Výpis článků z archivu za měsíc: Září 2011


Česká novinářka. Je ohroženým druhem?

Občanské sdružení Hermés, Institut komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK a Syndikát novinářů ČR uspořádaly 29. září nejen pro volné novinářky, ale i pro zájemce z řad studentů a odborné veřejnosti konferenci a odborný seminář „Česká novinářka – k postavení a obrazu novinářek v českých médiích“. Setkání hostil Goethe-Institut sídlící na Masarykově nábřeží v Praze.

Pokračování

30. září 2011


Významná osobnost české lingvistiky získala pamětní medaili UK

Zlatou pamětní medaili Univerzity Karlovy získala na návrh vědecké rady Matematicko-fyzikální fakulty UK prof. PhDr. Jarmila Panevová, DrSc. Významné ocenění bylo české jazykovědkyni uděleno dnes 29. září v Malé aule Karolina za zásluhy o rozvoj vědy, významný podíl na vědecké, pedagogické a organizační práci v průběhu jejího padesátiletého působení na Univerzitě Karlově.

Pokračování

29. září 2011


Jeden den s informatikou: studenti řešili úkoly vážně i nevážně

Budova Matematicko-fyzikální fakulty UK na Malostranském náměstí byla 29. září od ranních hodin nezvykle hlučná. Fakulta se totiž rozhodla pokračovat v tradici představování jednotlivých oborů, jež je zde možné studovat, a na začátek školního roku připravila Jeden den s informatikou, který je určen pro středoškoláky nebo šikovné žáky základních škol, kteří se o tento obor zajímají, nebo ho dokonce plánují studovat.

Pokračování

29. září 2011


Zemřel prof. MUDr. Milan Elleder, DrSc.

1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze s hlubokým zármutkem oznamuje, že dne 25. září 2011 zemřel po delší nemoci ve věku 72 let bývalý proděkan 1. LF UK a emeritní přednosta Ústavu dědičných metabolických poruch 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze prof. MUDr. Milan Elleder, DrSc.

Pokračování

27. září 2011


Muzeum umění Kolumba – místo pro dialog křesťanství s moderní společností

Diecézní muzeum umění Kolumba v Kolíně nad Rýnem není jen mimořádným a ceněným architektonickým klenotem Petera Zumthora, ale především institucí promýšlející novým způsobem vztah starého a nového umění, způsob jeho vystavování, vytváření muzea jako „estetické laboratoře“ a „místa přemýšlivosti“. K tomuto tématu, částečně otevřenému v čísle teologie (a) umění (1/2007), se vrací nové číslo časopisu Salve, které vzniká ve spolupráci s Centrem teologie a umění při Katolické teologické fakultě UK.

Pokračování

27. září 2011


ERC a UK: hic Rhodos

Před pěti či šesti lety se stal malý zázrak: evropští politici pochopili, že schopnost starého kontinentu soutěžit v globálním měřítku vyžaduje podporovat výzkum, jemuž se dopředu nepředepisují témata, a že taková podpora musí být založena na rovné soutěži, v níž jediným kritériem je vědecká excelence. To je základní myšlenka Evropské výzkumné rady, jež vznikla v únoru 2007 a do vínku jí bylo dáno zhruba 7,5 miliardy eur z rozpočtu EU na období do konce roku 2013.

Pokračování

26. září 2011


CERN údajně zaznamenal hmotné částice rychlejší než světlo

Nové informace o experimentu OPERA, který údajně zaregistroval neutrina, pohybující se rychlostí vyšší, než je rychlost světla, lze očekávat dnes odpoledne po 16. hodině. Více zde.

Pokračování

23. září 2011


Chemie zábavná, perspektivní, přitažlivá – zkrátka cool! Chemický jarmark 2011

Hodně rušno bylo v pátek 23. září od samého rána na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích. Více než 15 vědeckých ústavů, škol, firem a institucí a několik desítek odborníků ze všech chemických oborů zde veřejnosti a především žákům a studentům středních škol představilo chemii, jak ji opravdu neznají. Chemický jarmark je součástí Mezinárodního roku chemie, který pro letošní rok vyhlásilo UNESCO.

Pokračování

23. září 2011


Kurz celoživotního vzdělávání: Až ke kořenům lidských práv

Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy otevírá v zimním semestru akademického roku 2011–2012 kurz celoživotního vzdělávání (CŽV) na téma „Bible a spravedlnost, křesťané a lidská práva“. Garantem kurzu je ThDr. Pavel Keřkovský z Katedry teologické etiky ETF UK.

Pokračování

22. září 2011


První ústav biologie na světě oslavil sto let od svého založení

V rámci kulatých oslav připravil Ústav biologie a lékařské genetiky 1. LF UK a VFN na 22. září přednáškové odpoledne, kterého se zúčastnili zástupci vedení 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Během odpoledního programu se přítomní seznámili s historií ústavu a také s proměnou metod a přístupů klinické i experimentální genetiky.

Pokračování

22. září 2011


Studenti převzali v Karolinu už pošestnácté Cenu Josefa Vavrouška

Vítězové soutěže studentských a vědecko-výzkumných prací převzali dnes diplomy z rukou proděkana pro zahraniční styky JUDr. PhDr. Tomáše Karáska, Ph.D. Slavnostní udílení ceny proběhlo v rámci magisterské promoce absolventů Fakulty sociálních věd UK ve Velké aule Karolina. Studenti se mohli nejen radovat ze svého úspěchu, ale také si připomenout osobnost vysokoškolského pedagoga, horolezce a ministra životního prostředí Josefa Vavrouška, který tragicky zahynul v roce 1995.

Pokračování

21. září 2011


Výzkumný tým Stanislava Kmocha nalezl nový gen podmiňující Kufsovu chorobu

Dnes oznámil Ing. Stanislav Kmoch, CSc., že jeho výzkumný tým z Ústavu dědičných metabolických poruch, 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, objevil v několika rodinách s Kufsovou mutace v genu DNAJC5, který koduje protein CSPalfa.

Pokračování

19. září 2011


Sobotní ochutnávka výborné chemie

Jedinečnou možnost vyzkoušet si studium chemie využili první zájemci v sobotu 17. září. Přírodovědecká fakulta, která byla opakovaně v žebříčku Hospodářských novin vyhlášena jako fakulta s nejlepší chemií v České republice, totiž pořádala Den se studiem chemie. Účastníci si mohli udělat jasnější představu o tom, jak vypadá vysokoškolské studium včetně složení závěrečné zkoušky. A uspěli všichni.

Pokračování

19. září 2011


Předseda České komory architektů vyjadřil velké uznání UK

V polovině roku 2006 začal pracovat tým Univerzity Karlovy v Praze na přípravě výstavby center excelence přírodních a lékařských věd v prostoru minikampusu Albertov. Do projektu jsou zapojeny tři fakulty – Přírodovědecká, Matematicko-fyzikální a 1. lékařská fakulta. Jednání jejich zástupců, za podpory rektorátu, vyústila v dubnu roku 2008 ve zpracování zátěžové studie, která řeší dobudování univerzitního centra na Albertově výstavbou dvou objektů – Biocentra a Globcentra, v nichž vznikne centrum pro biologický, biomedicínský a biochemický výzkum a centrum studia globálních změn.

Pokračování

19. září 2011


Soudit i dnes podle zákoníku ze 16. století by šlo velmi dobře

Unikátnímu zákoníku Práva městská Království českého se věnuje mezinárodní konference, kterou 19. září 2011 v Malé aule Karolina zahájil rektor UK Prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc. a děkan Právnické fakulty UK prof. JUDr. Aleš Gerloch, CSc. Konference potrvá do 23. září a uzavře tříletý badatelský projekt Centra právněhistorických studií Historického ústavu AV ČR a Ústavu právních dějin PF UK, jehož nejvýznamnějším výstupem bude stejnojmenná kolektivní monografie.

Pokračování

19. září 2011


Fotografie musí zaujmout na první pohled, aby vzbudila zájem a zvědavost poroty

Pražské zastavení World Press Photo 2011, největší a nejprestižnější každoroční soutěže v žurnalistické fotografii, začalo v Křížové chodbě Karolina. Do 9. října 2011 budou moci návštěvníci zhlédnout práce 54 autorů z 23 zemí světa. Vystavené fotografie jsou jen zlomkem prací, které porota letos posuzovala. Soutěž svými snímky obeslalo 5691 profesionálních fotografů ze 125 zemí světa. Absolutním vítězem soutěže se stala fotografka Jodi Bieber s portrétem Bibi Aishy z Afghánistánu.

Pokračování

16. září 2011


UK hostí mezinárodní konferenci na téma „Vzdělávání v sociální práci“

Vědeckou konferenci 5. dny sociální práce pořádá ve dnech 15.–16. září 2011 katedra sociální práce Filozofické fakulty UK spolu s dalšími partnery. Cílem konference, jejímž ústředním tématem je vzdělávání v sociální práci, bude prezentace výsledků vědecké činnosti, aktuálních poznatků a zkušeností, a to zejména v oblasti vzdělávání v sociální práci s vymezením aktuálního stavu a tendencí vývoje do budoucnosti.

Pokračování

15. září 2011


Na festivalu sportu UK připravila program pro zdravotně postižené děti

Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK se podílelo na festivalu sportu pro děti Sporťáček. Ve Žlutých lázních jej 10. září pořádalo občanské sdružení BOOTCAMPS a představilo se na něm téměř padesát sportovních klubů, sdružení a center, které pracují v oblasti pohybových aktivit s dětmi.

Pokračování

15. září 2011


Přírodovědci nabídli v rámci Dětského dne i pohled do útrob masožravé rostliny

Více než 200 malých předškoláků a téměř 250 žáků základních škol z Prahy 2 navštívilo 13. září speciální Dětský den. Připravila ho Přírodovědecká fakulta UK, jež v této městské části sídlí. V Botanické zahradě PřF UK v ulici Na Slupi děti zjišťovaly, jak se vyrábí zlato nebo jak vypadá nasáté klíště pod mikroskopem. Kdo měl trpělivost, mohl si i spočítat, kolik much pochytá jedna masožravá rostlina.

Pokračování

14. září 2011


Letní škola na Právnické fakultě skončila. A založila novou tradici

Slavnostním předáním diplomů skončil včera v podvečer první ročník letní školy „Srovnávacího ústavního práva s přihlédnutím k právu Evropské unie“. Kurz probíhající v německém jazyce pořádala od 29. srpna do 14. září Právnická fakulta UK spolu s právnickými fakultami univerzit z Hamburku, Štýrského Hradce, Krakova a Tartu.

Pokračování

14. září 2011


Hlávkův biskupský rezidenční areál na seznamu dědictví UNESCO

Dne 28. 6. 2011 byl na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsána jedna z nejvýznamnějších architektonických realizací českého architekta a stavitele Josefa Hlávky. Areál řecko-pravoslavné církve v Černovcích, hlavním městě západní Bukoviny, byl zařazen na seznam na základě žádosti Ukrajiny.

Pokračování

13. září 2011


Usnesení 112. zasedání Pléna České konference rektorů

ČKR vyjadřuje zásadní nesouhlas s částí pozměňovacího návrhu Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky k vládnímu návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlech (tisk č. 287/1). Zatímco původní vládní návrh se veřejných vysokých škol netýkal, pozměňovací návrh je v přímém rozporu s platným zákonem o vysokých školách, likviduje samosprávu veřejných vysokých škol, zásadně zhoršuje podmínky pro jejich činnost a hospodárnost a ve svých důsledcích znamená přímou podřízenost veřejných vysokých škol Ministerstvu financí.

Pokračování

9. září 2011


Rozkvetlé kaktusy a sukulenty zaplaví Botanickou zahradu UK

Téměř pět tisíc kaktusů a sukulentů je od dnešního dne vystaveno v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK v Praze Na Slupi. Výstava v Horním skleníku bude otevřena pro veřejnost denně od 9 do 18 hodin, pouze 18. září, poslední den výstavy, se skleník uzavře již v 16 hodin. Na výstavě budou k vidění kvetoucí zástupci rodu Ariocarpus, představíme i různé druhy rodu Agave a také kvetoucí živé kameny, rod Lithops.

Pokračování

8. září 2011


Epidemiologie a statistika? Ano! Praktická cvičení na letní škole lákají odborníky z celého světa

V pohádce Princové jsou na draka se zpívá, že statistika nuda je, to ovšem rozhodně neplatí na Letní škole sociální epidemiologie a biostatistiky, kterou pořádá Přírodovědecká fakulta společně s University College London. Pětidenní kurz končí 9. září a čtyři desítky účastníků z 15 zemí s napětím naslouchají přednáškám ze statistiky a epidemiologie.

Pokračování

8. září 2011


Nový evropský U-multirank již brzy odhalí skutečné kvality univerzit

Komunikační strategie evropských univerzit se v nejbližší době zásadním způsobem změní. Jak zaznělo na sobotním zasedání asociace vysokoškolských pracovníků z oblasti komunikace, PR a marketingu EUPRIO 2011 v Praze, důvodem pro změnu současného způsobu prezentace je zpřístupnění nového multidimenzionálního U-multiranku. Projekt, jehož se účastnila i Univerzita Karlova, by do budoucna mohl ovlivnit také výši školného.

Pokračování

5. září 2011


Nové trendy v didaktice českého jazyka

Katedra českého jazyka PedF UK pořádá v pátek 9. září 2011 odborný seminář a pracovní dílnu Nové trendy v didaktice českého jazyka, kterým reaguje na současný oživený zájem o oborové didaktiky. Seminář je určen především pro doktorandy, postdoktorandy a pro začínající vysokoškolské učitele v oboru didaktika českého/mateřského jazyka.

Pokračování

5. září 2011




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.