13. března 2014

Chládek dnes s rektory a akademiky bude jednat o novele VŠ

Praha 13. března (ČTK)

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) dnes bude s rektory a Radou vysokých škol jednat o novele vysokoškolského zákona. Ta se připravuje už několik let, Chládek ji chce dokončit ještě letos. Vycházet přitom bude z materiálu, který ve spolupráci s univerzitami připravil exministr Petr Fiala. Dnešní setkání je prvním z takzvaných národních kulatých stolů, na nichž chce ministr řešit s odborníky problémy českého školství.

Vysoké školy volají hlavně po změně akreditačního systému. Požadují také kontraktové financování, díky němuž by měly od státu garantovanou určitou výši peněz na několik let dopředu, a mohly by tak lépe plánovat investice.

Do novely chce Chládek zapracovat i změny ve jmenování profesorů. Ty by mohl nově místo prezidenta jmenovat buď sám ministr, předseda Senátu nebo rektoři vysokých škol. Chládek už dřív nevyloučil ani možnost, že by profesory dál jmenoval prezident. V tom případě by ale Miloš Zeman chtěl mít možnost navržené adepty odmítnout.


Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.