‹  Duben 2017  ›

SoNe
12
PoÚtStČtSoNe
3456789
PoÚtStČtSoNe
10111213141516
PoÚtStČtSoNe
17181920212223
PoÚtStČtSoNe
24252627282930

10. dubna 2017 – 13. dubna 2017

Týden diverzity

Týden diverzity – letos na téma Město a emoce – chce ukázat Prahu jako místo, které prožíváme a které žije v nás, místo rozmanité a zamilované do své rozmanitosti, podhradí plné chuti přemýšlet, tvořit a inspirovat se.


12. dubna 2017

Aprílové čtení

Ústřední knihovna PedF UK a Univerzita třetího věku srdečně zvou na seznámení s literárními poklesky chemiků a chemickými poklesky literátů.


13. dubna 2017

Pražská rusistika 2017

Konference Pražská rusistika 2017 navazuje na tradici studentských vědeckých konferencí.

Jejím cílem je vytvořit prostor pro navázání dialogu mezi začínajícími badateli (tj. studenty magisterských a doktorských studijních programů se zaměřením na rusistiku – učitelství RJ, překladatelství RJ, ruská filologie, apod.).


13. dubna 2017

Přednáška doc. Vitalije Repina, CSc. v rámci Historicko-sociologických konfrontací

Pracoviště historické sociologie při Fakultě humanitních studií UK srdečně zve na přednášku doc. Vitalije Repina, Csc., s názvem Socialistická minulost jako výzkumný projekt běloruských a českých badatelů: dva modely historické paměti, která se uskuteční v rámci předmětu Historicko-sociologické konfrontace 13. dubna 2017.


19. dubna 2017

Kurz - Jak využít dokument ve výuce? 19.4.2017

Jak využít dokument ve výuce? Jak zapojit žáky do diskuze? Jak učit o sociálních problémech?

Kurz probíhá pod vedením zkušené lektorky z programu Jeden svět na školách.


19. dubna 2017

Cervikální karcinomy - včera, dnes a zítra (od radikální léčby k vakcinaci)

Srdečně Vás zveme na naši další přednášku letního semestru z cyklu Medicína jako věda, tentokrát v podání prof. MUDr. Lukáše Roba, CSc. Těšíme se na Vás!


20. dubna 2017 – 23. dubna 2017

Film Festival Na hlavu

V pražském kině Světozor se 20. - 23. dubna koná první ročník filmového festivalu Na hlavu, jehož partnerem je i 3. lékařská fakulta. Nabídne netradiční spojení projekcí často velice známých filmů s přednáškami, jež filmy představí v novém světle. Kultovní snímky jako Amadeus nebo Trainspotting tak uvidí diváci optikou duševního zdraví a nemoci. Festival zaměřený na téma duševních onemocnění je velice aktuální - tento druh zdravotních obtíží se totiž v současnosti může týkat až čtvrtiny populace.


20. dubna 2017

Finanční plán pro studenty

Poskytneme studentům návod na to, jak si vytvořit finanční plán, i když ještě nemají pravidelný příjem. Vysvětlíme, proč je důležité mít finanční rezervu, kdy a jak si má smysl půjčit peníze a na jaké půjčky si dát naopak pozor. Také se podíváme na to, kdy je účelné začít investovat a jakým způsobem.


22. dubna 2017

Den celoživotního vzdělávání & Festival absolventů

Univerzitě Karlově záleží i na jejích absolventech – přijďte se o tom přesvědčit a dozvědět se, jaké možnosti univerzita a její fakulty pro své absolventy nabízejí. Představíme vám širokou nabídkou vzdělávacích programů zájmových i profesních, určených pro občany ČR i pro cizince, či nabídneme možnosti dalšího vzdělávání prostřednictvím internetu.


22. dubna 2017

Den celoživotního vzdělávání & Festival absolventů

I tento rok pro Vás organizujeme Den CŽV Festival absolventů, kde se budete moci dozvědět, co univerzita a její fakulty absolventům nabízí. Představena bude široká škála vzdělá- vacích programů, ať už zájmových, profesních či v rámci Univerzity třetího věku. Připraven bude i bohatý doprovodný program.


24. dubna 2017 – 26. června 2017

Výstava: Struktura chaosu

Eliška Vokounová: Struktura chaosu

Výstava v Malé galerii vědeckého obrazu na Karlově od 24.4. do 26.6.


24. dubna 2017

Marie Skłodowska-Curie Actions & European Research Council Grants

Workshop je zaměřen na seznámení se s granty Marie-Sklodowska Curie Actions patřící pod H2020, a proč je důležité, aby výzkumníci o tyto granty žádali. Gill Wells z projektového týmu Oxford University představí příklady dobré praxe v těchto grantech. Prof. Zdeněk Strakoš představí projekty ERC a to, jak jsou evaluovány. ...


25. dubna 2017 – 27. dubna 2017

Staff Training Week

Workshop je zaměřen na účastníky z různých zemí Evropy i ČR, kteří na univerzitách pracují jako tzv. "research support officers". Cílem workshopu je, aby se lépe seznámili s problematikou duševního vlastnictví v projektech H2020, problematikou tzv. otevřeného přístupu k informacím (open access) nebo se seznámili s úspěšným fungováním projektových kanceláří na úspěšných evropských univerzitách jako je KU Leuven či Oxford University.


25. dubna 2017

Prof. Václav Klaus na Husitské teologické fakultě UK

Katedra systematické teologie, teologické etiky a teologické filozofie srdečně zve akademickou obec na přednášku, kterou pronese:

prof. Ing. VÁCLAV KLAUS, CSc.

v rámci cyklu „Hledejte spravedlnost! Ale jak?“


25. dubna 2017

Interdisciplinární seminář Centra filosofie, teologie a mediální teorie

Interdisciplinární seminář IV/2017


26. dubna 2017

Doplňky stravy: věda nebo fikce

Srdečně Vás zveme na naši další přednášku letního semestru z cyklu Medicína jako věda, tentokrát v podání Mgr. Jakuba Fibigra. Těšíme se na Vás!


27. dubna 2017

Řešení konfliktů na pracovišti

V jednodenním kurzu pro maximálně 15ti člennou skupinu účastníků si prakticky posílíte svoje vyjednávací dovednosti, a to i v obtížném rozhovoru. Díky vědomému využití komunikačních strategií rychleji najdete efektivní řešení, a tím snáz předejdete syndromu vyhoření.


27. dubna 2017

Křeslo pro Fausta

Jak se vlastně plzeňský rodák dostal k hematologii, když jej z počátku nejvíce lákala intenzivní kardiologie?

Jaké novinky se v léčbě hematoonkologických pacientů na ÚHKT v nejbližší době chystají?

Podnikne někdy cestu po stopách českých legionářů, jak popsal ve své knize "Návrat legionářů - Pohlednice z cesty"?

Přijďte 27. dubna 2017 v 17.00 do Fausťáku, Akademického klubu 1. LF UK. Těšíme se na Vás!


27. dubna 2017

Velká Británie a Evropa po brexitu a Spojené státy americké za vlády Donalda Trumpa

Univerzita Karlova si Vás dovoluje pozvat na první kulatý stůl v rámci projektu Rok demokracie a humanity na Univerzitě Karlově.


2. května 2017

Užitečná či neužitečná? Severoatlantická aliance Trumpovýma očima

Katedra severoamerických studií IMS FSV UK vás srdečně zve na diskusi s experty na téma USA, NATO a bezpečnost Evropy. Co pro Donalda Trumpa znamená NATO? A co Trumpův pohled na NATO znamená pro Českou republiku? To se dozvíte od Jana Bečky (IMS FSV UK), Ondřeje Ditrycha (IPS FSV UK) a Jakuba Kufčáka (Asociace pro mezinárodní otázky).


2. května 2017

Možnosti studia v zemích Asie a Latinské Ameriky

Na zahraniční studijní pobyt můžete vyrazit nejen do Evropy či USA. Přijďte se dozvědět více o tom, jak(é je to) studovat v některých z méně obvyklých, o to však zajímavějších a lákavějších světových destinací! Tentokrát se zaměříme na země Asie a Latinské Ameriky.


2. května 2017

Rozdílné přístupy v otázce práva, svobody a spravedlnosti v klasickém liberalismu a socialismu

Spravedlnost? Svoboda? Kapitalismus? Peníze? Snad i náboženství? Jde to dohromady?

Přijďte se podívat na přednášku prof. Ing. Josefa Šímy, Ph.D.


2. května 2017

Pod pokličkou Beallových seznamů

Predátorské časopisy podlamují věrohodnost vědeckého publikování. Řada časopisů podezřelých z predátorských praktik je indexována i v respektovaných citačních databázích. Průkopník boje proti predátorským časopisům Jeffrey Beall však nedávno překvapivě opustil scénu. Některá jeho nařčení z predátorství již dříve vyvolala značné kontroverze. Proto může být užitečné se podrobněji podívat, jaké indexované časopisy jsou uvedené na jeho seznamech.


3. května 2017

Outcomes-Based Course Design

Our students will learn more, and more deeply, and remember what they learn for a longer time, if we focus our classes on what students will do and learn, instead of what we will say. But how can we do this? This workshop is a practical session that will show you how to make the change to focusing on student learning—and see what that means for planning each class day. Although it seems like a big change, it is one you can make gradually, and one that ultimately creates a lot of freedom and space for learning.


3. května 2017

Kurz - Jak využít dokument ve výuce? 3.5.2017

Jak využít dokument ve výuce? Jak zapojit žáky do diskuze? Jak učit o sociálních problémech?

Kurz probíhá pod vedením zkušené lektorky z programu Jeden svět na školách.


4. května 2017

Koncert Eliáš

Pozvánka na koncert

Srdečně Vás zveme na 25. koncert z cyklu „Fakulta v srdci Karlova“, pořádaný 1. lékařskou fakultou ve spolupráci s Pedagogickou fakultou. Koncert se uskuteční ve čtvrtek 4. května 2017 v 19.30 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého (ul. Ke Karlovu, Praha 2).


5. května 2017 – 30. listopadu 2017

Výstava "J. Felkl & syn, továrna na glóby" v předsálí Mapové sbírky

Geografická sekce PřF UK a Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy pořádají výstavu u příležitosti 200. výročí narození a 130. výročí úmrtí Jana Felkla, zakladatele a majitele továrny na glóby v Roztokách u Prahy. Výstava probíhá v Mapové sbírce PřF UK od 5.5. 2017.


9. května 2017

Between Eternity and Historicity

Srdečně zveme na mezinárodní seminář, který proběhne 9. května 2017 od 9.00 v učebně P3. Seminář bude hledat odpovědi na následující otázky z pohledu současné kontinentální filosofie: Je křesťanství neměnitelné a přijímá v dějinách pouze různé podoby? Jaký je vztah křesťanství a dějinnosti? Co znamená interpretovat křesťanství jako historické náboženství?


9. května 2017

Beseda s ministryní školství Kateřinou Valachovou

Beseda s ministryní školství Kateřinou Valachovou.


9. května 2017

Noc vzdělávání

Noc plná zajímavých besed, workshopů, seminářů, přednášek a dalších aktivit zaměřených na učitelskou přípravu a vzdělávání.


10. května 2017 – 24. května 2017

Sexposed: problematika HIV v současném umění

Putovní výstava zobrazující (nejen) problematiku HIV v současném umění proběhne od 10. do 25. května 2017 v areálu 2. LF UK na Plzeňské (v Žížale). Projekt Sexposed si klade za cíl propojit diskusi studentů různých oborů s veřejností a chce posloužit také jako osvěta a inspirace samotným lékařům.


10. května 2017 – 27. května 2018

Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně.

Výstava na téma "Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně" Národního technického muzea vznikla ve spolupráci s Univerzitou Karlovou a Národní lékařskou knihovnou. Přijďte se podívat.


10. května 2017

Veletrh PedF UK jobs

Veletrh pracovních příležitostí PedF UK JOBS nabídne studentům netradiční způsob jak se potkat se svými budoucími zaměstnavateli nebo kolegy.


10. května 2017

Dětská univerzita, První pomoc

Dne 22. 3. 2017 odstartoval na 3. LF UK cyklus Dětské univerzity pro žáky 2. stupně základních škol a studenty I - IV ročníku osmiletých gymnázií. Cílem tohoto projektu je tyto žáky seznámit s některými tématy vyučovanými na naší fakultě.


10. května 2017

Make Art Not War: vernisáž a přednáška Ralpha Young

Katedra severoamerických studií IMS FSV UK a Americké centrum zvou na přednášku prof. Ralpha Younga spojenou se zahájením výstavy politických a aktivistických plakátů Ameriky 20. století.


11. května 2017 – 14. května 2017

Svět knihy 2017

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival proběhne v pražském Výstavišti ve dnech 11.–14. května 2017


11. května 2017 – 13. května 2017

Mezinárodní konference: „Peníze-krize-konjunktura“

Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy srdečně zve na mezinárodní konferenci Peníze-krize-konjunktura, která se bude konat v Praze v Rezidenci Dlouhá 17, a to od 11. do 13. května 2017.


11. května 2017

Kariéra ve vědě

Akademičtí a vědečtí pracovníci jsou zaměstnáváni, aby v průběhu své kariéry rozvíjeli nezávislé, čestné a kritické myšlení. Vědci mají povinnost komunikovat svůj výzkum veřejnosti, spolupracovat s ostatními a rozvíjet svoje znalosti, a to vše při zachování vědecké etiky. K tomu je třeba dobrá orientace v oblasti managementu vědy.


11. května 2017

Oslava 25. výroční založení ošetřovatelských studií na 3. LF UK

Ústav ošetřovatelství 3. LF UK připravuje oslavu 25. výročí zahájení vzdělávání sester na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy formou slavnostní konference v prostorách Karolina a Modré posluchárny. Konference se uskuteční 11. 5. 2017 pod záštitou rektora UK, Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva školství a mládeže a České asociace sester a bude mít slavnostní i odborný charakter.


11. května 2017

Veřejný seminář „Jaké máme mít kompetence my, občané, abychom nepřišli o demokracii?“

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR pořádá seminář „Jaké máme mít kompetence my, občané, abychom nepřišli o demokracii?“. S přednáškami vystoupí například doc. Petr Hlaváček (Collegium Europaeum FF UK & FLÚ AV ČR), doc. Karel B. Müller (FMV VŠE) a Mgr. Ondřej Matějka (ÚSTR).


11. května 2017

Přednáška prof. Massimilliana Ruzzeddua v rámci Historicko-sociologických konfrontací

Pracoviště historické sociologie při Fakultě humanitních studií UK srdečně zve na přednášku dr. Massimilliana Ruzzeddua s názvem Evoluce národního státu: Historie, funkce a budoucí scénáře, která se uskuteční v rámci předmětu Historicko-sociologické konfrontace.


11. května 2017

Učitelství vs. závislost

Co je to závislost? 

Škola je místem prvního záchytu problémů dítěte. Jak poznám intoxikovaného dítě? Kam ho poslat? A jak s ním pracovat? 

Jak je to se závislostí na mobilu a počítači? Je učitelská profese riziková pro vznik závislosti? 

Tyto a spoustu dalších otázek budeme probírat na workshopu České asociace studentů adiktologie. Přijďte se s námi společně setkat nad mezioborovými protnutími adiktologie a pedagogiky.


11. května 2017

Na vlnách inspirace

Srdečně zveme na fakultní benefiční koncert, pořádaný studenty 2. lékařské fakulty pro diabetologické oddělení Pediatrické kliniky 2. LF UK a FN Motol. Koncert se koná v Českém muzeu hudby 11. května 2017 od 19 hodin.


12. května 2017

Přednáška: THE LIMESTONE OF MALTA GEOLOGY, PROPERTIES and DETERIORATION

Ústav geochemie, mineralogie a nerostných zdrojů srdečně zve všechny zájemce na přednášku o geologii, vlastnostech i využití maltských vápenců v bohaté historii tohoto malého ostrova. Přednášku prosloví přední odborník na tuto problematiku Dr. Peter Gatt (Institute of Engineering & Transport, MCAST, Malta). Přednáška se koná v pátek 12.5. od 9:00 v ložiskových sbírkách v budově Albertov 6.


12. května 2017

Promítaní filmu ze současné srbské kinematografie

V rámci semináře Současná srbská kinematografie budeme promítat film Tito a já. Jedná se o starší titul, ale žánrově a na páteční odpoledne přesně to, co potřebujeme. Dobro došli!


13. května 2017

Konference „Fenomén Foglar z hlediska vědy o náboženství“

Působení literárního a výchovného díla Jaroslava Foglara představuje naprosto ojedinělý jev české kultury dvacátého století. Toto dílo se již stalo předmětem řady odborných rozprav, zejména mezi literárními kritiky a pedagogy. Rozsah a dosah Foglarova působení ovšem překračuje běžné kategorie literární vědy i pedagogiky. I proto se v odborných studiích Foglarova díla nápadně často objevují religionistické termíny jako iniciační rituály, mytické archetypy, kultické prvky, posvátné ideály krásy a dobra, magické kouzlo fikčního světa, mystický a mysteriózní náboj prózy atd. Zdá se, že nastal čas pokusit se interpretovat Foglarovo výchovné a literární dílo také z hlediska vědy o náboženství.


15. května 2017 – 18. května 2017

Přednáškový cyklus kognitivní psycholožky Mutsumi Imai: Jazyk a myšlení

Čtyřdenní přednáškový cyklus bude věnován některým aspektům vztahu jazyka a myšlení. Mezi hlavní témata bude patřit otázka, co je vlastně významem slov a jak je možné tyto mentální reprezentace u dětí i dospělých experimentálně zkoumat. Dalším diskutovaným tématem bude struktura mentálního lexikonu – jaké jsou univerzální tendence a jejich kognitivní motivace,...


15. května 2017

Prof. Massimo Riva (Brown University): The Virtual Humanities Lab at Brown University

Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK si vás dovoluje srdečně pozvat na přednášku prof. Massima Rivy (Royce Family Professor of Teaching Excellence and Professor of Italian Studies, Director of the Virtual Humanities Lab, Brown University) s názvem The Virtual Humanities Lab at Brown University: Implementing a Collaborative Paradigm for Interdisciplinary Research.


15. května 2017

Promítání filmu Učitelka

Promítání filmu učitelka komentuje dr. Koura a P. Jarchovský.


15. května 2017

Francouzské volby na vlně populismu?

Přijďte do Malostranské besedy diskutovat s historikem a politologem Jacques Rupnik, politologem a ředitelem pobočky Pařížského institutu politických studií v Dijonu Lukášem Mackem a analytičkou ECHO24.cz Lenkou Zlámalovou o francouzských prezidentských volbách a tom, co nám asi přinesou. A užít si trochu jazzu...




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.