Petra Köpplová • foto: Marek Šula, Jiří Volák • 7. prosince 2012

Soutěž Erasmus mě baví a inspiruje už zná letošní vítěze

Dva studenti UK, dva pobyty a první dvě ceny v soutěži Erasmus Label 2012 – Erasmus mě baví a inspiruje. Marek Šula a Jiří Volák převzali cenu od Národní agentury pro evropské vzdělávací programy, která soutěž letos v létě vyhlásila.

Vítěz soutěže Marek Šula (uprostřed)Vítěz soutěže Marek Šula z Právnické fakulty studoval v akademickém roce 2010/2011 na univerzitě La Sapienza v Římě. Svůj pobyt a život v italské metropoli obecně popsal v knize Římské ozvěny a studentům doporučuje vycestovat spíše koncem studia. Zahraniční pobyt totiž podle jeho názoru významně napomáhá k tomu, aby si člověk uvědomil, čeho chce v životě dosáhnout a jakým směrem se po studiích vydat.

Stříbrné ocenění si ze soutěže odnesl student Fakulty sociálních věd Jiří Volák, který své dojmy shrnuté pod názvem Výseč sepisoval ještě během měsíčního jazykového kurzu v Rovaniemi ve Finsku.

První dny v novém prostředí jsou pro studenty těžkou zkouškou, a většině z nich se natrvalo vryjí do paměti. Marek je má spojené především s hledáním ubytování, časově i psychicky náročnou akcí, na kterou ovšem s odstupem času již vzpomíná s úsměvem jako na výjimečnou životní zkušenost.

Texty Výseče, jak říká Jiří, psala sama nouze. Každopádně doufá, že krátké záznamy udiveného studenta čtenáře pobaví a kdokoliv, kdo už na Erasmus vyjel, se v nich najde. Přečíst by si je měli i budoucí Erasmáci, protože jde o obraz těch nejmalichernějších detailů, se kterými můžete v novém prostředí narazit, říká autor: „11. srpna dopoledne: Mé první praní. 11. srpna odpoledne: Mé první růžové tričko.“

Po svém návratu měl Marek Šula dostatek volného času, a tak se, částečně inspirován italskou studentkou, která napsala knihu o Erasmu v Krakově, pustil do sepisování vzpomínek a zážitků z ročního pobytu na jihu Evropy. Rád vzpomíná zejména na chvíle strávené s přáteli a na jedinečný pocit pohody a bezstarostnosti.

Jiří Volák

Jiří Volák
Příspěvek Jiřího Voláka se na veřejnosti ocitl ještě před tím, než se dozvěděl o nabídce Erasmus Label. „Přišlo mi jednoduše sobecké nevyužít příležitosti a o hotový text se nepodělit,“ říká student Institutu mezinárodních studií. Se spolužáky sestavili na jaře v hale v Jinonicích výstavu fotek a textů ze studijních pobytů. Přihláška do soutěže Erasmus Label byla přirozeným vyústěním celé návratové rekonvalescence.

Do soutěže, jejíž zadání dovolovalo formu koláže, fotopříběhu, eseje, videa, komiksu, prostorového objektu, ale i hudebního příspěvku, se přihlásilo celkem téměř 80 prací. Vybrané příspěvky jsou od 1. prosince každý den až do Vánoc zveřejňovány na facebooku.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.