Výpis článků z archivu za měsíc: Červenec 2005


Kdo nosil můj talár?

Zahraniční kolega, dnes profesor na uznávané Mount Holyoke College ve městě South Hadley ve státě Massachusetts a absolvent  Harvardu se ptal, zda na památku jeho vystoupení na Univerzitě Karlově mu dají talár. Musela jsem mu říci, že nedají.

Pokračování

26. července 2005


Lékařské fakulty a IKEM budou více spolupracovat

V historických prostorách Karolina byla slavnostně podepsána smlouva o spolupráci mezi Univerzitou Karlovou a Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM). Univerzita už s ústavy, sídlícími v pražské Thomayerově nemocnici, spolupracuje, v současnosti se lékařské fakulty UK podílí zhruba na třiceti projektech.

Pokračování

(sach), 21. července 2005


Letní škola tvůrčího psaní na FF UK je v plném proudu

V rámci smlouvy o spolupráci mezi Filozofickou fakultou UK a Western Michigan University i letos v červenci probíhá na FF UK letní škola tvůrčího psaní. Tento dnes již rozsáhlý program zahrnuje vedle kurzů tvůrčího psaní a fotografie také přednášky o české a americké literatuře, židovská studia a politologii, na nichž se podílejí především vyučující Filozofické fakulty UK. Součástí programu jsou dále autorská čtení (pravidelně vystupují např. Ivan Klíma, Eda Kriseová, Pavel Šrut, Arnošt Lustig) a promítání českých filmů.

Pokračování

15. července 2005


Belgický profesor Oost převzal pamětní medaili UK

V historických prostorách Karolina dnes převzal belgický profesor fyziky Guido van Oost pamětní medaili Univerzity Karlovy. Významné ocenění předal prof. Oostovi rektor Univerzity Karlovy prof. Wilhelm. Slavnostního předání se zúčastnila řada hostů, mimo jiné i děkan MFF UK prof. Ivan Netuka.

Pokračování

12. července 2005


Kongres bohemistů připomněl výročí i problémy

Po pěti letech Praha hostila bohemisty z celého světa. Třetí kongres světové literárně-vědné bohemistiky se nesl ve znamení dvou jmen – Vladimíra Holana a Boženy Němcové. Kulatá výročí básníkova narození a vydání jedné z nejslavnějších českých knich předurčila do značné míry témata diskusí a přednášek, kterých se zúčastnilo na sto sedmdesát odborníků, českých spisovatelů a milovníků literatury.

Pokračování

(sach), 11. července 2005


K čemu by byl Němcové palcát aneb show pod Řípem

Tak už to máme slavně za sebou. A dokonce k tomu došlo v jednom, a to v minulém víkendu. Parníky jménem Česko hledá SuperStar a Největší Čech dopluly do svých přístavů. V pátek 10. června si někteří diváci veřejnoprávní televize našli svého „best“ Čecha a v neděli 12. června někteří diváci komerční televize svoji star. Obě soutěže, i když shodně vznikly v Anglii, nelze jednoduše porovnávat, neboť každá byla určena jinému typu publika. Nicméně společný znak mají: patří do kolonky reality show, a to její „měkčí“ části. Ty tvrdší, „velkobratrské“ reality show nastoupí k nám na podzim.

Pokračování

Barbora Osvaldová, 8. července 2005


Na MFF otevřeli Kryogenní pavilon

Minulý týden byl v areálu MFF v Tróji slavnostně otevřen nově postavený pavilon kryogenní techniky (kryo-pavilon). Otevření pavilonu je pro obor Fyziky nízkých teplot velmi důležitou událostí. Počátek tohoto oboru lze přitom datovat už do druhé poloviny padesátých a do šedesátých let minulého století, kdy vyvstala aktuální potřeba experimentů, zejména ve fyzice kondenzovaných soustav, při teplotách nižších nebo se rovnajících hodnotě 4,2 K.

Pokračování

Alena Havlíčková, 7. července 2005


Fejeton profesora Petruska: Veselý podvečer na nádraží s poučením

Přijel jsem do Katowic o šest a půl hodiny dříve v domnění, že si prohlédnu město, protože i města, jež neslynou krásou a na něž se v průvodcích neupozorňuje, mají být shlédnuta. Aspoň proto, abychom si tím více vážili průvodců. Plán však zmařen byl hned v zárodku, neboť venku lilo, jak se na červnový den sluší. Umíš číst, řekl jsem si, a šel jsem hledat čekárnu.

Pokračování

1. července 2005




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.