Lucie Kettnerová • foto: red. • 29. května 2014

Profesor Lubomír Mlčoch převzal historickou pamětní medaili UK

Začátek dnešního zasedání Vědecké rady UK se nesl ve slavnostním duchu. Historickou medaili Univerzity Karlovy si u příležitosti životního jubilea převzal prof. Lubomír Mlčoch z FSV UK, pro druhé funkční období byl děkanem Lékařské fakulty v Hradci Králové jmenován prof. Miroslav Červinka a Cenu Bedřicha Hrozného za tvůrčí počin si dodatečně přišli převzít doktor Tomáš Jungwirth z FZÚ AV a prof. Petr Malý z MFF UK.

Dříve než se rektor UK prof. Tomáš Zima ujal milé povinnosti předání dekretu a ocenění, vyzval přítomné akademiky k uctění památky doc. MUDr. Petra Hacha, CSc., Dr.med.h.c., emeritního děkana 1. LF UK, který zesnul 24. května.   

U příležitosti významného životního jubilea udělil rektor UK prof. Lubomíru Mlčochovi historickou pamětní medaili UK za zásluhy o rozvoj Fakulty sociálních věd a Univerzity Karlovy. „Profesor Mlčoch vnáší do pohledu na ekonomii prvky lidství, duchovna a tradičních křesťanských hodnot,“ prohlásil rektor UK Tomáš Zima a zároveň při této příležitosti jubilantovi popřál hodně zdraví, elánu a optimismu do dalšího působení na Univerzitě Karlově i se svými blízkými.

„Přiznávám se, že jsem trochu dojat, protože v mém případě se jedná o nepravděpodobnou událost. Univerzitu jsem nevystudoval, před dvěma desítkami let jsem byl prostým podnikovým ekonomem, takže to, že mohu chodit do této Malé auly a že jsem mohl získat tuto medaili, považuji za statisticky nepravděpodobné,“ svěřil se profesor Lubomír Mlčoch.

Prof. Ing. Lubomír Mlčoch, CSc., po studiích na Vysoké škole ekonomické a po krátkém působení na VŠE a v EÚ ČSAV pracoval jako vědecko-ekonomický pracovník v Tesle Holešovice. Zkušenost z podniku ho přivedla k institucionální ekonomii. Na nově zřízené Fakultě sociálních věd UK založil Institut ekonomických studií, po získání profesury zastával na fakultě po dvě období post děkana. Ve své vědecké a publikační činnosti se zabývá otázkou etiky a ekonomie i morálních základů tržního hospodářství.

Je členem Vědecké rady UK, Pontifical Academy of Social Sciences, Bioetické komise Rady vlády pro vědu a technologie a Etické komise Ministerstva zdravotnictví.

Papež Jan Pavel II. dekretem kardinála státního sekretáře Angela Sodana ze dne 3. 7. 2001 udělil prof. Lubomíru Mlčochovi papežský Řád svatého Řehoře Velikého za příkladný křesťanský život aktivního laika v naší společnosti i za práci pro církev. Dne 13. srpna 2008 jej papež Benedikt XVI. jmenoval členem Papežské akademie společenských věd.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.