Helena Stinglová • foto: red. • 20. prosince 2012

RVŠ varuje před spěšným projednáváním novely zákona o vysokých školách

Členové Rady vysokých škol (RVŠ) ve čtvrtek 20. prosince na svém posledním setkání v roce 2012 důkladně rozebírali připravovanou novelu zákona o vysokých školách. Tu chce ministerstvo školství zjara předložit k projednávání kabinetu Petra Nečase. Na začátku prosince však proti současné podobě návrhu vystoupil Akademický senát UK. Před kvapným projednáváním reformního zákona nyní varovala i RVŠ.

„V průběhu jednání se ukazuje, že návrhy ministerstva nejsou často domyšlené, nejsou dobře provázané. Není zřejmé, co je cílem některých návrhů,“ komentoval vývoj příprav novely zákona předseda Studentské komory Rady vysokých škol Mgr. Miroslav Jašurek a zdůraznil, že komora přijala usnesení, v němž upozorňuje na to, že novela zákona vzniká ve spěchu, což ohrožuje její kvalitu.

Na kvapné jednání úřadu upozorňoval i místopředseda RVŠ prof. PhDr. Vladimír Čechák, CSc. „Obě reprezentace vysokých škol jsou za jedno v tom, že je nutné velmi pečlivě ohlídat to, aby rychlost přípravy novely vysokoškolského zákona nebyla na úkor její kvality. Kvalita by měla být rozhodujícím parametrem a rozhodujícím kritériem,“ zdůraznil.

Zástupci vysokých škol se s úřadníky ministerstva školství nad připravovanou novelou setkávají pravidelně. Poslední schůzka by měla proběhnout zhruba v polovině ledna. Zbylý čas si ministerstvo nechává na vytvoření paragrafového znění zákona. Na stůl vládě premiéra Petra Nečase by novela měla doputovat do konce března.

Usnesení předsednictva Rady vysokých škol ze dne 20. prosince 2012 k nahlédnutí ZDE




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.