‹  Březen 2017  ›

StČtSoNe
12345
PoÚtStČtSoNe
6789101112
PoÚtStČtSoNe
13141516171819
PoÚtStČtSoNe
20212223242526
PoÚtStČt
2728293031

9. března 2017

Přednáška sémiotika Mgr. Tomáše Glance, Ph.D.

Katedra elektronické kultury a sémiotiky při Fakultě humanitních studií UK Filozofická fakulta UK Vás srdečně zvou na přednášku Tomáše Glance „Sémiotické impérium tartuských disidentů - poznámky k nejvlivnější teoretické škole sovětské provenience“.


10. března 2017

Reprezentační ples 3. lékařské fakulty 2017

Již po devatenácté proběhne tradiční Reprezentační ples 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, který se uskuteční v Národním domě na Vinohradech. Máte tedy jedinečnou příležitost hodit se do gala a protančit střevíce v rytmu mnoha tanečních stylů. K zhlédnutí zde bude mnoho vystoupení, anketa o nejoblíbenějšího pedagoga fakulty tzv. Syllabova křída a samozřejmě nebude chybět bohatá tombola. Přijďte s námi přivítat nový semestr ve velkém stylu!


10. března 2017

Annual Ball of the 3rd FM CU 2017

We're very happy to invite you all to the 19th Annual Ball of the Third Faculty of Medicine which will be held on 10th of March at 7 p.m. in the Národní dům na Vinohradech.


13. března 2017

Představení projektu Encyklopedie migrace v Jinonicích

Online encyklopedie migrace, z. s.  Vás ve spolupráci s FHS UK, FF UK, FSV UK, PF UK a ETF UK zve na druhé představení projektu Encyklopedie migrace akademické obci, které se uskuteční v prostorách UK v Jinonicích (U Kříže 8, Praha 5), a to 13. 3. 2017 od 17:00.


14. března 2017

Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy

Seminář je určen všem současným (i budoucím) studentům doktorských programů UK, kteří zamýšlejí absolvovat část svého studia v zahraničí nebo do zahraničí vyjet na výzkumný pobyt. Zazní i informace přínosné pro zájemce o postdoktorské pobyty.


15. března 2017

10 YEARS OF EXCELLENT IDEAS

In March 2017 the ERC will celebrate its 10th anniversary. In 10 years only it has become a brand of scientific excellence and a recognised success story for the European Union: thousands of research leaders and teams supported, almost 100 000 articles featuring ERC projects in international scientific journals, ....


16. března 2017

Jen CV nestačí. Profesionálem na síti LinkedIn

Prezentovat se vhodně potenciálním zaměstnavatelům byl vždy nesnadný úkol. Díky stále sílící roli sociálních sítí dnes už ale často nestačí jen precizně zpracovaný životopis v PDF. Seminář v rámci cyklu na podporu rozvoje kariéry.


16. března 2017

Rabi Menachem Kalcheim - „Základy učení Maharala z Prahy (vztah k liturgii a filosofii)“

Katedra biblistiky a judaistiky zve srdečně na přednášku „Základy učení Maharala z Prahy (vztah k liturgii a filosofii)“, kterou přednese rabín Menachem Kalcheim. Přednáška bude pronesena anglicky s českým výkladem některých důležitých termínů. Bude se konat ve čtvrtek 16. 3. 2017 od 13:30 v H401.


16. března 2017

Jak publikují muži a ženy v české vědě

Seminář představí nová empirická zjištění v oblasti srovnání publikačních výkonů, kvality a publikační produktivity českých vědců a vědkyň. Navíc budou vůbec poprvé v českém kontextu představeny údaje o genderové polarizaci ve vědeckém spoluautorství.


20. března 2017

Ochrana přírody v ČR. Ekologové vs. developeři?

Přijďte do Malostranské besedy diskutovat s profesorem Přírodovědecké fakulty UK Pavel Kindlmann, starostou Kubovy Hutě Zbyněk Klose a pedagogem Vysoké školy regionální rozvoje Michaelem Pondělíčkem o ochraně české přírody a zákonu o národních parcích. A užít si trochu jazzu...


22. března 2017

Proč a jak kandidovat na uspořádání mezinárodního kongresu nebo konference v Praze?

Prague Convention Bureau za podpory rektora Univerzity Karlovy pana Prof. MUDr. Tomáše Zimy, DrSc., MBA, so Vás dovolují srdečmě pozvat na seminář na téma "Proč a jak kandidovat na uspořádání mezinárodního kongresu nebo konference v Praze?".


22. března 2017

Motivating Students

As teachers, we feel that often we go to a lot of work to teach and assist our students, yet the students do not always seem to put in as much effort as we are. They often do not study as much and as early as they should, and sometimes they do not even come to class. What can we do to change this? Is it even our responsibility to motivate the students, anyway? In this workshop we will discuss these questions as well as the theory (from cognitive science) and practice of student motivation. When students are motivated, they learn more-- and teaching is a lot more enjoyable, too.


27. března 2017

Jak publikují muži a ženy v české vědě?

Seminář je určen pro postgraduální studenty a pro zaměstnance Katedry fyziky povrchů a plazmatu a hosty z celé Univerzity Karlovy.


28. března 2017

Možnosti studia v Německu, Rakousku a Švýcarsku

Rádi byste během svého studia absolvovali studijní pobyt na některé z německých, rakouských či švýcarských univerzit? Informace z našeho semináře vám dozajista přijdou vhod!


30. března 2017 – 1. dubna 2017

Konference k 20. výročí úmrtí Bohumila Hrabala


30. března 2017

Studentská konference BEST PRACTICES IN THE 21ST CENTURY CLASSROOM

Doktorandi KČJ ve spolupráci s Benedictine University v Lisle (Illinois, USA) srdečně zvou studenty a doktorandy všech oborů na studentskou konferenci BEST PRACTICES IN THE 21ST CENTURY CLASSROOM, která se uskuteční 30. 3. 2017 od 16 do 18 hodin ve Velkém sále.

Přijďte poslouchat a hlavně diskutovat!


2. dubna 2017

Spolek Charlie

Spolek Charlie na naší univerzitě působí od roku 2010 spolek Charlie, který vznikl především jako místo pro setkávání lesbických, gay, bisexuálních, transgender a jiných genderově menšinových členek a členů akademické obce.


3. dubna 2017

Máme se fakt tak blbě?

Přijďte do Malostranské besedy diskutovat s historikem Jakubem Rákosníkem z Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, knězem a teologem Ladislav Heryán a hlavním sociologem projektu Generation What CZ Martin Buchtík o tom, jak se nám v ČR daří i ve srovnání s minulostí a jestli máme důvod být z našeho současného stavu pesimističtí. A užít si trochu jazzu...


4. dubna 2017

Charitativní hudební festival 3. LF

Ani letos nebude chybět oblíbená hudební veselice, která se v roce 2017 bude konat již popáté! Těšte se na výborné kapely, odznáčky a samozřejmě také tombolu! Ke každému odznáčku dostanete lístek do slosování o vstupenky na Pražský Majáles 2017!


4. dubna 2017

Možnosti studia v zemích Skandinávie a na Islandu

Seminář nabízíme všem studentům a studentkám UK, kteří by rádi během svého studia vyjeli na zkušenou do Norska, Švédska, Finska, Dánska či na Island. Hosty semináře budou mj. zástupkyně Dánského velvyslanectví v Praze.


5. dubna 2017

But What About Covering My Content? / Content Monster

Many of the most effective teaching practices involve spending some, or even most, of our time together in class having students answer questions, solve problems, and otherwise engage with our content. How can we spend time on these types of practices, yet also have enough time to “cover” all of the content that the students need to learn? I have good news for you in this workshop, which will help you banish the content monster from your classroom, while still allowing your students to learn more content (and truly understand it better) than they did before.


5. dubna 2017

But What About Covering My Content? / Content Monster

Many of the most effective teaching practices involve spending some, or even most, of our time together in class having students answer questions, solve problems, and otherwise engage with our content. How can we spend time on these types of practices, yet also have enough time to “cover” all of the content that the students need to learn? I have good news for you in this workshop, which will help you banish the content monster from your classroom, while still allowing your students to learn more content (and truly understand it better) than they did before.


5. dubna 2017

Kurz - Jak využít dokument ve výuce? 5.4.2017

Jak využít dokument ve výuce? Jak zapojit žáky do diskuze? Jak učit o sociálních problémech?

Kurz probíhá pod vedením zkušené lektorky z programu Jeden svět na školách.


6. dubna 2017 – 8. dubna 2017

7th International Students' Conference of Young Medical Researchers

We are pleased to invite you to attend the 7th International Students' Conference hosted by Wroclaw Medical University. This year's conference will include five English sessions with a program that offers many opportunities for debate and discussion, such as Internal Medicine, Cardiovascular Diseases, Neurology & Radiology, Current Controversies & Trends in Medicine and Health Sciences. Abstract Deadline 19. 2. 2017.


6. dubna 2017

Přednáška prof. Dirka Kaeslera v rámci Historicko-sociologických konfrontací

Pracoviště historické sociologie při Fakultě humanitních studií UK srdečně zve na přednášku prof. Dirka Kaslera, s názvem Univerzální racionalizace: Weberův velký narativ, která se uskuteční v rámci předmětu Historicko-sociologické konfrontace.


8. dubna 2017

Exkurze do Hospitálu Kuks

Farmakologický ústav 2. LF UK, pořádá exkurzi do Hospitálu Kuks, s prohlídkou expozice Českého farmaceutického muzea, představujícího vývoj lékáren od baroka do 20. století a výrobu léčivých přípravků od lékárny až po průmyslovou výrobu v továrnách. Součástí exkurze je i prohlídka celého komplexu hospitálu, Šporkovské hrobky a nedaleké přírodní galerie Braunových plastik.


10. dubna 2017 – 13. dubna 2017

Týden diverzity

Týden diverzity – letos na téma Město a emoce – chce ukázat Prahu jako místo, které prožíváme a které žije v nás, místo rozmanité a zamilované do své rozmanitosti, podhradí plné chuti přemýšlet, tvořit a inspirovat se.


11. dubna 2017

Možnosti studia ve Francii a zemích Beneluxu

Rádi byste v rámci svého studia vyjeli na studijní pobyt do Francie, Belgie, Holandska nebo Lucemburska? Přijďte si poslechnout, s jakými zážitky a zkušenostmi se vrátili ti, kteří studovali na univerzitách v Toulouse, Marseille či Amiens!


12. dubna 2017

Aprílové čtení

Ústřední knihovna PedF UK a Univerzita třetího věku srdečně zvou na seznámení s literárními poklesky chemiků a chemickými poklesky literátů.


13. dubna 2017

Pražská rusistika 2017

Konference Pražská rusistika 2017 navazuje na tradici studentských vědeckých konferencí.

Jejím cílem je vytvořit prostor pro navázání dialogu mezi začínajícími badateli (tj. studenty magisterských a doktorských studijních programů se zaměřením na rusistiku – učitelství RJ, překladatelství RJ, ruská filologie, apod.).


13. dubna 2017

Přednáška doc. Vitalije Repina, CSc. v rámci Historicko-sociologických konfrontací

Pracoviště historické sociologie při Fakultě humanitních studií UK srdečně zve na přednášku doc. Vitalije Repina, Csc., s názvem Socialistická minulost jako výzkumný projekt běloruských a českých badatelů: dva modely historické paměti, která se uskuteční v rámci předmětu Historicko-sociologické konfrontace 13. dubna 2017.


19. dubna 2017

Kurz - Jak využít dokument ve výuce? 19.4.2017

Jak využít dokument ve výuce? Jak zapojit žáky do diskuze? Jak učit o sociálních problémech?

Kurz probíhá pod vedením zkušené lektorky z programu Jeden svět na školách.


19. dubna 2017

Cervikální karcinomy - včera, dnes a zítra (od radikální léčby k vakcinaci)

Srdečně Vás zveme na naši další přednášku letního semestru z cyklu Medicína jako věda, tentokrát v podání prof. MUDr. Lukáše Roba, CSc. Těšíme se na Vás!


20. dubna 2017 – 23. dubna 2017

Film Festival Na hlavu

V pražském kině Světozor se 20. - 23. dubna koná první ročník filmového festivalu Na hlavu, jehož partnerem je i 3. lékařská fakulta. Nabídne netradiční spojení projekcí často velice známých filmů s přednáškami, jež filmy představí v novém světle. Kultovní snímky jako Amadeus nebo Trainspotting tak uvidí diváci optikou duševního zdraví a nemoci. Festival zaměřený na téma duševních onemocnění je velice aktuální - tento druh zdravotních obtíží se totiž v současnosti může týkat až čtvrtiny populace.


20. dubna 2017

Finanční plán pro studenty

Poskytneme studentům návod na to, jak si vytvořit finanční plán, i když ještě nemají pravidelný příjem. Vysvětlíme, proč je důležité mít finanční rezervu, kdy a jak si má smysl půjčit peníze a na jaké půjčky si dát naopak pozor. Také se podíváme na to, kdy je účelné začít investovat a jakým způsobem.


22. dubna 2017

Den celoživotního vzdělávání & Festival absolventů

Univerzitě Karlově záleží i na jejích absolventech – přijďte se o tom přesvědčit a dozvědět se, jaké možnosti univerzita a její fakulty pro své absolventy nabízejí. Představíme vám širokou nabídkou vzdělávacích programů zájmových i profesních, určených pro občany ČR i pro cizince, či nabídneme možnosti dalšího vzdělávání prostřednictvím internetu.


22. dubna 2017

Den celoživotního vzdělávání & Festival absolventů

I tento rok pro Vás organizujeme Den CŽV Festival absolventů, kde se budete moci dozvědět, co univerzita a její fakulty absolventům nabízí. Představena bude široká škála vzdělá- vacích programů, ať už zájmových, profesních či v rámci Univerzity třetího věku. Připraven bude i bohatý doprovodný program.


24. dubna 2017 – 26. června 2017

Výstava: Struktura chaosu

Eliška Vokounová: Struktura chaosu

Výstava v Malé galerii vědeckého obrazu na Karlově od 24.4. do 26.6.


24. dubna 2017

Marie Skłodowska-Curie Actions & European Research Council Grants

Workshop je zaměřen na seznámení se s granty Marie-Sklodowska Curie Actions patřící pod H2020, a proč je důležité, aby výzkumníci o tyto granty žádali. Gill Wells z projektového týmu Oxford University představí příklady dobré praxe v těchto grantech. Prof. Zdeněk Strakoš představí projekty ERC a to, jak jsou evaluovány. ...


25. dubna 2017 – 27. dubna 2017

Staff Training Week

Workshop je zaměřen na účastníky z různých zemí Evropy i ČR, kteří na univerzitách pracují jako tzv. "research support officers". Cílem workshopu je, aby se lépe seznámili s problematikou duševního vlastnictví v projektech H2020, problematikou tzv. otevřeného přístupu k informacím (open access) nebo se seznámili s úspěšným fungováním projektových kanceláří na úspěšných evropských univerzitách jako je KU Leuven či Oxford University.


25. dubna 2017

Prof. Václav Klaus na Husitské teologické fakultě UK

Katedra systematické teologie, teologické etiky a teologické filozofie srdečně zve akademickou obec na přednášku, kterou pronese:

prof. Ing. VÁCLAV KLAUS, CSc.

v rámci cyklu „Hledejte spravedlnost! Ale jak?“


25. dubna 2017

Interdisciplinární seminář Centra filosofie, teologie a mediální teorie

Interdisciplinární seminář IV/2017


26. dubna 2017

Doplňky stravy: věda nebo fikce

Srdečně Vás zveme na naši další přednášku letního semestru z cyklu Medicína jako věda, tentokrát v podání Mgr. Jakuba Fibigra. Těšíme se na Vás!


27. dubna 2017

Řešení konfliktů na pracovišti

V jednodenním kurzu pro maximálně 15ti člennou skupinu účastníků si prakticky posílíte svoje vyjednávací dovednosti, a to i v obtížném rozhovoru. Díky vědomému využití komunikačních strategií rychleji najdete efektivní řešení, a tím snáz předejdete syndromu vyhoření.


27. dubna 2017

Křeslo pro Fausta

Jak se vlastně plzeňský rodák dostal k hematologii, když jej z počátku nejvíce lákala intenzivní kardiologie?

Jaké novinky se v léčbě hematoonkologických pacientů na ÚHKT v nejbližší době chystají?

Podnikne někdy cestu po stopách českých legionářů, jak popsal ve své knize "Návrat legionářů - Pohlednice z cesty"?

Přijďte 27. dubna 2017 v 17.00 do Fausťáku, Akademického klubu 1. LF UK. Těšíme se na Vás!


27. dubna 2017

Velká Británie a Evropa po brexitu a Spojené státy americké za vlády Donalda Trumpa

Univerzita Karlova si Vás dovoluje pozvat na první kulatý stůl v rámci projektu Rok demokracie a humanity na Univerzitě Karlově.


2. května 2017

Užitečná či neužitečná? Severoatlantická aliance Trumpovýma očima

Katedra severoamerických studií IMS FSV UK vás srdečně zve na diskusi s experty na téma USA, NATO a bezpečnost Evropy. Co pro Donalda Trumpa znamená NATO? A co Trumpův pohled na NATO znamená pro Českou republiku? To se dozvíte od Jana Bečky (IMS FSV UK), Ondřeje Ditrycha (IPS FSV UK) a Jakuba Kufčáka (Asociace pro mezinárodní otázky).


2. května 2017

Možnosti studia v zemích Asie a Latinské Ameriky

Na zahraniční studijní pobyt můžete vyrazit nejen do Evropy či USA. Přijďte se dozvědět více o tom, jak(é je to) studovat v některých z méně obvyklých, o to však zajímavějších a lákavějších světových destinací! Tentokrát se zaměříme na země Asie a Latinské Ameriky.


2. května 2017

Rozdílné přístupy v otázce práva, svobody a spravedlnosti v klasickém liberalismu a socialismu

Spravedlnost? Svoboda? Kapitalismus? Peníze? Snad i náboženství? Jde to dohromady?

Přijďte se podívat na přednášku prof. Ing. Josefa Šímy, Ph.D.


2. května 2017

Pod pokličkou Beallových seznamů

Predátorské časopisy podlamují věrohodnost vědeckého publikování. Řada časopisů podezřelých z predátorských praktik je indexována i v respektovaných citačních databázích. Průkopník boje proti predátorským časopisům Jeffrey Beall však nedávno překvapivě opustil scénu. Některá jeho nařčení z predátorství již dříve vyvolala značné kontroverze. Proto může být užitečné se podrobněji podívat, jaké indexované časopisy jsou uvedené na jeho seznamech.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.