Výpis článků z archivu za měsíc: Červenec 2009


Grantová agentura ČR přijímá přihlášky na ESF Research Networking Programmes – sdružovací vědecké programy pro rok 2011

ESF je evropskou asociací, která v současné době sdružuje 80 národních vědecko-výzkumných organizací ze 30 evropských zemí. Českou republiku zastupuje Grantová agentura ČR společně s Akademií věd ČR.

Pokračování

29. července 2009


11. ročník konference Global Business and Technology zahájen v Karolinu

Velká aula Karolina hostila 9. července desítky odborníků z celého světa, kteří se sjeli na prestižní mezinárodní konferenci věnovanou ekonomickým a technologickým otázkám. Za hostitelskou Univerzitu Karlovu účastníky přivítal její rektor prof. Václav Hampl.

Pokračování

10. července 2009


Proslov děkana FSV Jana Ámose Víška k ukončení akademického roku

„Naše fakulta vznikla až po sametové revoluci a tedy ve srovnání s Alma Mater je jako to batole, které by se bez své maminky neobešlo. Nicméně, má možná dvě zvláštnosti, které jiné fakulty nemají,“ představil FSV UK na Zahradní slavnosti její děkan Jan Ámos Víšek.

Pokračování

8. července 2009


Univerzita Karlova vítězem Českých akademických her

Další, již osmý ročník Českých akademických her hostila v červnových dnech Plzeň. Pořadatelství se ujala Západočeská univerzita v Plzni ve spolupráci s Lékařskou fakultou UK Praha. Českých akademických her se mohou zúčastnit studenti všech vysokých škol ČR, kteří se prokáží platným výkazem o studiu.

Pokračování

7. července 2009


Slavnostní zakončení Univerzity 3. věku

Ve dnech 11. a 12. června 2009 se jako v řadě předchozích let ve Vlasteneckém sále Karolina konala slavnostní zakončení Univerzity 3. věku. Garanty těchto akcí byli již tradičně za 1. lékařskou fakultu UK prof. MUDr. Radomír Čihák, DrSc., a za 2. lékařskou fakultu UK prof. MUDr. Jaroslav Fajstavr, DrSc.

Pokračování

7. července 2009


8. České akademické hry v Plzni

Ve dnech 14. – 20. června 2009 se konal v Plzni 8. ročník Českých akademických her, jejichž spolupořadatelem byla i Lékařská fakulta v Plzni UK. Celkem 2 497 studentů soutěžilo v 31 sportovních disciplínách. Univerzitu Karlovu reprezentovalo 427 studentů a díky jejich vynikajícím výkonům se univerzita v celkovém hodnocení 42 škol umístila na 1. místě se ziskem 141,5 bodů.

Pokračování

7. července 2009


„Vůči vlivu politiků neexistuje významná protiváha ze strany intelektuální elity,“ říká Jiří Boudal

Proslov Jiřího Boudala, místopředsedy Studentské unie UK, pronesený 1. července 2009 na slavnostním zakončení akademického roku.

Pokračování

3. července 2009


Prohlášení prorektorů pražských vysokých škol

Pražské vysoké školy, které mají vysoký podíl výzkumu a vývoje, jsou si plně vědomy potřeby reformy systému a financování výzkumu a vývoje v České republice. Tvrdí však, že způsob, jakým je reforma realizována, není výsledkem dialogu s vědeckou obcí a ve svých důsledcích může výzkum a vývoj v ČR těžce poškodit. Proto:

Pokračování

2. července 2009


Slavnostní rozloučení s akademickým rokem tradičně skropil déšť

Valdštejnská zahrada na Malé Straně hostila 1. července již popatnácté členy akademické obce, kteří se přišli rozloučit s akademickým rokem 2008/2009.

Pokračování

2. července 2009


Proslov rektora UK Václava Hampla u příležitosti ukončení akademického roku

„Byl to rok nekompromisně testující naši integritu, intelektuální potenciál, odolnost a svým způsobem i odvahu a schopnost formulovat a konzistentně obhajovat vlastní stanoviska. Zastávat zásadové postoje na zásadních křižovatkách. Byl to rok emancipovaných studentských aktivit,“ pronesl ve Valdštejnské zahradě u příležitosti slavnostního zakončení akademického roku rektor prof. UK Václav Hampl.

Pokračování

2. července 2009


Projev rektora Hampla na Sněmu AV ČR

Ukazují-li dnes vládní materiály, že k tomuto navýšení nedojde, jde přinejmenším o krátkozrakou politiku. Ani v situaci globální hospodářské krize nemůže být stagnace státních výdajů na vědu a výzkum pokládána za úspěch, ostatně přístup některých evropských vlád ukazuje, že prozíravější politika je reálně možná. Proto na úsilí o alespoň minimální navýšení prostředků na vědu a výzkum není možné rezignovat.

Pokračování

1. července 2009




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.