Výpis článků z archivu za měsíc: Září 2014


Prorektor Royt: Angličtí profesoři jezdí na kole i v talárech. Já občas v obleku

Jako nadšený cyklista prorektor UK prof. Jan Royt denně brázdí Prahu křížem krážem na kole. Den bez aut, který si svět připomíná 22. září, tak vyznává 365 dní v roce.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 22. září 2014


Debata o systému vzdělávání představila jeho českou i francouzskou podobu

V předvečer kongresu Evropské asociace mezinárodního vzdělávání (EAIE) se odehrála řada setkání. Zajímavý seminář se konal 16. září 2014 odpoledne ve Francouzském institutu v Praze. Záštitu nad ním převzal velvyslanec Francie Jean-Pierre Asvazadourian a spoluorganizovala ho francouzská národní agentura pro mobility Campus France.

Pokračování

red., 19. září 2014


Umělecká intervence na Bílé hoře upozorňuje na dnešní souvislosti bitvy

Dvaačtyřicet bezejmenných hlav nakreslených na stejném počtu litografických kamenů bude po celý podzim pokrývat hrob padlých v bitvě na Bílé hoře. Za dočasnou uměleckou intervencí, která má připomínat tuto pro české dějiny tak významnou bitvu, stojí vedoucí Centra teologie a umění při KTF UK Norbert Schmidt společně s malířem Patrikem Háblem a skladatelem Michalem Ratajem.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 18. září 2014


Rektor UK přivítal v Karolinu zástupce desítek světových univerzit

V Karolinu, srdci nejstarší středoevropské univerzity, se sešli představitelé vysokých škol z celého světa. Na Univerzitu Karlovu je u příležitosti zahájení 26. výroční konference Evropské asociace pro mezinárodní vzdělávání (EAIE) 16. září večer pozval její rektor prof. Tomáš Zima.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 17. září 2014


Děkan Gaš řídí fakultu v rytmu afrických bubnů a latinskoamerické samby

Říká o sobě, že se nikdy necítí unavený. Během výjimečně volných dní brázdí hory do ztrhání těla, v létě na kole, v zimě na běžkách. Zdá se, že mu energie prostě pulzuje v žilách. Právě proto nejspíš děkana Přírodovědecké fakulty UK prof. Bohuslava Gaše fascinují rytmy, ať už afrických bubnů nebo latinskoamerických tanců, jak připustil v rozhovoru pro univerzitní časopis iForum.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 16. září 2014


Senioři, nepolykejte prášky proti bolesti, začněte se hýbat. FTVS UK poradí jak

I na zdraví seniorů se zaměřila Fakulta tělesné výchovy a sportu UK. Pražané starší 60 let tak budou moci protáhnout své svaly a šlachy i šedé buňky mozkové během cvičebně-vzdělávacího dopoledne, které se na fakultě uskuteční 23. září. Kdo by se péči o svou tělesnou schránku chtěl věnovat pravidelně, může se přihlásit na dvouměsíční fakultní kurz zaměřený na zdravotní cvičení.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 15. září 2014


Co dělají absolventi Přírodovědecké fakulty UK v pátek večer? Chodí do muzeí

Přírodovědecká fakulta UK založila spolek absolventů. Alumni klub PřF UK nabízí svým členům nejenom možnost být stále v úzkém kontaktu se svou alma mater, ale také požívat řady výhod, které z členství plynou. První z nich mohli využít zaregistrovaní absolventi na začátku právě uplynulého víkendu, kdy pro ně fakulta připravila bohatý společenský program.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 15. září 2014


Upozornění pro studenty přijíždějící z oblastí výskytu horečky způsobené ebolou

V souladu se závěry jednání pracovního štábu Ústřední epidemiologické komise vydal hlavní hygienik ČR MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D., upozornění pro studenty, kteří přijíždějí ze zemí, kde se vyskytuje onemocnění způsobené virem ebola.

Pokračování

Hlavní hygienik ČR MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D., 11. září 2014


Naučit se cizí jazyk je jako otevřít bránu k dalším lidským duším, říká děkan KTF UK

Kdybychom vzali doslova rčení „kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem“, měla by Katolická teologická fakulta UK ve svém čele hned deset děkanů. Prokop Brož totiž vedle biblických jazyků – řečtiny, hebrejštiny a latiny – skvěle ovládá i italštinu a němčinu, dohovoří se anglicky a španělsky a v mládí se učil také ruštinu. V létě se rozhodl, že splní slib a své znalosti rozšíří o další jazyk, tentokrát o francouzštinu.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 10. září 2014


Rektor UK: Věřím, že možnost odebrat titul bude mít především preventivní charakter

Novela vysokoškolského zákona, problematika čerpání financí z evropských fondů a výhled rozpočtu pro vysoké školy na příští rok. To jsou tři základní témata, kterým se věnovala Česká konference rektorů (ČKR) na svém prvním poprázdninovém zasedání. Jak se k těmto oblastem staví prof. Tomáš Zima jako rektor UK a předseda ČKR, se dočtete v prohlášení, které dal univerzitnímu časopisu iForum.

Pokračování

Prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA, 5. září 2014


Afghánistán to není, realitě se ale výcvik musí přiblížit co nejvíc

Vojenský obor při FTVS UK letos slaví už 60 let své existence. V rámci oslav čeká 24. září návštěvníky fakulty mimořádný program. Do areálu se snesou parašutisti, vzduch rozvíří vrtule helikoptéry, ze které se slaní studenti oboru, další z nich pak předvedou ukázky boje zblízka a záchrany člověka v krizových situacích.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 3. září 2014


Kouzlo zážitkové pedagogiky: i Člověče, nezlob se může pomoct poznat sebe sama

Lidé, kteří se vrátí z kurzu vedeného metodou zážitkové pedagogiky, obvykle s nadšením vyprávějí o tom, že šlo o životní zážitek, jenž jim pomohl lépe poznat sebe sama a třeba i změnit pohled na svět a přehodnotit dosavadní život. Jak takový kurz připravit pro různé skupiny lidí se učí i studenti Evangelické teologické fakultě UK.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 1. září 2014


Rektor přijal „kbelíkovou výzvu“. Podpořil trpící amyotrofickou laterální sklerózou

Rektor UK prof. Tomáš Zima se zapojil do The ALS Ice Bucket Challenge na podporu nemocných trpících amyotrofickou laterální sklerózou (ALS). Nechal se proto polít ledovou vodou, aby na vlastní kůži na pár vteřin zažil to, co bez ustání cítí lidé s touto chorobou. Zároveň poslal 500 dolarů na účet neziskové organizace The ALS Association.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 1. září 2014




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.