RVŠ • foto: red. • 18. dubna 2013

Informace o zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 18. dubna 2013 a hlavní přijatá usnesení

1. Zprávy z užšího předsednictva Rady VŠ

Předseda Rady VŠ doc. Fischer informoval o zasedání Akreditační komise, které se uskutečnilo ve dnech 15. 4. – 17. 4. 2013 v Hejnicích. Zasedání se zúčastnil doc. Fischer společně s prof. Čechákem. Dále doc. Fischer informoval o konferenci Visegrádské skupiny, která se uskuteční dne 19. 4. 2013 v Krakově. Radu vysokých škol bude na konferenci reprezentovat doc. Münsterová. Informoval o předpokládaném termínu mimořádného zasedání předsednictva Rady vysokých škol, jehož náplní by mělo být připomínkové řízení k novele zákona o VŠ.

Usnesení:

Předsednictvo Rady VŠ bere na vědomí zprávy z užšího předsednictva Rady VŠ.

2. Zpráva o činnosti Studentské komory Rady VŠ (dále SK RVŠ)

Předseda SK RVŠ Mgr. Jašurek ve svém vystoupení informoval o činnosti SK RVŠ od 10. zasedání předsednictva Rady VŠ. Sdělil, že na 13. schůzi SK RVŠ, která se konala ve dnech 22. až 24. 3. 2013, proběhla diskuse k návrhu novely zákona o VŠ a bylo přijato stanovisko. Byla vyjádřena podpora usnesení RVŠ, přijatého na 10. zasedání P RVŠ, byl vznesen požadavek na přepracování nové úpravy akreditací z důvodů nekonzistence, byl vyjádřen nesouhlas s posilováním role správní rady a omezením pravomocí fakult a požadavek na zpřesnění podoby kontraktu. Ve dnech 28. 3., 4. a 10. 4. 2013 proběhla jednání expertně-pracovní skupiny k novele zákona o VŠ. Informoval o tom, že dne 19. 4. Komise pro vysokoškolskou samosprávu SK RVŠ ve spolupráci s Akademickým senátem Univerzity Pardubice pořádá celodenní workshop pro studentské senátory(ky) z veřejných a státních VŠ. V závěru svého vystoupení Mgr. Jašurek informoval o zahraničních cestách uskutečněných členy SK RVŠ.

Usnesení:

Předsednictvo Rady VŠ bere na vědomí zprávu o činnosti Studentské komory Rady VŠ.

Předsednictvo Rady VŠ podporuje stanovisko SK RVŠ a MŠMT k materiálu Ministerstva dopravy „Problematika státem nařízených slev z jízdného ve veřejné osobní dopravě“. Rada VŠ upozorňuje na to, že zrušení státem nařízených slev ve veřejné osobní dopravě bude představovat citelný zásad do sociální situace velké části populace, omezení všeobecné dostupnosti vzdělávání v České republice i prohloubení regionálních nerovností. Rada VŠ proto důrazně žádá, aby existující systém státem nařízených slev ve veřejné osobní dopravě byl zachován.

3. Vystoupení hostů

Náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy Mgr. et Mgr. Hruda ve svém vystoupení informoval o nejdůležitějších krocích a vybraných akcích v gesci skupiny pro vysoké školství a výzkum. Dále informoval o Individuálních projektech národních KREDO a METODIKA.

Prof. Zima z Akademie věd ČR krátce pozdravil přítomné. Zdůraznil, že diskuse k IPn Metodika je velmi závažná a důležitá. Preferuje věcnou diskusi.

RNDr. Dolanský z Vysokoškolského odborového svazu (VOS) pozdravil přítomné a informoval o tom, že VOS připravil na 30. 4. 2013 aktiv všech zástupců 80 základních organizací. Zúčastní se ho ministr školství, mládeže a tělovýchovy prof. Fiala, náměstek ministra Mgr. et Mgr. Hruda, předseda ČKR prof. Hampl a předseda RVŠ doc. Fischer společně s místopředsedkyní RVŠ doc. Münsterovou. Informace z tohoto aktivu budou předány na sněmu Rady VŠ.

Usnesení:

Předsednictvo Rady VŠ bere na vědomí informace hostů.

4. Stav projednávání novely zákona o VŠ

Předseda pracovní komise pro strategie a rozvoj RNDr. Popela formou prezentace zrekapituloval jednání komisí a P RVŠ, vývoj od 4. zasedání sněmu RVŠ, následně vývoj od 10. zasedání předsednictva Rady VŠ – zrekapituloval jednání, která se uskutečnila v komisích. Z uskutečněných jednání byly shrnuty připomínky pro MŠMT. Následně dne 28. 3. 2013 proběhlo jednání na MŠMT k připomínkám Rady VŠ, 4. 4. 2013 se uskutečnilo jednání k akreditacím, a dne 10. 4. 2013 ke konktraktům. V současné době se čeká na paragrafové znění k vnitřnímu připomínkovému řízení. Dále RNDr. Popela zmínil předpokládaná zasedání pracovních komisí legislativní a komise pro strategie a rozvoj a členů P RVŠ ve dnech 26. 4., 29 4., 2. 5., 3. 5. a 6. 5. 2013 a dne 9. 5. 2013 by se uskutečnilo mimořádné zasedání P RVŠ. Proběhla diskuse, na jejímž základě bylo přijato usnesení.

Náměstek Mgr. et Mgr. Hruda poděkoval zástupcům Rady VŠ v expertně-pracovní skupině za velmi konstruktivní přístup a vysoké pracovní nasazení. Sdělil, že se předpokládá, že do 22. dubna MŠMT zašle první znění návrhu paragrafovaného znění novely zákona o VŠ do vnitřního připomínkového řízení, jehož součástí budou reprezentace vysokých škol.

Usnesení:

Předsednictvo Rady VŠ konstatuje, že MŠMT projednává s reprezentacemi vysokých škol připravované změny vysokoškolského zákona. Přestože v řadě otázek nepanuje mezi MŠMT a RVŠ shoda, připomínky Rady VŠ jsou intenzivně diskutovány a projednávány na jednáních pracovní skupiny k novele zákona.

Rada VŠ bere na vědomí zaslané pracovní materiály a informace členů pracovní komise z RVŠ z jednání pracovní skupiny MŠMT.

Rada VŠ ukládá předsedům pracovní komise legislativní a pracovní komise pro strategie a rozvoj svolat jednání komisí po obdržení paragrafového znění k vnitřnímu připomínkovému řízení.

Předsednictvo Rady VŠ ukládá předsedovi Rady VŠ svolat po jednání komisí zasedání mimořádného předsednictva Rady VŠ.

5. Problematika účelového financování výzkumu

Předsedkyně Technologické agentury ČR (dále TA ČR) Ing. Bízková formou prezentace představila činnost TA ČR. Zmínila hlavní náplň, složení předsednictva, výzkumné a kontrolní rady, představila programy ALFA, BETA, program Centra kompetence a program OMEGA. Zdůraznila, že nastavení nových programů je v současnosti jednou z klíčových aktivit TA ČR. Specifikovala roli TAČR v OP VVV. Dále zmínila hlavní důvody navrhovaných změn novelizace zákona 130/2002 Sb.

Usnesení:

Předsednictvo Rady VŠ bere na vědomí informace o činnosti Technologické agentuře ČR přednesené Ing. Bízkovou, předsedkyní Technologické agentury ČR.

6. Individuální projekt národní KREDO

Člen předsednictva Rady vysokých škol doc. Pospíšil informoval o Individuálním projektu národním KREDO. Sdělil, že realizace projektu byla ve druhé polovině roku 2012 vedením MŠMT utlumena z důvodů potřeby formálních a věcných změn, jejichž cílem bylo omezení rizik spojených s realizací projektů a částečná úprava aktivit projektů. I přes přerušení věcného plnění projektů probíhala intenzivní jednání, jejichž výsledkem jsou návrhy podstatných změn projektů a vyřešení rizikových faktorů projektů. Ve své prezentaci zmínil základní cíle projektu a základní podmínky oživení projektu. Sdělil, že MŠMT tyto základní podmínky akceptovalo. Představil klíčové body, které jsou nutné pro rozběhnutí projektu. Představení návrhu úprav projektu KREDO zástupcům VŠ se bude konat dne 24. 4. 2013. Sdělil, že Rada VŠ zaslala na MŠMT připomínky členů Rady VŠ, které zpracoval prof. Opatrný na základě podnětů členů Rady VŠ.

Závěr:

Přítomní členové Rady vysokých škol berou na vědomí informaci o přípravě změn projektu IPn KREDO. Přítomní členové předsednictva Rady VŠ doporučují realizačnímu týmu intenzivně komunikovat s vedeními jednotlivých VŠ a reprezentacemi VŠ tak, aby projekt byl po obsahové, procesní i finanční stránce připraven realisticky a ku prospěchu vysokých škol. Přítomní členové předsednictva Rady VŠ upozorňují, že je nutné v rámci projektu KREDO zohlednit i výstupy a výsledky řešení ostatních IPn.

7. Různé

a) Podávání žádostí ECTS/DS Label

Předsedkyně pracovní komise Rady VŠ pro vnější a zahraniční styky doc. Gavalcová informovala o výběrovém kole 2013. V tomto kole se o certifikát ECTS Label nebo DS Label budou ucházet VŠ, které už některý z těchto certifikátů získaly v roce 2009 nebo 2010, a mají zájem o prodloužení na další období. Dále se očekává v tomto kole podání nových žádostí o některý z těchto certifikátů. Sdělila, že všechny podané žádosti budou v době od června do září 2013 prověřovány národními experty/poradci a bude probíhat doplnění žádostí na základě doporučení národních expertů/poradců. Zároveň upozornila na to, že případné úpravy jsou v tomto období možné. Finální kolo – posouzení experty EC – se uskuteční po 1. 10. 2013. Na webu NAEP jsou umístěny 4 typy formulářů, a to pro podávání žádostí o obnovení těchto certifikátů, resp. pro žádosti vysokých škol, které je podávají poprvé.. Na webu NAEP je také možné nahlédnout do české verze příručky ECTS Users Guide, která orientuje, jak vést přípravu při podávání žádostí o ECTS Label.

b) Zákon o Univerzitních nemocnicích – připomínky

Předseda legislativní komise Rady VŠ JUDr. Hodulík informoval o jednání pracovní komise legislativní k zákonu o Univerzitních nemocnicích, které proběhlo dne 5. 4. 2013. Na jednání byli přizváni všichni členové Sněmu RVŠ. Následně se dne 11. 4. 2013 uskutečnilo společné jednání s Českou konferencí rektorů k dané problematice. Připomínky RVŠ byly dne 15. dubna odeslány na Ministerstvo zdravotnictví ČR.


Doc. Ing. Jakub Fischer, Ph.D.

předseda Rady VŠ

fischerj@vse.cz




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.