Výpis článků z archivu za měsíc: Červenec 2011


Díky za takové fyziky, kteří umějí rozlišovat, co jsou fakta, a co spekulace

Dvě stě předních světových fyziků se v tomto týdnu účastní mezinárodní konference Hranice kvantové a mezoskopické termodynamiky 2011. Mezioborové setkání pořádá Fyzikální ústav AV ČR ve spolupráci se senátním Výborem pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice a MFF UK. Na dojmy z konference jsem se zeptala pořadatele RNDr. Václava Špičky, CSc., ze Sekce fyziky pevných látek Fyzikálního ústavu AV ČR a Tomáše Novotného, který působí na Katedře kondenzovaných látek na UK MFF.

Pokračování

29. července 2011


55. běh Letní školy slovanských studií

V sobotu 30. července 2011 v 9.30 hod. se ve Velké aule Karolina uskuteční slavnostní zahájení 55. běhu Letní školy slovanských studií. Letní školu, nad níž převzal záštitu rektor UK profesor RNDr. Václav Hampl, DrSc., organizuje Ústav bohemistických studií Filozofické fakulty UK.  Mezi účastníky budou stipendisté rektora UK, stipendisté MŠMT ČR a také interní a externí samoplátci.

Pokračování

27. července 2011


Sportovní léto dětí Prahy 6

Fakulta tělesné výchovy a sportu nabízí v atraktivní lokalitě svoje sportoviště s programem pro prázdninové období všem dětem Prahy 6. Sportovní program pro děti ve věku 6 – 15 let (rozděleny do skupin 6 – 10 let a 11 – 15 let) bude probíhat ve dnech pondělí až pátek od 8:00 do 17:00 hodin pod dozorem studentů UK FTVS.

Pokračování

25. července 2011


UK v rámci OP VaVpI zahajuje výstavbu první etapy Kampusu UK v Hradci Králové

Dne 30. 6. 2011 podepsal ministr školství, mládeže a tělovýchovy, Mgr. Josef Dobeš, Rozhodnutí o poskytnutí dotace k projektu pod názvem „Výukové a výzkumné centrum Univerzity Karlovy v Hradci Králové“. Cílem projektu je vybudování první budovy budoucího kampusu Lékařské a Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Pokračování

20. července 2011


Rektor UK obdržel cenu Minnesotské univerzity

Rektor UK prof. Václav Hampl převzal 18. července z rukou zástupce Minnesotské univerzity Jakuba Tolara, M.D., Ph.D., prestižní ocenění „The Distinguished Leadership Award for Internationals“. Toto ocenění uděluje univerzita každoročně laureátovi, který zde dříve působil nebo má k univerzitě blízký vztah. Podmínkou pro udělení ceny jsou mj. vynikající výsledky, jichž musí oceněný dosahovat ve svém oboru.

Pokračování

18. července 2011


9. světový shakespearovský kongres

Kongresu s tématem „Renesanční Shakespeare v proměnách času“ („Renaissance Shakespeare / Shakespeare Renaissances“), který se koná 17. - 22.7. 2011 v Praze, se zúčastní asi 600 odborníků na anglickou literaturu, renesanční divadlo, dějiny a umění z celého světa.

Pokračování

15. července 2011


Zážitkový městský tábor zdarma na Přírodovědecké fakultě UK

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze  pořádá od 15. do 19. srpna 2011 (8-17h) zdarma zážitkový městský tábor určený klukům a holkám ve věku  6-15 let, co se nebojí a mají zájem o přírodu a přírodní vědy.

Pokračování

14. července 2011


Podpora ekologické integrity v kontextu veřejného zdravotnictví

Ve dnech 9. až 16. července 2011 se v prostorách Karlovy univerzity pod záštitou děkana 1. LF UKv Praze profesora Tomáše Zimy konala již 19. konference Global Ecological Integrity Group (GEIG). Uspořádání této mezinárodní konference vzali na svá bedra profesoři Vladimír Bencko, Laura Westra a Colin Soskolne.

Pokračování

9. července 2011


5. Evropská konference o rozptylu neutronů

Ve dnech 17. – 22. 7. 2011 se bude v Praze bude konat 5. evropská konference o rozptylu neutronů (European Conference on Neutron Scattering – ECNS2011). Konference je organizována v úzké spolupráci pracovníků, Matematicko–fyzikální fakulty UK v Praze (MFF) a Ústavu jaderné fyziky AV ČR (ÚJF) s Evropskou asociací pro rozptyl neutronů (ENSA).

Pokračování

8. července 2011


Mezinárodní mistrovské klavírní kurzy probíhají ve spolupráci s PedF UK

V těchto dnech probíhá v prostorách Konzervatoře Jana Deyla druhý ročník mezinárodních mistrovských klavírních kurzů pod názvem CCM Prague International Piano Institute. Setkání mladých klavíristů a laureátů četných mezinárodních soutěží probíhá ve spolupráci s The University of Cincinnati College-Conservatory of Music, Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy v Praze, Konzervatoří Jana Deyla a střední školou pro zrakově postižené a Uměleckou agenturou Praha.

Pokračování

8. července 2011


Zemřel Milan Zemina, legenda české a světové egyptologie

Dne 3. července zemřel Milan Zemina, legenda české a světové egyptologie. Jeho odkazem je, kromě rozsáhlého fotografického díla, i kniha vzpomínek, kterou pod názvem „Vzpomínky na egyptology: 36 Jaků“ vydal v loňském roce Český egyptologický ústav Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Pokračování

5. července 2011


Odešel neúnavný bojovník proti totalitním režimům Otto von Habsburg

V pondělí 4. července 2011 v ranních hodinách zemřel Otto von Habsburg – potomek zakladatele naší univerzity císaře a krále Karla IV., doktor sociálních a politických věd, autor více než třiceti publikací, člen Evropského parlamentu a propagátor EU a především bojovník proti totalitním režimům. Bylo mu 98 let.

Pokračování

5. července 2011


UNCE – nová soutěž Univerzity Karlovy na podporu mladých vědců již od roku 2012

Vědecká rada Univerzity Karlovy v Praze schválila dne 30. června 2011 vznik nové Soutěže Univerzitních výzkumných center („UNCE“). Tato soutěž bude sloužit především jako efektivní nástroj pro podporu mladých vědců, což je prioritou Dlouhodobého záměru UK. Přihlášky do prvého kola soutěže budou podávány do 14. 10. 2011, zveřejnění výsledků se očekává začátkem prosince 2011.

Pokračování

1. července 2011




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.