické fakulty otevřeno!

Děkan Filozofické fakulty doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D včera slavnostně otevřel nové prostory fakulty v pátém patře. Nástavbu hlavní budovy FF UK si přišla prohlédnout také náměstkyně ministra školství, mládeže a tělovýchovy Ing. Eva Bartoňová, prorektor pro investiční výstavbu prof. Milan Tichý a autor projektu akademický architekt Vlastimil Vagaday.

Pokračování

29. června 2011


FF UK převzala stipendia na prestižní britské univerzity

V červnu 2011 převzal děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D., a proděkanka pro zahraničí prof. PhDr. Ivana Čeňková, CSc., již po páté od zástupce Anglo-Czech Educational Fund stipendia pro mladé vědecké pracovníky určená pro studium na prestižních britských univerzitách. Stipendium na akademický rok 2011/2012 získalo pět z celkového počtu šestnácti uchazečů.

Pokračování

28. června 2011


Jsem rád, že to, co jsem napsal, se neházelo do sběru

Profesor Zdeněk Sázava převzal 23. června 2011 z rukou prof. PhDr. Ivana Jakubce, CSc., prorektora UK pro doktorské studium a akademické kvalifikace, dekret o jmenování emeritním profesorem Univerzity Karlovy. Návrh na udělení titulu podala minulý měsíc vědecká rada Husitské teologické fakulty u příležitosti 80. narozenin prof. Sázavy.

Pokračování

27. června 2011


Jakou roli hrají církve a náboženství v naší sekularizované společnosti?

Na Katolické teologické fakultě UK proběhla 24. a 25. června konference na téma Situace diaspory a procesy sekularizace v Čechách a Německu. Společně ji pořádaly Centrum pro studium migrace a Katedra teologické etiky a spirituální teologie KTF UK a Teologické badatelské kolegium (Theologisches Forschungskolleg) na Erfurtské univerzitě.

Pokračování

27. června 2011


Více než čtvrtina nových profesorů je z UK

Dvacet tři nových profesorů získala dnes Univerzita Karlova. Ve Velké aule Karolina předal jmenovací dekrety prezident republiky Václav Klaus za účasti náměstka ministra školství, mládeže a tělovýchovy Ivana Wilhelma a ministra obrany Alexandra Vondry. Prezident jmenoval na návrh vědeckých a uměleckých rad vysokých škol celkem 80 nových profesorů.

Pokračování

24. června 2011


Interpretace práva je především úzce spojena s jeho aplikací

Čtyři desítky příspěvků zazněly na dvoudenní mezinárodní konferenci Právnické fakulty UK, která nesla název Metodologie interpretace práva jako záruka právní jistoty v demokratickém právním státě. Konference se uskutečnila v rámci grantového projektu GA ČR; jejím výstupem bude stejnojmenná kolektivní monografie. Pořadatelem konference, jež se konala 23.–24. června 2011, je Katedra teorie práva a právních učení.

Pokračování

24. června 2011


Centrum ázerbájdžánských a kaspických studií na Filozofické fakultě UK

Dne 21. června 2011 děkan Filozofické fakulty doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D. a J. E. velvyslanec Ázerbájdžánu v Praze Tahir Taghizadeh podepsali grantovou smlouvu o zřízení Centra ázerbájdžánských a kaspických studií při Ústavu Blízkého východu a Afriky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Pokračování

23. června 2011


Jsou evropské jazyky ohroženy?

Na mezinárodní konferenci META-FORUM, která se koná v Budapešti 27. a 28. června 2011, budou účastníci diskutovat o využití nejnovějších informačních technologiích pro podporu evropské mnohonárodní a mnohojazyčné společnosti. META-FORUM se koná jako oficiální akce maďarského předsednictví EU.

Pokračování

22. června 2011


Ocenění publikace FF UK

Cenu Josefa Hlávky za vědeckou literaturu za rok 2010 získala v kategorii společenských věd kniha Jany Hubkové Fridrich Falcký v zrcadle letákové publicistiky. Cenu uděluje každoročně Nadace Český literární fond ve spolupráci s nadací Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových. Slavnostní vyhlášení proběhlo 20. června 2011 na zámku v Lužanech u Plzně. Po Ceně rektora UK a nminaci na cenu Magnesia Litera je to v letošním roce již třetí významné ocenění této výjimečné publikace.

Pokračování

22. června 2011


Excelence jako známka pro vysoké školy? Debata s náměstkem ministra školství

Český výzkum není příliš efektivně řízen, je chronicky podfinacován a jeho výsledky překvapivě nejsou až tak hrozné. Na úterním Fóru Hospodářských novin citoval dosud nezveřejněný mezinárodní audit české vědy náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy Ivan Wilhelm. Zároveň během debaty vyvrátil informaci Lidových novin, že by ministr Josef Dobeš chtěl pracovat na vysokoškolském zákonu od nuly.

Pokračování

22. června 2011


Byly předány Ceny Josefa Hlávky a Cena Milana Sojky

Zámek v Lužanech u Přeštic na Plzeňsku se stal dějištěm udělení významných cen za vědeckou literaturu za rok 2010 – Ceny Josefa Hlávky a Ceny Milana Sojky. Ceny byly laureátům předány 20. června 2011. Cena Josefa Hlávky je udělována společně s Nadací Český literární fond a Nadáním Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových, Cenu Milana Sojky udělují Vysoká škola ekonomie a managementu, o. s. p. a Národohospodářský ústav Josefa Hlávky.

Pokračování

21. června 2011


Světově uznávaní odborníci diskutovali o jazykových dovednostech dětí

Ve spolupráci s Pedagogickou fakultou UK se ve dnech 4. a 5. 6. uskutečnila mezinárodní konference ELDEL. Konference se stala vrcholnou událostí projektu Rozvoje gramotnosti v evropských jazycích, který realizuje katedra psychologie Pedagogické fakulty UK a dalších šest evropských univerzit jako součást grantové podpory 7. rámcového programu EU.

Pokračování

20. června 2011


Trvalé pouto. Užitečná tradice setkání absolventů Právnické fakulty UK

„Všichni máte něco společného, co vás navždy spojuje, a to je tato alma mater. Absolventský diplom je nejen formálním potvrzením vaší odborné dovednosti, ale i výrazem trvalého pouta, které vás bude s univerzitou a její Právnickou fakultou spojovat natrvalo.“ Částí projevu, kterým děkan Právnické fakulty oslovuje studenty a loučí se s nimi při jejich promoci, začalo setkání představitelů Právnické fakulty Univerzity Karlovy s jejími absolventy, které se uskutečnilo 17. června 2011 v prostorách fakulty.

Pokračování

20. června 2011


V Motole budoucí lékaře vítají veselé laboratoře místo vojenských budov

Novou budovu teoretických ústavů 2. lékařské fakulty UK dnes slavnostně otevřel rektor UK prof. Václav Hampl společně s děkanem doc. Ondřejem Hrušákem. Součástí oslav se stala neformální vernisáž výstavy obrazů a fotografií pedagogů i studentů fakulty a také hudební festival MotolFest.

Pokračování

17. června 2011


Na naší univerzitě si zahraniční studenti snadno plní svá očekávání

Univerzita Karlova se stává pro zahraniční studenty stále atraktivnějším místem pro studium. Vyplývá to z nedávno zveřejněné statistiky Evropské komise o programu Erasmus. Na současné trendy programu Erasmus jsem se zeptala Michala Maršálka, institucionálního koordinátora vzdělávacích programů EU.

Pokračování

16. června 2011


Workshop se věnoval přenosu myšlenek a tradic staroegyptské kultury

Dne 7. června se na Filozofické fakultě konal workshop s názvem „The Heritage of Ancient Egypt in the Culture of Islamic and Modern Egypt“, jehož se účastnili zaměstnanci a studenti z Ústavu Blízkého východu a Českého egyptologického ústavu FF UK a rovněž kolegové z egyptských univerzit Ajn Šams, Minia University a American University in Cairo. O workshop projevilo zájem i Velvyslanectví Egyptské arabské republiky a paní velvyslankyně se části programu osobně zúčastnila.

Pokračování

16. června 2011


Postup UK na fakultách, na kterých se dne 16.6. budou konat zkoušky

Informace k termínům přijímacích zkoušek a státních závěrečných zkoušek (SZK) a k dalším zkouškám probíhajícím na UK v termínu 16/6, v souvislosti s dopravní stávkou.

Pokračování

14. června 2011


Informace k termínu přijímacích zkoušek konaných dne 16. 6. 2011 na UK

Informace k termínu přijímacích zkoušek, konaných dne 16. 6. 2011 na Univerzitě Karlově v Praze, v souvislosti s dopravní stávkou zveřejní UK na svém webu v úterý 14.6.2011 v dopoledních hodinách.

Pokračování

13. června 2011


Dětská stomatologická klinika v Motole je excelentní pracoviště

S novými trendy dětské stomatologie se mohli seznámit účastníci mezinárodní konference uspořádané k 40. výročí založení Dětské stomatologické kliniky při Fakultní nemocnici v Motole. Jednodenní mezinárodní sympozium zahájil ředitel Fakultní nemocnice v Motole JUDr. Ing. Miloslav Ludvík, MBA. společně s děkanem 2. LF UK doc. MUDr. Ondřejem Hrušákem, Ph.D.

Pokračování

13. června 2011


FF UK podepsala smlouvu o spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů

Dne 9. 6. 2011 podepsali děkan FF UK v Praze doc. Michal Stehlík, ředitel ÚSTR Mgr. Daniel Herman a ředitelka ABS dr. Jana Poddaná smlouvu o spolupráci, která je zaměřena na kooperaci při doktorských projektech realizovaných na FF UK v Praze. Pro doktorandy fakulty s tématy zaměřenými na české dějiny po roce 1939 se jedná o mimořádnou příležitost konzultací a přístupu k materiálům

Pokračování

10. června 2011


Předsedou České konference rektorů bude rektor UK Václav Hampl

Českou konferenci rektorů povede v příštích dvou letech rektor Univerzity Karlovy v Praze Václav Hampl. Vystřídá dosavadního předsedu Petra Fialu, který se již o post nemohl ucházet, protože mu v srpnu končí funkční období rektora Masarykovy univerzity v Brně. Rektoři během dvou dnů v Přerově jednali i o státních maturitách, zákonu o vysokých školách či hodnocení kvality a výkonnosti VŠ, řekl dnes novinářům Fiala.

Pokračování

10. června 2011


Usnesení 111. zasedání Pléna České konference rektorů

ČKR vítá iniciativu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy vedoucí k otevřené debatě nad návrhem věcného záměru zákona o vysokých školách. ČKR je znepokojena snahou předsedy Akademie věd ČR nekorektními argumenty ovlivňovat členy Vlády ČR ve věci rozpočtu VaVaI pro rok 2012.

Pokračování

10. června 2011


Informace k termínu přijímacích zkoušek konaných dne 13. 6. 2011 na UK v souvislosti s dopravní stávkou

UK přijímací zkoušky plánované na 13.6. pro většinu svých fakult neruší. Tato informace se netýká všech fakult, neboť některé neměly na 13.6. vyhlášen termín přijímacích zkoušek (HTF, PF, 1.LF, FaF, MFF).

Pokračování

10. června 2011


Výuka hindštiny na FF UK je posílena novou smlouvou o spolupráci

Děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D. podepsal spolu s velvyslancem Indické republiky panem D.P. Šrívástavou 7. června 2011 smlouvu o zřízení lektorátu hindského jazyka na FF UK. V rámci tohoto projektu bude od akademického roku 2011/2012 na Ústavu jižní a centrální Asie působit profesor hindského jazyka a literatury vyslaný Indickou radou pro kulturní spolupráci (ICCR).

Pokračování

9. června 2011


Bílá kniha byla kvalitním strategickým dokumentem a lze na ni navázat

Poslední Kulatý stůl letošního akademického roku s mottem „Strategické řízení v českém školství – Mission impossible?“ se konal 26. 5. 2011 opět za přítomnosti odborníků z akademického světa, škol a školských zařízení, ministerstva školství, České školní inspekce  i zástupců dalších organizací. Základním tématem tedy bylo strategické řízení a základní otázka zněla: „Může ředitel školy uvažovat o strategii své organizace, pokud neexistuje vize českého školství?“

Pokračování

9. června 2011


Muzejní noc letos nově v Mapové sbírce

Do programu letošního ročníku Pražské muzejní noci, která bude probíhat v sobotu 11. června od 19.00 až do jedné hodiny následujícího dne, se nově zapojuje Geografická sekce Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Sekce přichází s pestrým a zajímavým zábavně-vzdělávacím programem pro návštěvníky všech věkových skupin.

Pokračování

9. června 2011


Sloní noha, prababička kaktusů a další kousky z říše kaktusů a sukulentů

Spolek pěstitelů kaktusů a sukulentů pořádá ve dnech 4. až 19. června v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy svou již 44. výstavu. Současně si návštěvníci mohou prohlédnout i nedávno zrekonstruované trvalé expozice, jež mají v zahradě tradici už od dob Alberta Vojtěcha Friče.

Pokračování

8. června 2011


Budoucí odborníci na jazykové problémy Evropy se školí v Praze

Kontakty mezi lidmi, kteří pocházejí z různých zemí a mluví různými jazyky, se v globalizující se Evropě zintenzivňují a nemíjejí ani Českou republiku. Na školení o evropské mnohojazyčnosti přijedou 20. června na pražskou filozofickou fakultu doktorandi z různých zemí Evropy. Přednášet jim budou špičkoví evropští odborníci i vynikající čeští specialisté na problematiku multilingvismu a menšinových jazyků.

Pokračování

7. června 2011


10. České akademické hry zahájeny

Stručné a noblesní. Tak by se dalo popsat zahájení jubilejního 10. ročníku Českých akademických her, které se uskutečnilo 6. června 2011 v Betlémské kapli za přítomnosti primátora hl. m. Prahy doc. MUDr. Bohuslava Svobody, CSc., předsedy Českého olympijského výboru MUDr. Milana Jiráska, rektorů pražských vysokých škol, dalších vážených hostů a především samotných sportovců. Sport na českých vysokých školách pro tuto chvíli reprezentovala kultura – vrcholná díla vážné hudby a historické architektury.

Pokračování

7. června 2011


Mezi Paříží a Prahou: setkávání, spolupráce, dialog

Návštěva Paříže, které se zúčastnili pražský arcibiskup Dominik Duka spolu se zástupci pražské Katolické teologické fakulty a redakční rady teologické revue Salve, byla bohatá na inspirativní setkání a různorodé podněty pro českou, ale i francouzskou stranu. Otevřela se tak mimo jiné i možnost další spolupráce.

Pokračování

6. června 2011


Univerzitní osma UK stříbrná

Veslaři Univerzity Karlovy obsadili v prvním ročníku závodu Univerzitních osmiveslic druhou pozici. Na kilometrové trati je těsně před cílem předjela osma ČVUT. Pro bronzovou pozici si dojela VŠE, zatímco lodi ČZU se v polovině trati přetrhla lanka ovládající kormidla a následovně ze závodu odstoupila.

Pokračování

4. června 2011


Ministr informoval o průběhu příprav reformy VŠ

Praha, 31. května 2011 – Ministr školství Josef Dobeš představil nového náměstka pro výzkum a vysoké školství profesora Ivana Wilhelma a informoval o změnách, které je nutné v oblasti terciárního vzdělávání provést.  

Pokračování

1. června 2011




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.