Oceněná historička umění: Význam Cranachových obrazů se ukrývá v detailu

Lucas Cranach starší patří mezi nejvýznamnější německé renesanční malíře. Jeho vliv na umělecký svět a společnost vůbec byl tak velký, že se jeho prací nechali inspirovat tvůrci i za hranicemi jeho domoviny včetně zemí českých.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 12. července 2017


Učená společnost vyznamenala tři vědce Univerzity Karlovy

Každý rok Učená společnost během své valné hromady ocení vybrané badatele za mimořádné zásluhy o rozvoj vědy. Letos vyznamenala také tři vědce působící na Univerzitě Karlově.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 15. května 2017


Pestrost je pro mne důležitější než monotónní práce

Letošní rok je pro Tomáše Smutného, doktoranda Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové ve znamení ocenění jeho vědecké práce. V červnu převzal z rukou nositele Nobelovy ceny za chemii z roku 1987 Jean-Marie Lehna Cenu Sanofi za farmacii a zároveň získal prestižní Cenu Nadace Dimitrise N. Chorafase.

Pokračování

Petra Adámková, 4. srpna 2016


Zjištění českých ekologů mohou pomoci při předvídání globálních změn

Příčinami rozdílů v biologické rozmanitosti na povrchu Země se prostřednictvím analýzy dostupných dat a vlastního terénního výzkumu zabýval tým českého ekologa Davida Storcha. Přínos tohoto základního výzkumu nyní Cenou předsedy ocenila i Grantová agentura České republiky, která ho financovala.

Pokračování

GA ČR, 15. září 2015


Oceněn archeolog, který výzkumem přemyslovských Čech zaujal Ameriku

Kniha s názvem Proměna českých zemí ve středověku zaujala i prestižní americké vydavatelství Brill v Bostonu. V letošním roce byl autor knihy a vedoucí výzkumu Jan Klápště právě za mezinárodní přesah a mimořádné výstupy v oblasti základního výzkumu oceněn také Cenou předsedy Grantové agentury ČR.

Pokračování

GA ČR, 28. srpna 2015


Učená společnost vyznamenala dvojici vědců, kteří působí na Univerzitě Karlově

Bylo to právě Karolinum Univerzity Karlovy, kde měla v květnu roku 1994 svoje první slavnostní zasedání Učená společnost České republiky. Právě proto se tam také konají její pravidelná výroční setkání, při nichž společnost oceňuje významné tuzemské badatele. Letos se této pocty dočkali i profesor Václav Pavlíček z Právnické fakulty UK a doktor Vít Jelínek z Matematicko-fyzikální fakulty UK.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 18. května 2015


Filozof Karel Novotný získal francouzské státní vyznamenání

Hodnost rytíře Řádu akademických palem rozšířila soubor titulů doc. Karla Novotného. Rada řádu ocenila významného filozofa působícího na Fakultě humanitních studií UK za jeho vědeckou činnost a aktivní podíl na univerzitní a vědecké spolupráci mezi Francií a Českou republikou. Insignie rytíře řádu Karlu Novotnému předal 31. března v Praze francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 10. dubna 2015


Světově uznávaný biblista Pokorný dostal čestný doktorát petrohradské univerzity

Profesor Petr Pokorný z Evangelické teologické fakulty UK dnes patří mezi uznávané světové biblisty. Z jeho do několika světových jazyků přeloženého Úvodu do Nového zákona, na němž se podílel i jeho německý žák a kolega Ulrich Heckel, se učí i studenti biblistiky na Petrohradské státní univerzitě, která ho nyní vyznamenala čestným titulem.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 11. března 2015




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.