Helena Zdráhalová • foto: PhDr. Martin Píša • 6. prosince 2013

Třetí univerziáda, rigorózum na FTVS, teď studium andragogiky. Martin Píša neztrácí čas

Na univerziádě v Trentinu, která začíná ve středu 11. prosince, ho čekají všechny disciplíny alpského lyžování – sjezd, slalom, obří slalom i super obří slalom. Absolvent Fakulty tělesné výchovy a sportu UK a dnes student andragogiky a personálního řízení na Filozofické fakultě UK PhDr. Martin Píša jede už na svou třetí univerziádu. „V Itálii mě čeká hodně lyžování, snažím se nastřádat síly, abych podával dobré výkony až do konce,“ říká v rozhovoru pro univerzitní časopis iForum.

Martin Píša se chystá už na svou třetí univerziádu, přitom stihl absolvovat na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK a nyní si vzdělání rozšiřuje ještě na Filozofické fakultě UK

Martin Píša se chystá už na svou třetí univerziádu, přitom stihl absolvovat na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK a nyní si vzdělání rozšiřuje ještě na Filozofické fakultě UK

Závodil jste už na dvou univerziádách. Jaké zkušenosti jste si z nich odnesl pro tu letošní?

Nejdřív jsem byl v roce 2009 na univerziádě v Číně, pak v roce 2011 v Turecku. Mít zkušenost s velkým závodem je pro sportovce velmi přínosné. Je to vidět i na mých výsledcích, které byly z univerziády v Turecku rozhodně lepší. Věděl jsem už, do čeho jdu. Na druhou stranu lyžování je velmi komplexní sport. Každý závod je jiný, pokaždé jsou jiné podmínky, jede se na jiném kopci, jiném povrchu. Z tohoto pohledu je transfer zkušenosti skoro minimální. Člověk musí mít hodně natrénováno a musí být schopný zvládnout podmínky na závodišti, které aktuálně jsou.

Znáte svahy, na kterých se bude v Trentinu závodit?

Ještě jsem tam nebyl, budeme mít ale čas trénovat přímo na místě. Na tamních svazích se jezdí evropský pohár, určitě to nebude nic jednoduchého.

Jak probíhala vaše příprava na univerziádu a celou letošní sezónu? Někteří sportovci nebyli úplně nadšení z toho, že byly hry z původního termínu na začátku roku 2013 přesunuty až na prosinec, tedy na začátek nové sezóny…

Program mi to výrazně nenarušilo, ale také bych preferoval, kdyby je uspořádali v původním termínu, protože mám obvykle start sezóny trošku pomalejší. Asi mi úplně nevyhovuje model tréninku, který musíme praktikovat všichni, tedy jezdit na ledovce a tam pak několik dní intenzivně trénovat. Mám raději, když už je sníh tady doma, kdy si můžu čas rozvrhnout podle svého, lyžovat třeba hodinu každý den. Do formy se tak dostanu lépe, než když musím pořád někam jezdit.

Uzpůsobil jste univerziádě přípravu? Trénoval jste teď intenzivněji?

Příprava probíhala docela standardně jako každý jiný podzim. Celkově jsem s ní spokojený, protože se nám poslední výjezdy na ledovce skutečně vydařily. Snažím se hodně využívat regenerační metody, abych se cítil odpočinutý a udržel si pevné zdraví. Na univerziádě mě čeká náročný program, startuji ve všech alpských disciplínách – ve sjezdu, slalomu, obřím slalomu i super obřím slalomu. Bude to hodně lyžování, věřím, že mít na začátku nastřádané síly se vyplatí.

Jak se vám daří kombinovat vysokoškolské studium s výkonnostní sportovní kariérou?

Za ty roky jsem se to docela naučil. Mám takovou strategii, že si zapisuji hlavně dvousemestrální předměty. Veškeré atestace bývají plánované hlavně na květen a červen, tedy na období po lyžařské sezóně. Na jaře se tedy velmi intenzivně učím.

Kdo vás přivedl k vrcholovému alpskému lyžování?

Můj otec lyžoval, takže mě to odmalička učil. Odjezdil jsem několik žákovských závodů. Pak otec začal pracovat jako provozovatel lyžařského areálu. Měl jsem pro tento sport proto dobré podmínky. Hrál jsem také fotbal a jezdil na kole. V lyžování jsem ale dosáhl výsledků, se kterými jsem byl docela spokojený, proto jsem se nakonec rozhodl jen pro něj.

Jaký cíl jste si stanovil pro univerziádu?

Odvíjí se to vždy od toho, jaká se na závod sjede konkurence. V Turecku jsem byl nasazený asi jako padesátý nejlepší a dosáhl jsem na patnácté místo, což byl pro mě osobně velký úspěch. Ve světovém žebříčku mám nyní trochu lepší pozici, mohl bych být nasazený podobně jako v Turecku nebo i lépe. Předpokládám, že v Itálii bude větší konkurence, čekám, že tam bude více závodníků z Itálie, Rakouska a Německa, než kolik jich bylo v Turecku. Byl bych nadšený, kdybych po prvním kole závodů postoupil do první třicítky, pak pojedu, jak nejlépe to půjde. Chtěl bych zkusit zajet třeba zase patnácté místo. Ono by se mohlo zdát, že chtít dosáhnout na patnácté místo není moc vysoký cíl, ale je potřeba si uvědomit, že v alpském lyžování bude až sto a možná i více závodníků, takže startovní pole je v porovnání s jinými sporty skutečně široké a konkurence obrovská.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.