12. dubna 2014

Pražské VŠ a věda můžou z EU získat až 19 mld., uklidňuje MMR

Praha 12. dubna (ČTK) - Pražské vysoké školy a vědecké instituce budou moci z nového programu EU získat 13 až 19 miliard korun. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) to sdělilo ČTK v reakci na prohlášení primátora Tomáše Hudečka (TOP 09), že do hlavního města má jít na vědu a vzdělávání jen 5,5 miliardy. To znepokojilo vysoké školy z metropole, které na podfinancování dlouhodobě upozorňují.

"Nejpravděpodobnější varianta je na úrovni cca 16 miliard korun. Bude však nutno vést další debaty s Evropskou komisí o podmínkách přidělení těchto prostředků," sdělilo ministerstvo pro místní rozvoj, které v tomto spolupracuje s ministerstvem školství. "Klíčovým aktérem je také ministerstvo financí, a to z toho důvodu, že částky nad minimální hranicí 13 miliard korun budou muset být doplňovány buď částečně nebo zcela ze státního rozpočtu," dodala Veronika Vároši z MMR.

Více než polovinu peněz by pražské instituce mohly využít na investice, tedy například na nákup vybavení či stavby, zbytek peněz pak na takzvané měkké projekty, třeba vzdělávání. Peníze půjdou v období 2014 až 2020 z připravovaného programu Výzkum, vývoj, vzdělávání. MMR také upozornilo, že univerzity a vědecké ústavy z metropole budou navíc moci čerpat i z celoevropských programů, například Horizont 2020.

Primátor Hudeček tento týden uvedl, že z dopisu, který dostal od Evropské komise, vyplývá, že pražské instituce by měly získat jen 5,5 miliardy korun, tedy desetinu dotací vyčleněných na vědu a výzkum v ČR. Pražské školy si přitom už v tomto čerpacím období stěžovaly, že ačkoliv v metropoli vzniká více než 65 procent českých vědeckých výsledků a poskytují vzdělání 68 procentům studentů z regionů, na dotace dosáhly jen velmi omezeně. Důvodem je to, že Praha je v rámci EU bohatý region a na podporu nemá nárok. Za miliardy se tak stavěla obří vědecká centra jinde po republice.

Hudeček ale kritizoval i podmínky rozdělování peněz, kdy dotace mají jít pouze na podporu mimopražských studentů. "Budou moci být podpořeny takové projekty, jejich účinky se projeví nejen v hlavním městě Praze, ale budou z nich profitovat také občané či instituce ve zbytku ČR, například mimopražští studenti pražských VŠ," vysvětlilo MMR.

Pražské vysoké školy už varovaly, že když i v nadcházejícím čerpacím období dostanou málo peněz, utlumí to výuku i badatelskou práci.


Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.