Petra Štemproková, Fakulta sociálních věd • foto: red. • 8. dubna 2014

Studenti pro studenty aneb Studentský Majáles

Co je to Studentský Majáles? Především multižánrová oslava, na které se setkají studenti z různých pražských vysokých škol a mohou se navzájem seznámit se svými zájmy, aktivitami a tvorbou. Neváhejte využít možnost, jak proniknout o kousek blíž do studentského světa a života!

Co je cílem oslavy? Představit studentskou kulturu a ukázat širokou paletu zájmů i možností jednotlivých studentů. Studentský Majáles navazuje na tradiční majálesy, které probíhaly v Československu v padesátých či šedesátých letech, kdy hrály velmi důležitou roli v životě studentstva a byly vzkazem nejen pro veřejnost, ale také pro ostatní studenty. Studenti jsou aktivní skupinou, která má své cíle a zájmy.

Festival zaštiťuje vedení několika pražských vysokých škol, je bezbariérový a nekomerční. Vstup je zdarma.

Pro koho je festival určen? Prostor v tento den patří hlavně studentům, ovšem Majáles je otevřen i široké veřejnosti. Celou událost organizuje tým dobrovolníků a dobrovolnic z různých fakult Univerzity Karlovy, Vysoké školy ekonomické a Českého vysokého učení technického. Spolupráce probíhá také s dalšími školami, jako je například Akademie múzických umění. Bližší informace o festivalu můžete nalézt na webových stránkách www.majalesstudentu.cz.

Kdy a kde? Vše vypukne 1. 5., kdy od 11 hodin projde Prahou průvod studentů. Nebudou chybět ani alegorické vozy a masky, tak jak tomu na Majálesu bývá. Studenti se projdou od Kampy přes historické centrum až na Ovocný trh do areálu UK v Celetné, kde bude probíhat další program. V průvodu studenti ponesou transparenty, které si mohou vyrobit na jednom z workshopů pořádaných organizátory, jež se konají 13. 4. a 27. 4. v prostorách studentského klubu v Celetné 20.

Co se bude dít? Samotný program nabídne celou škálu aktivit, ať už v historických dvorcích areálu UK, nebo v prostorách klubu v Celetné. Prostor dostanou studentské kapely, představí se také studentské spolky a univerzitní média. Nebudou chybět ani stánky s občerstvením a studentskou tvorbou, kupříkladu náušnic, náramků či oblečení. K zhlédnutí budou i dokumentární filmy z dílen studentů i studentek FAMU, svá představení odehrají také studentská divadla, a to nejen v češtině. Těšit se můžete i na autorská čtení literárně činných studentů a prezentaci dalších různých tvůrčích činností studentstva. Jedním z mnoha hřebů večera bude samozřejmě volba krále a královny.


Před samotným Majálesem na vás čeká další řada akcí v rámci předmajálesového dění. Jedná se o následující akce:

11. 4. od 18.30 přednáška o historii Majálesů a koncert

17. 4. od 19.00 autorská čtení v Café v Lese

24. 4. Předmajálesová noc v Chapeau Rouge

28. 4. autorská čtení v Café Standard







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.